我和鄰居大姐姐的故事(14)

1001 回覆
357 Like 5 Dislike
Push
以前做過差唔多嘅嘢?
綠茶巴
三百四十四

我見到佢咁欲言又止,於是開口道:「有野就直接講喇,呢刻我係妳男朋友,唔怕講。」

為左自己好奇心想呃鳩鄭穎琳既時候,我就自認係佢男朋友。

鄭穎琳聽到我咁講,突然甜甜咁望左我一眼。

「乜鳩?」我問。

「我……其實好驚啱啱發完脾氣之後你會唔要我。」鄭穎琳答,不過掩飾唔到嘴角上既笑意:「我好驚我咁快就會夢醒。」

「妳咪撚亂發脾氣咪得囉。」我唔耐煩地道:「咁妳肯講未?」

話晒Jessica都係我數理科既恩師,其實我好想知上年發生過咩事。

呢個可能係一個好機會去打聽一下當時發生過咩事。

雖然Jessica同阿邦社長都畢晒業,我知道當年來龍去脈其實都已經冇春用,只係得個知字。

btw老實講我都仲想同鄭穎琳扑野,所以keep住做佢「男朋友」我都冇乜蝕底。

鄭穎琳甜甜一笑,再諗左一諗先開口道:「如果我話,除左今次之外,其實我都唔係自願做第三者既,你信唔信?」

「咩意思?」我反問。

「因為……嗯…如果計埋今次,其實……我只係拍過兩次拖。」鄭穎琳答。

乜話?

即係阿邦社長係鄭穎琳既初戀?

「阿邦社長條柒頭係妳初戀?」我皺眉問:「即係妳第一次拍拖就係搶人男朋友咁刺激?」

鄭穎琳搖頭道:「我冇做過任何野,係阿邦追我架。」

唔知點解,我聽到呢個答案既時候竟然一啲都唔意外。

或者阿邦社長比我既感覺就係一個可以好花心既人。

畢竟佢上年已經成撚日周圍認屎認屁,但總會有無知少女覺得佢好撚型好撚charm。

「但係妳鍾意佢?」我問。

我無法想像鄭穎琳都係果班無知少女既其中一員。

鄭穎琳俏面一紅,面有難色咁講:「咩…咩喎。我比佢呃左咋嘛。」

「係喇係喇,咁妳繼續講喇。」我飲一啖咖啡說道。

屌,我都係鍾意飲凍朱古力鮮奶咖啡。

「你知我今年係留班?」鄭穎琳問:「我上年都係讀中四。」

「呃…好似係。」我鳩up。

其實我都唔撚知點解鄭穎琳會覺得我知佢係留班。

「我同謝珮嘉上年讀同一班。」鄭穎琳道。

我擘撚大雙眼。

WTF?

呢個真係唔撚知喎。

鄭穎琳白左我一眼,續道:「其實佢地好似拍左拖都一段時間,由開學第一日開始已經成日出雙入對。」

呢個其實我都唔係好知。

不過Jessica響我中一(即係佢中三)既時候,係好似同柒頭Paul講過佢有男朋友。

就係阿邦社長?

「不過阿邦份人好外向,就算黎到我地課室係諗住搵謝珮嘉,但佢都有同其他既同學打成一片,尤其是黃社既同學。」鄭穎琳續道。

……

……

……

真係外向?

我諗佢果副自以為是既表情……

係周圍吹噓自己、認屎認屁咋呱?

「所以呢?妳係其中一個?」我問。

「我係紅社架。」鄭穎琳俏面一紅,道:「不過…你都知我以前同好多男仔一齊玩架喇,所以……」

我白左鄭穎琳一眼。

玩?

妳收兵咋下嘛?

鄭穎琳望左我一眼,細細聲地道:「不過而家唔會喇。」

其實我冇乜所謂,最好係妳同我都各有各玩,但想搵人攝下時間或者扑下野就出黎,就好似當年我同Kitty姐姐既關係咁。

真係唔需要為左話同我「拍拖」而斬晒所有兵仔既聯繫,正如鄭穎琳都認為我既正室其實係淇淇。

不過我冇特別講出黎,做第三者呢個係佢既選擇,關我閪事咩。

「我成績其實一向都好差,就算讀到中四其實都係啱啱好中三既班主任酌情我先升到,而阿邦佢有次見到我咁苦惱響度做數,就主動行埋黎教我。」鄭穎琳繼續回憶往事。

阿邦社長條渣男應該係見鄭穎琳靚女先向佢出手啫,一來可以比鄭穎琳覺得自己個人好friendly,二來又可以等鄭穎琳覺得自己讀書好勁。

我諗中六既學生要教中四既書應該都唔難?

「我所有唔識既地方佢好似諗都唔駛諗咁就解決晒。」鄭穎琳道:「果一刻……」佢既面色變得有啲慚愧:「嗯…我覺得佢好叻。」

(待續)
啲雞寧舍多藉口 鄭穎琳
Push
咁啱睇到張圖就覺得係阿必
屌你有聲
推推
推山區巴
個神韻真係好似
綠茶巴
三百四十五

哈,果然係咁。

阿邦社長既目的達成左喇。

「妳鍾意左佢?」我問。

「……」鄭穎琳猶豫左陣,先答:「我諗…係有啲啲好感既…」

「哦。」

「余正熙你唔好誤會,」鄭穎琳急忙解釋:「係果陣咋,而家我已經知道左佢係個咩人黎架喇。」

咁阿邦社長就係要表現得自己好charm,再令鄭穎琳留下深刻印象既。

其實多唔多人好似我咁覺得阿邦社長咁樣周圍認屎認屁咁好乞人憎?

我聳聳肩:「冇野,妳繼續講。」

「我地交換左電話。」鄭穎琳繼續憶述:「最初佢只係教我做功課,但之後佢就越黎越多時間會同我傾下計,又會互相send訊息。」

「妳唔係知道佢有女朋友既咩?」我問。

我心入面突然浮起不安。

不過,只係send短訊、傾下電話唔代表有野既。

好似我同淇淇咁啫,所以秋兒姐姐同Jonathan都一定冇野既……

……

……

……

唉頂。

食屎喇Jonathan。

或者係我諗東諗西,面色變得有啲難睇,鄭穎琳又急忙解釋:「因為…因為…佢其實響電話度成日同我傾心事,我先唔好意思唔理佢…」

「心事?」阿邦社長條撚樣會有心事既咩?

「嗯…」鄭穎琳望一望杯入面既咖啡:「佢話覺得同女朋友既相處出現左問題。」

……

……

……

梗係有問題喇。

你睇中左鄭穎琳吖嘛。

「佢講咩?」我問。

「佢話…謝珮嘉人前人後兩個人…」鄭穎琳唔係幾好意思咁講:「成日要逼佢響人前面做一對模範情侶,但係一冇人既時候就會對佢好冷漠……」

真係放狗屁。

回想起當日Jessica分手時憔悴既樣,阿邦社長根本就係Jessica既全世界。

「我信晒佢,一路聽,一路開始好同情佢,同埋覺得謝珮嘉咁樣做好有問題。」

我忍唔住問:「妳信晒佢?」

鄭穎琳俏面一紅,道:「咁佢講得好真吖嘛。」

……

……

……

我以為阿邦社長認屎認比叻啫,但原來講大話一樣咁撚勁。

啊,認屎認屁咪係講大話囉。

「估唔到妳咁易呃喎。」我都好坦白。

妳收兵無數,咁都睇唔出?

雖然阿邦社長應該都係條仆街黎,經驗老到,應該呃過唔少無知少女,只係我有啲意外鄭穎琳會係其中一份子啫。

「唔係架,我之後知架,所以我先同佢分手!」鄭穎琳唔忿氣咁講。

「係喇係喇。」我冇佢咁好氣:「咁之後呢?」

鄭穎琳望左我一眼,續憶道:「然後有一晚佢打黎,響電話入面喊得好傷心,話謝珮嘉要同佢分手。」

屌。

阿邦社長真係痴撚線架喎。

喊得好傷心果個,應該係Jessica先啱啊。

識到你個咁既人渣。

又諗左一陣,鄭穎琳又繼續開口:「傾傾下,佢問可唔可以出黎見下我,話好想見我。」

哦,露出獸性了。

「妳出左去?」

鄭穎琳又面紅左一紅,道:「係。」

「哦。」

「不過唔同尋晚架。」鄭穎琳又急忙解釋:「我真係好鍾意你,而當時對阿邦,真係得好感架咋。」

「妳話咩就咩喇。」

鄭穎琳望住我,突然噗哧一笑:「余正熙你呷醋?」語氣之中仲好似有小小高興。

有閪呷醋。

「妖。」我唔想浪費力氣同佢爭辯,佢話係就係喇。

「嘻,你有啲啲呷醋,我好開心。」鄭穎琳露出甜美既笑容:「放心喇,你同佢唔同架。」然後一對妙目望住我甜笑道:「我知道自己呢一刻真係好鍾意你。但我講真架…我好清楚…果陣對阿邦…只係有啲好感。啲啲。」

「冇人想知呢啲。」我皺眉道:「咁跟住呢?」

鄭穎琳表情仲係好甜,似乎佢以為我只係口不對心。

都話鄭穎琳其實根本就唔了解我係咩人。

我係果啲有話直說既人,想屌柒你就屌柒你,唔會轉彎抹角。

佢續道:「果陣都夜,但佢一個人走到我屋企樓下等我…一見到我…就即刻攬住我喊…但就咩都唔講…」

嘩,咁都得?

(待續)
有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞