我和鄰居大姐姐的故事(14)

1001 回覆
357 Like 5 Dislike
一日兩隻
佢從來都冇包養過我。

葉開熙已經當正自己係鴨
比人包養
可能D女當佢係精液ATM咋
一日內早午晚陪唔同嘅女
早:娘娘、午:淇淇、晚:秋ny
我響度
又好似啱喎
食午餐啫
綠茶巴
呢排都會早小小
三百二十九

我其實都係出於好奇先咁問,同我覺得都係一條好普通既日問題,估唔到淇淇有啲唔係幾好意思咁答:「嗯...因為我想多謝你。」

「多謝我?」到我有啲莫名其妙,我有做過啲咩好事要淇淇道謝既咩?

「係啊...」淇淇繼續唔係幾好意思地回答:「因為阿朗之前件事,搞到要你陪我黎做義工...」

噢。

淇淇其實誤會左了。

我本身都應承左秋兒姐姐,所以其實就算淇淇唔叫我,我都會報名參加。

而家只係做個順水人情啫。

當然,既然呢個係美麗的誤會,我都唔諗住督爆佢。

話說回來,陳日朗條仆街冚家剷而家點呀?冇對淇淇出手嗎?

「係喎,陳日朗呢?佢冇對妳做啲咩吖嘛?」我同淇淇並肩行出課室,我邊行邊問。

「嗯,可能係因為有你陪我既關係,所以除非係公事,如果唔係佢都冇搵過我...」淇淇道:「連食飯佢都係下一更先食,所以一陣出去食飯都唔會撞到佢。」

「嗯,咁就好喇。」條仆街敢對淇淇出手既話我一定打撚柒佢。

*

我同淇淇去左平時幫襯開果間平價西餐廳度食。

呢間餐廳對於我地啲中學雞黎講,已經算係食好小小時候既選擇。

「你想食咩都冇問題。」淇淇向我甜甜一笑。

「好,我要鋸扒!」其實就算係午市既鐵板扒餐對學生黎講都係貴,冇錢既我平時就算想食好啲都唔會揀,但既然淇淇要請我既,我梗係要食豪啲啦!

唔係會蝕本架嘛!

「真係無所謂架,」淇淇笑住推開餐廳道門入去:「最緊要你食得開心嘛……咦?」

淇淇個樣好似有小小驚訝。

我好快知道點解。

因為我地一入到去既時候,就已經見到秋兒姐姐坐左響一張都幾近餐廳門口既座位上面。

...

...

...

而坐響佢對面既,係Jonathan。

「唔該,我地兩位。」淇淇好快咁幫我地拎左籌等位。

「咦,熙熙淇淇,你地都黎呢度食呀?」應該係聽到淇淇把聲,秋兒姐姐好快就發現左我地,面露出溫柔既微笑向我地打招呼。

Jonathan同一時間都望過黎,對住我地露出紳士般既微笑點點頭。

佢雖然唔識淇淇,但應該認得我。

本身見到秋兒姐姐係一件非常高興既事,我應該係即刻打返聲招呼既,但見到Jonathan都坐埋響度,我就情不自禁咁黑晒面。

不過淇淇就同我唔同,佢好自然咁笑住行過去秋兒姐姐同Jonathan張枱諗住同佢地傾幾句。

「係呀秋兒姐姐,我地咁啱都打算黎度食...」淇淇帶點好奇既目光落左響Jonathan身上:「呢位係...?」

Jonathan好有紳士風度咁企起身,有禮地道:「我叫Jonathan,係XX書院既學生會主席,之前同你地學校搞聯校活動既時候識到秋兒,知道今日係你地學校既展覽日,特登過黎參觀下,睇下有冇啲咩值得我地學校值得借鏡既地方...」

「你唔好咁講喇,係我好多謝你啱啱比咁多唔同既意見我地就真。」秋兒姐姐感謝地道:「入面真係有好多值得參考既地方。」

「唔好咁客氣,我地本身就係要互相幫助架嘛。」Jonathan笑一笑,再次擰返轉頭問淇淇:「係呢,都未知道妳點稱呼添?」

淇淇都向佢露出禮貌性既微笑:「你叫我淇淇得喇。」

「淇淇妳好。」

之後佢地有一句冇一句咁傾下計,得我一個黑晒口面咁企響度,好似個局外人咁。

當然絕對唔係秋兒姐姐同淇淇唔理我,事實上佢地見我唔出聲其實都有撩過我講野,只係我心情突然無比惡劣,佢地問我野都係一句起兩句止。

不過都只係傾左一陣,侍應就叫左我地既號碼,帶我地就座。

「嗯,咁你地就座先喇,有機會我地再傾過。」Jonathan微笑道。

「好呀,再見。」淇淇好有禮貌咁回答。

「熙熙,你都係呀,再見。」Jonathan終於正眼望過黎我呢邊。

我心中升起一股厭惡感。

「嘿,你唔係淨係食貴野?乜呢度啲野都啱你食既咩?定係因為其他原因呀?」我認定Jonathan係因為秋兒姐姐先黎呢間平民西餐廳食,所以出言冷嘲熱諷。

我第一句出聲就係對住Jonathan針鋒相對。

(待續)
Push
有文
西瓜原來真係有用
pish
推推
熙熙小學雞
樓豬以前日常 屌閪 踢波 同嬲嬲豬
我都想有咁簡單的生活
首先你要有葉開巴咁靚仔
LM等新
再加一碌大麻鳩
推推
西瓜好似缺貨/唔當做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞