我和鄰居大姐姐的故事(14)

1001 回覆
357 Like 5 Dislike
綠茶巴
三百一十六

不過淇淇冇講大話,陳日朗真係有報到名參加義工。

呢樣野係響義工briefing完結我訓醒既時候分組我先知。

以佢做出黎個樣係乖學生,班主任叫佢報,佢都唔會唔敢報喇。

不過冇老師出現既場合,例如呢啲briefing,佢咪借啲咦唔黎囉。

我估。

佢負責做前線既義工,同其他都係呢一組既同學負責接待外賓導覽同解答佢地既問題。

麻煩既係淇淇同佢一樣,分埋同一個組別,都係接待外賓。

但係我就分左去後勤,即係擔擔抬抬,仲有負責報置場地既角色。

本身你叫我做乜野工作其實我都冇乜所謂,只要幫到秋兒姐姐就ok,但而家我又要保護埋淇淇,最理想就梗係同佢分埋同一組喇。

更何況而家陳日朗仲要同佢同一組添。

題外話,我竟然咁唔好彩,同鄭穎琳分埋同一組。

「咁點算呀…?」分完組之後,淇淇用求救既目光望住我。

「唔…」我諗左一諗,然後舉手。

Alex響老師枱個位望到我,於是問:「係,請問呢位同學有咩問題?」

「我想問有冇得調組?」我毫不客氣地問。

好多人都望住我,包括鄭穎琳。

「多謝呢位同學既提問。」Alex托一托佢副金絲眼鏡:「其實今次既分組,我地並唔係亂咁分,我地係按照各位同學既能力同特質黎分既,所以除非有好特別既原因,如果唔係我地並唔會接受任何調組既申請。」

屌吖。

「但你地都唔係識晒我地咁多個人啫?」我反問:「你地又憑咩覺得我地既能力適合做啲乜呢?」

Alex又托一托佢副眼鏡,冷靜地回答我:「咁呢方面我地當然有問過相關既負責老師,即係你地既班主任,所以我好有信心,我既分組係最理想既。」

「你個……」咁寸,你條四眼仔搏屌呀?

正當我仲想發作既時候,淇淇掹一掹我手臂,輕聲道:「算喇。」

我望一望秋兒姐姐,佢向我微笑咁搖一搖頭。

哼。

四眼仔。

我比面秋兒姐姐先唔郁你。

……

嗯。

「不如我返屋企問下秋兒姐姐可唔可調組喇。」我突然諗起呢個方法。

既然秋兒姐姐係學生會主席,我相信佢一定可以用佢既權力幫我調組既。

「唔駛喇。」淇淇搖搖頭,再輕輕地道:「唔好要秋兒姐姐難做。」

「但係...」我仲想講落去。

「真係唔緊要。」淇淇冇等我講完就續道:「每次要出席義工綵排或者其他活動既時候,你都陪住我返黎學校同送我返屋企就得架喇。」

咁既話妳當初搵我接送返學放學就得喇。

「況且響學校既時候,只要我需要你,熙熙你就一定會出現架嘛,係唔係?」講完之後淇淇露出甜笑。

唉。

都係既。

我響淇淇附近既話量陳日朗條仆街仔都唔敢亂黎。

於是我聳聳肩,不置可否。

*

「秋兒姐姐,個四眼仔真係問過老師關於所有義工既背景資料?」果一晚食飯既時候我又一次開口問秋兒姐姐。

老老實實,其實我唔係好鍾意佢呢種做法。

「唔…其實我都唔知…」秋兒姐姐諗左一諗:「我睇返以前既file,應該係比報名既同學自己揀左組先,真係有唔適合或者夠晒人既先會調組。」

「只係做個義工啫,點解要起人底咁?」如果唔係因為應承左秋兒姐姐同保護淇淇,就算我報左名都會即刻quit。

事實上我而家已經想quit。

秋兒姐姐微一搖頭,歉意地道:「熙熙…其實我都冇諗過佢會咁做,佢開會既時候都冇提過…令你難受唔好意思…」

「冇事既,仲有都唔關妳事。」我聳聳肩。

老實講,其實好少事。

只係我個人唔鍾意佢咁做法啫。

其實諗落,唔駛我去接客咪仲好。

一陣一個唔高興我搵粗口鬧佢地就唔好喇。

況且我手腳都靈活做開運動,要擔擔抬抬其實唔難。

對外賓先麻煩。

只係我唔滿意四眼仔既做事方法同想陪淇淇啫。

「嗯。你咁諗就好。」秋兒姐姐微微笑道:「我記得你以前好似拎過班際壁報比賽既冠軍。」

哈,果件事。

最好都係唔好提。

(待續)
葉開巴
Easy巴
加多幾更就考慮下
有文
推推
Push
pish
仆街

壁報冠軍係邊單,完全冇印象
好似係小學 有交都會貼
小學發生,冇寫過出黎
而家更
三百一十七

我以前讀果間小學,高年級每年都會響舉辦一次班際壁報設計比賽。

而由小學四年級開始直至畢業,所有我果班既壁報接近90%都係我一個人做晒。

咁係因為其他同學都唔想同我一齊做。

而偏偏我既美術成績係班入面最好既(估唔到吖喱),所以老師就指定要我負責呢個比賽。

小學雞又點識反抗老師?

哈哈。

好諷刺。

果10%既成果都只係其他同學因為應酬老師而稍為出下力啫。

「我只係被逼既啫。」我從回憶中回過神來,聳聳肩答道。

「不過你攞獎果陣好開心。」秋兒姐姐微笑道:「叔叔都好開心。」

呢個班際壁報比賽係有頒獎典禮既,得獎既班別會由負責既同學響週會既時候上台領獎。

只係普通一個週會環節,唔會特別邀請家長出席,再講就算真係邀請家長出席,老豆都要返工未必得閒黎睇。

不過我領完獎之後既果一晚,總係會拎住張獎狀,好夜都唔訓等老豆放工返到黎炫耀一番。

「嗯。」我又聳聳肩:「咁可能我係為左證明比老豆睇我唔係一無是處喇。」

「你又點會係一無是處呢?所以…話唔定今次咁既分組你又可以發揮到你既長處呢?」秋兒姐姐柔聲地道:「咁你而家感覺好啲未?」

其實正如之前所講,我對自己做咩其實冇乜所謂。

接待外賓我更加唔鍾意。

只係唔滿意四眼龜既分組方法,同埋我唔可以響淇淇身邊睇住佢啫。

所以我聳聳肩,無奈地道:「Ok喇。」

「咁快啲食埋飯喇。」

「嗯。」

*

之後要返學校幫手既次數,我係仲多過淇淇既。

始終前期既報置同擔擔抬抬既野都幾多。

不過有時就算另外一組人唔駛返黎幫手,佢地都會特登返黎睇下我地呢組有咩幫手。

反正佢地都係負責記下要答來賓問題既資料,同安排禮堂入面啲擺位同管理下唔同學會既攤位、展覽板等等。

雖然另一組有唔少人都會過黎幫手,但陳日朗當然係冇黎過喇。

我覺得佢比我打撚到唔敢再過黎見我。

可能驚我再打撚柒佢。

而每次淇淇要返學校準備既時候(當然我都要返去幫手),我都會陪佢一齊返。

反而有時我要返佢唔駛返既時候,佢都會一齊幫手。

都估唔到佢幾投入。

比著係我不如返屋企訓覺算。

鄭穎琳就次次都有出席,同另一個男同學出雙入對,仲成日響我同淇淇面前行黎行去。

老實講,都幾煩。

咁多路唔行係要響我面前同另一個男同學行黎行去,好似烏蠅咁,仲要成日怒睥住我。

大姐咁妳咁唔滿意就唔好成日行埋黎喇屌。

另一方面,學生會既幹事們都好努力咁去幫手搞Open Day。

我睇得出秋兒姐姐其實都好緊張搞呢個open day。不過同Christmas Ball唔同,始終今次係學校既官方活動,學生會只係協力去搞,又唔駛開啲咩聯校會議,所以點辛苦都唔會夠Christmas Ball果陣。

有時好彩既話仲可以同秋兒姐姐一齊返屋企添。

*

好快就到左Open Day正式舉行之前既最後一個星期六,大家都如火如荼咁去幫手準備,用僅餘既最後一個週末去準備。

而我今晚仲有場球會既比賽要踢。

希望唔駛搬咁多野消耗咁多體力喇。

淇淇都有自己果組既野要搞,所以今日淨係我自己單拖去自己果組做野。

「喂,你過黎幫我搬呢箱物資去美術室。」響我專心整緊流動板上面既展覽既時候,鄭穎琳突然走過黎我面前,再指一指擺左響課室角落既一個紙箱。

屌吖,呢個係叫人做野既態度黎架咩?

妳真係同林必才一撚樣架喎。

「妳去搵妳隻兵搬喇,搵我托柒咩?」我不滿地反問。

「鈞仔係我好朋友黎咋,咩我隻兵呀?」鄭穎琳反唇相稽。

「係係係,鈞仔吖嘛?」我都冇佢咁好氣:「妳咪搵佢去幫手囉。」

「佢今日唔舒服冇返呀!」鄭穎琳答道。

我本來想指一指其他人,叫鄭穎琳收其他男同學做兵,但我呢個時候先發覺成個課室冇晒人。

佢地去晒邊?

(待續)
課室做愛嘅前奏響起了
Push
Av 情節

推推
係咪臭雞琳趕走哂其他人嚟製造機會?
又食囡
比女食
啲兵咁聽話,都唔奇架
推山區巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞