我和鄰居大姐姐的故事(14)

1001 回覆
357 Like 5 Dislike
山區巴
大個仔lu
同埋佢有時會睇對手,如果呢個係大表姐或者Kitty,佢會癲左
都係架
三百四十一

以前Kitty姐姐會安排晒啲行程,邊會要我諗?

「唔…」我皺眉反問:「妳問我?」

「係呀。」鄭穎琳滿面期待咁:「我地之後去邊?」

雖然係我約鄭穎琳出黎,不過我既目的由始至終都只係屌閪,而家目的已經達成左,我就答佢:「返去囉?」

「下……」鄭穎琳忍唔住扁肩咀:「但係而家三點幾咋喎……」

「咁不如是旦周圍行下喇。」我求其鳩答。

鄭穎琳聽完之後扁扁咀,但個樣其實幾cute。

「嗯。」鄭穎琳就係咁肩住咀點點頭。

於是我擰轉身邁步而行,鄭穎琳就響後面跟住我行左幾步,然後試探性咁拉起我隻手,見我冇甩開之類先敢拖實我。

我記得Kitty姐姐帶過我去附近爛鬼商場行,於是我又有樣學樣咁帶左鄭穎琳過去鳩行,期間我都冇乜點講野,更加多既係鄭穎琳一個自言自語好似個傻婆咁。

不過話明係鳩行,其實我都唔知自己行緊去邊。

「余正熙…其實我地去緊邊…?」鄭穎琳問。

「唔知,鳩行。」我簡潔地回答。

鄭穎琳突然甩開我隻手停左響度。

我回頭望住佢。

「其實你係咪唔想同我出街?」鄭穎琳問。

「唔?」

「你知唔知由尋晚開始我就好期待今日既約會?」鄭穎琳咬唇道:「但你…就好似一啲都唔在意咁…你有冇計劃過今日係點?」

我當然在意。

不過係在意屌唔屌到妳啫。

「我啲男仔朋友都唔會咁對我架……」鄭穎琳委屈地道。

咁委屈,妳去搵返妳啲兵仔囉,搵我做乜鳩?

呃…

今日好似係我搵佢…

「你今日出黎係咪淨係想同我咩咩咋?」鄭穎琳妳識讀心架?

「我唔介意架,但你……可唔可以都對我好小小……?」見我唔出聲,鄭穎琳續道:「你唔係應承左……個心入面留小小位比我架咩…?我已經甘心做後備架喇。」

我感覺到圍觀既人好似漸多,就好似當年Ada同阿龍響條街鬧交咁,估唔到我都有今日。

不過我同阿龍唔同,唔係幾在意。

「余正熙…你出句聲…?」

我可以講啲咩?

我同鄭穎琳就咁樣響度互望左一陣。

「哼!」鄭穎琳發老皮一下轉身走人。

求我拍拖果陣就好似咩都應承得咁,而家第一次約會就發老皮……

哎。

雖然我認我都幾人渣,但妳唔係一早知道但仲要同我一齊架咩?

我唔打算挽留佢,畢竟我都對佢冇咩感覺。

點知佢呢一下轉身,竟然唔小心撞正響後面圍觀既一個MK仔身上。

……

似曾相識既一幕……?

好似響日本果陣咁……

個MK仔高高瘦瘦咁,一頭挑染既黑金髮,一面囂張,個type有啲似Ada既前男朋友阿龍。

見住鄭穎琳撞正落自己心口,MK仔首先係望左我一眼,然後笑嘻嘻咁對住鄭穎琳道:「妳男朋友唔要妳,不如同我去街吖!」

佢應該係見我一面童顏樣,覺得我只係隻鵪鶉,完全唔放我在眼內。

我以為有日本酒店lobby既經驗,鄭穎琳會汲取教訓,點知佢都係對住個mk仔發晒皮氣:「走開呀你個核突佬!」

唉。

人類總係會重覆錯誤。

佢始終都係鍾意當其他雄性動物會遷就晒佢。

雄性動物其實係想食左妳啊!

所以MK仔冇聽佢講不特止,仲一手捉住佢手臂,笑嘻嘻地道:「同我去完街就知我唔核突架喇!」

條撚樣真係完全當我冇到。

然後又一次,鄭穎琳擰轉面向我求救咁款。

唉。

我行埋條MK仔度,道:「放開佢。」

周圍既人見到火藥味漸濃,於是都慢慢散開左啲。

「我唔放呀~吹咩?」MK仔擺明見到我係個𡃁仔樣唔放我在眼內。

鄭穎琳求救既目光望實我。

「唔放?」我再確認一次。

「係呀,你可以對我點吖?」MK仔仲要笑口噬噬伸個頭靠近我,一啲都唔驚我。

我唔撚再出聲,一拳打柒佢鼻樑個位。

「啊!」MK仔冇諗過我話郁手就郁手,加上我地距離又近,佢完全避唔開我呢拳。

真係咪撚睇小我,我小四開始響街場踢波大,雖然文叔佢地熄晒火,但間中佢地都㩒唔住我同啲仆街打下爛仔交。

「走!」我見佢仲未回得切反應,再一腳踢鳩佢個肚,然後趁呢個時間,拖住鄭穎琳走。

(待續)
咁早
大麻鳩熙
Push
打一拳咁少咋?
仲有一腳球星腳
好唔鐘意鄭穎琳
甩咗幾次必
講真佢好女仔黎
得寸進尺想做正宮 一開頭又話點點點只要一齊就得 依家又
呢啲角色立體啲, 比仔圍開 唔慣比人忽冷忽熱 所以迷希仔 唔輸得比人 所以比希仔屌 其他果啲冇啦啦又話鐘意希冇啦啦又話屌 我麻麻
俾d時間佢,岩岩先上左癮,俾熙熙屌多幾次就聽教聽話架啦
幾中意鄭穎琳呢個角色 但注定冇好結局
佢做第三者做上癮 講嘢只可信4成
雖然熙熙單身 但鄭覺得佢有女朋友都叉隻腳埋嚟 好極有限
估唔到有唔少讀者都幾鍾意鄭穎琳
其實佢扑過又真係鍾意佢既女應該得Kitty同鄭穎琳其他果啲係對佢有啲感覺又或者當佢肉便器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞