我和鄰居大姐姐的故事(14)

1001 回覆
357 Like 5 Dislike
三百三十七

秋兒姐姐見我呆左一呆咁,於是又補充道:「Jonathan話出面啲補習社既notes對高考既出題方向好有針對性,唔會點教多餘既課程,而且臨考之前仲可能會幫手貼題,所以先借比我睇架咋。」

「哦。」我心下不是味兒。

就算係我都知道,出面啲補習,無論係私人定補習社都好貴,我同秋兒姐姐都冇可能比得起,加上我而家先中三,唔似秋兒姐姐經歷過會考,我係對公開考試完全冇乜概念既,所以都唔知呢啲所謂既Notes有幾重要,而Jonathan肯借比秋兒姐姐又會幫佢加左幾多分。

「乜佢呢啲名校生都要補習既咩?」我覺得佢咪又係出去識女仔……

「佢話主要係想拎啲考試貼士,佢話啲導師好多時都有內幕消息。」秋兒姐姐頓了一頓,續道:「不過我都唔知係咪真。」

我有氣無力咁推開本Notes,不發一言咁飲湯。

其實我既反應係咪太過份?

只係借下Notes比秋兒姐姐啫,好大不了咩?

但我控制唔到自己既心情啊…

「熙熙?」秋兒姐姐見我突然之間唔出聲,於是開口叫我。

我抬頭望住佢。

「你都仲係咁唔鍾意Jonathan?」秋兒姐姐單刀直入咁問。

佢用「仲係」呢兩隻字,係咪以為果次接我機響巴士講左兩句,我就會覺得Jonathan係個好人下嘛?

唔係囉!

其實今日下晝食lunch佢見到我咁樣對Jonathan ,佢都應該估到我都仲係敵視佢喇!

呢條友一定係對妳有不軌既企圖!

佢仲癲過當年社長崔宏鋒呀!

不過我可以點?唔通響秋兒姐姐面前鬧佢,話Jonathan其實對妳圖謀不軌?

我覺得秋兒姐姐唔會信。

「唔……其實點解你會唔鍾意Jonathan既?」秋兒姐姐見我唔出聲,就當左我默認。

嗯,雖然佢都啱,我真係非常唔鍾意Jonathan。

「冇呀。」

「其實佢係一個好鍾意幫人既人黎,唔止對我,其實佢對任何人都好好。」秋兒姐姐笑道:「你仲記唔記得上次佢叫司機車埋阿必返屋企?明明果次佢同阿必係第一次見面,但對阿必既要求,佢完全冇表現出任何唔願意。」

死人白卡必,就係你幫Jonathan加左唔少分。

「哦。」我無精打采地回應。

秋兒姐姐微微一笑,唔再繼續講落去。

因為佢非常熟知我既性格,就算比佢繼續係咁講落去都好,佢都知並唔會因為佢既一番說話而對Jonathan改觀。

唉。

上次佢用淇淇黎同Jonathan做比喻,其實又點同?淇淇唔會對我圖謀不軌,但Jonathan會對妳有不軌既企圖啊!

叮!

咁啱呢個時候秋兒姐姐部手機響左一下,似乎係有人send訊息比佢。

秋兒姐姐冇理佢,反而繼續同我傾計。

但咁樣反而更令我在意係邊個send message比佢。

係Jonathan?

但係我總冇理由拎部手機黎睇,而我又唔想問秋兒姐姐邊個send訊息比佢。

於是我唯有悶悶不樂咁自己估估下,但估完又唔會知道答案。

本來我飲秋兒姐姐煲既湯飲得好愉快,但咁樣一搞,雖然秋兒姐姐冇直接問返我lunch件事,不過我心情又變差了。

同秋兒姐姐傾多左幾句,我都飲完湯向秋兒姐姐道別返屋企了。

*

返到屋企我即刻攤上床,望住天花板發左陣吽哣,再隨手拎起部手機望。

有幾個未讀既訊息。

係淇淇既…佢又係問我今日比賽踢成點、返到屋企休息未…

唔……白卡必send左個戇鳩笑話過黎。

你老味。

咦。

有個新訊息……

係鄭穎琳既?

“好掛住你”

……

……

……

唔知點解我諗起當年同Kitty姐姐既一日男友之約。

不過我而家心情唔係幾靚。

於是我打左句 “妳聽日出唔出黎?”

叮!

就咁send左出去比鄭穎琳。

既然秋兒姐姐覺得同Jonathan做朋友係冇問題既,我想搵邊個做我女朋友都係我既自由。

哼。

叮!

我好快收到個回覆既訊息。

“好呀

叮!

“你主動約我,我好開心呀~

妳好開心?

但我一啲都高興唔起黎。

(待續)
Push
快!
推推
有冇人睇到淇淇唔會對我圖謀不軌即刻笑咗出嚟
支持
推推
祝早日康復!!!
巴打身體健康呀
pushhh
加油,我地一齊睇到熙熙畢業
好快既啫
推山區巴
三百三十八

「Sorry呀,我遲左。」鄭穎琳今日著左件有薄薄地既淺啡色長袖毛冷衫,露左小小微波,再配埋牛仔短裙,響地鐵站閘機出黎,然後趕過黎,再向我唔好意思地道。

雖然只係遲左五分鐘。

不過尋晚要搵答案、有求於我,就飛的扑過黎搵我。好喇,到而家我比左個答案佢,今日就遲到。

真係條死港女。

佢真係以為我係佢啲兵仔?

靚女,真係淨係識遲到。

Kitty姐姐係咁、Ada係咁,鄭穎琳都係咁。

秋兒姐姐同淇淇真係異類。

鄭穎琳見我唔出聲,先至有啲驚,於是再道:「下次唔會架喇。」

我冇應佢。

於是鄭穎琳走過黎主動拖起我隻手,道:「Sorry呀,真係冇下次架喇。」

我唔知佢對啲兵仔係咪都係咁。

我簡潔地道:「行喇。」

老實講,我心情真係幾麻麻。

尋晚因為秋兒姐姐同Jonathan既關係,一時衝動約左鄭穎琳出黎,原本諗住可以等秋兒姐姐都關注下我,知道我都可以同其他女仔出街。

但結果呢?唉我都話過我小學雞,我心情其實係超級矛盾……

到今朝我先發覺其實我係唔想秋兒姐姐知我同其他女仔都咁close,驚佢誤會我地有啲咩親密關係……

……

……

……

其實正確啲講,唔應該話係誤會,而係發覺先啱。

因為我已經先後同五個女仔發生過性關係。

我既罪惡感、內疚感根本唔想比秋兒姐姐知道我係個點既人。

所以今朝出街果陣,我變左講大話,淨係話我同青年軍既隊友出去玩。

秋兒姐姐就笑住咁同我講小心啲同早啲返黎。

……

……

……

咁到底我約鄭穎琳出黎究竟係為左啲咩?

尋晚咁衝動又為乜?

我係小學雞呢樣野真係唔係扮出黎……

唉。

「係呢,我地今日去邊呀?」鄭穎琳有啲興致勃勃咁問我。

為左唔好比識既人發現,我地今日去左比較遠既地方等,就好似當年Kitty姐姐約我既一樣。

不過妳問我去邊……

唔……

以前同Kitty姐姐出街都係佢安排晒,其實我冇諗過我地去邊好……

再加上尋晚基本上由應承鄭穎琳做佢秘密男朋友,到無端端send個message約佢出街,我都係衝動之下做出黎既決定,今日呢場既約會我根本就冇任何計劃……

我本身淨係想鄭穎琳做我SP,做乜鳩柒秘密男朋友呢?

對我黎講秘密男朋友就只係等於SP,而鄭穎琳應該都好明白呢一點……

既然係咁……

「不如我地去唱K?」我提議。

呢度附近有間卡啦OK,以前同Kitty姐姐去過,入面啲職員比起其他K場算識做,見我地一男一女入去反而唔會點樣成日打擾我地,所以Kitty姐姐同我當年都好鍾意響呢間K場。

不過果陣我地雖然摷得好犀利,但冇去到扑野呢個stage。

今日等同我同鄭穎琳開齋先。

不過先旨聲明,我唔係好似Kitty姐姐咁鍾意野外露出,但我真係諗唔到第二個地方可以扑野。

「好啊!」鄭穎琳笑道:「可以同你一齊唱K我好開心!」

睇住佢天真爛漫既笑容,完全係估唔到我之後既計劃……

*

「嘩,我要點歌先~」鄭穎琳一入房就拎起個遙控器,對住個mon係咁㩒。

我其實冇乜所謂,不過諗起黎本身佢求我同佢一齊既時候好似顯得好卑微咁,但我一應承佢兼主動約佢出黎之後佢就變返平時收兵果個鄭穎琳。

女人,尤其是觀音娘娘真係好善變。

佢應該唔會諗住我已經比佢收服左做佢隻兵仔吖嘛?

鄭穎琳點到個mon成板都係歌,然後先問我:「啊,余正熙,駛唔駛都幫你點幾首?」

正所謂醉翁之意不在酒,我黎呢度既目的都唔係唱K,而係食自助餐同扑野,所以搖頭道:「唔駛喇,妳唱喇。」然後我企起身出去拎野食。

或者聽慣Kitty姐姐唱歌,好老實咁講鄭穎琳唱歌其實只係一般般。

鄭穎琳唱得到幾起勁,佢唱唱下既時候試探式咁樣挨一挨落我度。

我冇乜特別,反而就回手攬返住佢。

佢sure我ok之後先成身軟晒咁攤落黎,再興高采烈咁繼續唱歌。

嗯,我都食得七七八八,都幾飽下,所謂飽暖思淫慾,我攬住鄭穎琳既左手開始伸前,摸佢個少女胸。

(待續)
熙哥會唔會冇錢唱k
點知詠琳bb都無帶錢出嚟
佢根本冇諗過要俾錢
一邊睇一邊諗起自己中學時期
唉,咩都無發生過

好提子葉開威熙仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞