我和鄰居大姐姐的故事(14)

1001 回覆
357 Like 5 Dislike
綠茶巴
我諗甜既部分佔故仔都唔係好多啫
推山區巴
改左出文時間
三百四十二

條MK仔比我踢到暫時起唔返身,而圍觀既人就淨係掛住食花生,加上可能啲途人都覺得係MK 仔理虧,所以冇人阻止我同鄭穎琳,我地好輕易就走左出商場。

我求撚其拉住鄭穎琳衝到去巴士站,見到有巴士就上,完全唔撚理架巴士究竟係去邊度。

我響下層搵左個位坐低,而鄭穎琳就坐左響我隔離喘住氣。

對我呢個港青成員黎講,啱啱咁跑一啲都唔攰,不過對鄭穎琳就唔一樣了,咁跑法佢可能已經跑到虛脫。

我唔鳩理佢,自顧自咁望出窗,準備等鄭穎琳抖順條氣就落車搵路返屋企。

「余正熙...」鄭穎琳終於抖順條氣,叫左我一聲。

我擰轉頭望住佢。

「頭先...Sorry...」鄭穎琳吞吞吐吐地道。

我擺一擺手,道:「冇事。」

我見鄭穎琳抖順左條氣,於是問佢:「抖夠?下個站落車?我都唔知自己搭左乜鳩。」

「嗯。」

落左車之後,鄭穎琳一言不發咁行響我後面,等我自己一個搵路。

但老老豆豆,其實我好少去到咁遠,條街唔多人我又冇搵人黎問,所以我都係鳩行,不過香港其中一個優點就係鐵路發達,比我鳩行都搵到個鐵路站。

「余正熙。」鄭穎琳又叫我個名。

「?」聽到鄭穎琳叫我,我企響條街中間原地擰轉頭望住佢。

「你係咪嬲?」鄭穎琳問。

「冇嬲。」我答。

其實講真我真係唔係嬲,只係我覺得鄭穎琳好奇怪,而且好似好善變,都唔知佢想點,真係一個CLS港女。

「咁點解你一直唔出聲?」鄭穎琳追問。

「妳夠冇出聲喇。」其實我從來就唔係一個鍾意主動講野既人,加上我真係掛名既「男朋友」,其實對鄭穎琳個人冇乜興趣(個閪就有),所以我唔主動出聲其實唔奇。

只係鄭穎琳唔了解我啫。

「因為...我驚你嬲吖嘛。」鄭穎琳吞吞吐吐地道:「對唔住呀...其實...我由尋晚開始已經好期待今日同你既約會...」

「係咩?」

「嗯,真係架。」鄭穎琳道:「今日係第一次同你約會,我諗住一定會好開心架。」

「妳咁講即係而家唔開心喇?」

「唔係呀...我都開心架...只係...」鄭穎琳低頭望住地下諗左陣,似乎係諗緊點樣解釋:「咁...人地以前係受萬千寵愛於一身,屋企有爹哋媽咪錫,響學校我既同學又全部都遷就晒我,出街所有行程同洗費我都唔駛諗,所以我唔習慣啱啱咁,先至會發咁大脾氣架咋...」

下?

好少事咋喎。

其實鄭穎琳肯低聲下氣同我講野,加上就算誤會左我同淇淇拍緊拖都肯同我一齊,唔係仲諗住我會同佢啲兵仔一鳩樣咁對佢下嘛?

「妳唔了解我啫。」我忍唔住冷笑左一聲,道:「我都話過其實妳根本唔清楚我係一個點既人架喇,係咪?」

「咁我...我...我就係想要個機會去了解你!」鄭穎琳急道:「我已經盡量控制自己既脾氣架喇...」

「咁而家了解左喇?」我聳聳肩道:「係咪仲係覺得自己係鍾意我呀?」

因誤會而結合,因了解而分開。

好似係有句咁撚樣既野。

鄭穎琳咬一咬唇,道:「係……」頓了一頓,再加多句:「我……連自己都比埋你……點會……唔鍾意你喎……」

……

好似係兩回事黎。

Betty、Jessica 、大表姐同Ada都同我扑過野,但我唔見得佢地鍾意我。

不過其中一兩個有小小曖昧就好似有啲啲。

但係鄭穎琳同佢地最大既分別,就係佢同我扑野之前,係個處女。

如果一個處女願意將自己既第一次主動獻比我,咁係咪即係代表佢好鍾意我?

講起黎都幾奇怪喎。

我記得鄭穎琳之前至少同阿邦社長拍過拖,佢地果陣冇扑過野?

「不如…我地搵個位坐低再講…?」鄭穎琳見到附近有間cafe。

「是鳩旦。」我聳聳肩。

我地走左入去間cafe坐低,然後佢叫左兩杯咖啡。

屌,我想食蛋糕。

「係呢,妳上年唔係同我地個社長拍過拖既咩?」我醒起啱啱既疑問,於是轉過話題問:「妳搶走左嘉嘉男朋友喎。」

「……」鄭穎琳有啲尷尬:「點解你突然提起呢件事?」

「我係諗緊妳啱啱既講法係咪覺得自己既第一次真係好重要先肯同我做愛?」我倒是非常坦白:「我諗起妳以前拍過拖,咁妳又冇同佢地做過,咁妳對佢地其實又係點既呢?」

(待續)
文啊
山區巴啊
葉開巴同山區巴啊
好想去台灣見女朋友
Push
總有一日,佢會真正大個仔
異地戀?
綠茶巴
紅色巴
三百四十三

其實我咁講係有啲武斷。

鄭穎琳啱啱既講法其實都唔係指如果鍾意一個人就要比第一次佢。

只係我奇怪既然鄭穎琳以前係拍過拖既,點解仲係處女黎呢?

佢唔係應該真係鍾意果個人先同佢一齊咩?

所以我先忍唔住咁樣問。

但而家諗返其實好戇鳩,我地只係中學生,就算拍拖唔扑野其實都非常正路。

係我比Kitty姐姐教壞啫……

呢個時候兩杯咖啡已經到左,係兩杯熱泡沫鮮奶咖啡。

「你……同佢地唔同。」鄭穎琳飲左一啖咖啡,再開口答道。

「哦?點唔同?」雖然我都好肯定自己同你啲兵仔唔同,不過我都幾想知如果係同鄭穎琳以前既男朋友有咩分別。

話說回來,鄭穎琳以為我同淇淇拍緊拖都甘願做第三者,而佢同阿邦社長果陣又係做左阿邦社長同Jessica既第三者,佢其實係咪有鋪咁既心癮?

「我鍾意你多過你鍾意我。」鄭穎琳答道。

其實唔算太正確。

因為我根本一啲都唔鍾意鄭穎琳。

啊,我鍾意佢塊閪。

「咁妳明知係咁都仲比第一次我?」我非常奇怪。

即係明知同我一齊既機會唔大,都比第一次我?

「就係咁…我先會比第一次你…」鄭穎琳咬唇道:「我果陣同你講,我可以為你做任何野,我係講真架。然後你問過我…如果係比你咩咩…得唔得…我其實…返到屋企唔係諗左好耐…已經覺得冇問題…我就知道…原來我已經係好鍾意你…」

……

……

……

「妳講真?」我唔係好信:「我以為妳好唔鍾意我。」

我諗起佢兩個星期之前對我既態度,完全唔相信佢係鍾意我。

「我係好唔忿氣點解你淨係對譚梓淇好好,但就好似完全當我透明咁,先想搵啲野激下你,睇下你會唔會有小小在意下我...」鄭穎琳又飲左啖咖啡,再嘆口氣:「不過...搞左咁耐就算我幾蠢都知道呢條橋唔work...你都唔當我係一回事...我從來未試過有男仔會咁對我...一方面又響我有需要既時候好似白馬王子咁從天而降咁,一次又一次咁幫我,但另一方面又完全唔當我係一回事...從來所有男仔都當我係寶,得你一個...得你一個...唔係咁。」

...

...

...

白馬王子?

我?

我做過啲咩黎?

日本幫佢趕走班大陸狗果次?

「我自己都唔知自己做緊咩...唔知自己想點...」鄭穎琳聲線開始收細:「我先發覺自己原來控制唔到自己...越黎越鍾意你...但我知道你已經有譚梓淇,我都知道自己就算表白其實都唔易成功...只係...我最後都係控制唔到自己...所以上星期我見我同你有機會兩個人獨處,我就忍唔住將所有野講左出黎...其實唔望可以成為你女朋友,只係希望你對我好小小...」

「妳話妳鍾意我,但妳知我係咩人?」我諗起上星期我叫佢肯比我屌先算,佢見我個人係咁,應該好失望先啱?

「你係咩人我都咁鍾意!」鄭穎琳呢句說話講得斬釘截鐵。

佢講真?

我只係一個人渣黎。

雖然係鄭穎琳自己誤會左,但響佢心目中我係淇淇既男朋友,而家咁既情況對於佢而言,我應該係一個背住女朋友同其他女仔鬼混,最後仲要同果個女仔暗地裡交往,係一個好撚人渣既仆街。

當然實際上我係自由既。

我只係因為見到Jonathan對秋兒姐姐有意思,但秋兒姐姐又毫不避嫌,先想搵個渠道去發洩啫。

唉真係唔想諗返起呢件事。

所以我都好直接咁問鄭穎琳:「我係人渣妳都鍾意?」

「鍾意。」鄭穎琳又係冇絲毫既猶豫就答我:「係我引你,所以你唔係人渣。」

...

...

...

歪理連篇。

連我自己都覺得自己係人渣,妳仲同我兜?

「就算我係淇淇男朋友妳都鍾意?」雖然呢個唔係事實,只係鄭穎琳自己誤會左。

「鍾意。好鍾意。」鄭穎琳講起鍾意我既時候總係毫不猶豫,仲要斬釘截鐵。

……

……

……

佢認真架?

「唉,妳真係專門做第三者架喎。」我諗起Jessica件事。

鄭穎琳定睛咁望住我,欲言又止。

(待續)
熙仔幾時先大個仔 咁樣呃豬食其實好仆街
未拮時佢都唔知隻豬仲喺度
不知者無罪嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞