我和鄰居大姐姐的故事(14)

1001 回覆
357 Like 5 Dislike
多謝你支持
報應
而家準備出
三百三十六

「嗯。」我點頭道:「但妳無論點都好,對任何人都唔可以提起,得唔得?」

鄭穎琳顯得好高興咁點點頭。

「仲有,我地響學校,或者其他有我地認識既人既地方,我地要好似以前咁扮到完全唔理大家,ok?」我繼續補充。

「嗯。」鄭穎琳好樂意咁點點頭,沒有絲毫不滿。

「我想扑妳果陣,妳冇得話唔得。」呢樣最緊要,但其實呢個又算唔算好過份既要求呢?

擺到明我係想食蝦條先同佢響埋一齊喎!

我仲以為佢會最低限度咁發下小姐脾氣又或者扭兩下計,但佢又冇,仲好順攤咁應承左。

我唔知點解咁既條件鄭穎琳都肯應承,不過我諗起Kitty姐姐講過,如果真係鍾意一個人係唔駛理由。

鄭穎琳真係好鍾意我,先肯連咁既條件都應承?

頂你個肺,我真係完全無法想像。

一個幾星期之前仲係對我不屑一顧既娘娘鄭穎琳,原來竟然鍾意我?

我到呢一刻仲係難以置信,但事實似乎又擺在眼前。

「就咁喇。」我今次真係轉身走,因為唔想留咁耐,驚秋兒姐姐擔心,最驚係佢走埋落黎接我。

不過我又真係未諗好點面對秋兒姐姐好……

但我諗佢都會一如既往咁,對我包容既。

「你可唔可以送我搭的士?」鄭穎琳突然走過黎拖住我隻手,甜絲絲地問。

「唔可以。」我一頭冷水照頭淋落佢度。

講到尾,我其實都冇諗過要主動咁對佢點好,甚至冇諗過我同佢既關係會行到呢一步。

我可能只係想多個肉便器比我洩下慾。

再講,即使我同Kitty姐姐拍過一日拖,但與其話我係Kitty姐姐既男朋友,不如話我係比佢包養既鴨仲好,我都唔識點做人男朋友。

「嗯。」鄭穎琳好似閃過一絲小小失望既神色,但佢好快又回復甜笑,道:「唔緊要,我返到去再搵你吖。」

「好。」我向鄭穎琳揮一揮手,頭也不回咁踏上回歸的路。

*

「熙熙,你返黎嗱?」一聽到我住個單位有開門聲,秋兒姐姐即刻打開門同我打招呼:「今日咁夜既?」

「係呀!」我砌辭狡辯:「今日贏波,所以同啲隊友食完又去左食糖水。」

「又贏波咁犀利。」秋兒姐姐又露出佢果個溫柔既微笑,柔聲道:「我煲左湯,你換埋衫過黎飲吖。」

「嗯。」正!有湯飲!

「今日真係辛苦你做義工幫手喇。」秋兒姐姐笑道。

「哦!好小意思啫!」秋兒姐姐叫到,我上刀山落油鑊is ok。

「好喇,你過去換衫沖埋涼先,我而家去熱返啲湯。」

「嗯。」

*

「熙熙,趁熱飲吖。」秋兒姐姐響飯枱上面將佢既課本同Notes移開,騰空左個空位擺碗湯。

「紅蘿蔔青蘿蔔湯!」我聞到陣味已經估到係咩湯:「正!」

「你鍾意飲就好。」秋兒姐姐微笑道:「好足料架,當係慰勞你今日幫我地手做左成日義工啦!」

我暗叫慚愧,今日除左頭尾兩段時間有小小搬搬抬抬之外,我唔係訓就係食,中間仲要去左扑女,破左鄭穎琳處,其實真係於心有愧。

「好味!」我一飲之下即時發出讚嘆既聲音。

秋兒姐姐淨係微笑住咁望住我。

都好彩佢冇再提起下晝Jonathan件事。

呢個時候我掃視到飯枱既課本同Notes入面夾雜住啲好似用明星做封面既雜誌,奇道:「咦,乜秋兒姐姐妳都會睇呢啲八卦雜誌既咩?」

秋兒姐姐好似啞然失笑咁,笑道:「呢啲唔係雜誌黎架,係出面補習社既Notes。」

「Notes?」我好奇咁拎左本上手睇,再一路飲湯一路隨手翻下黎睇。

好精美既訂裝喎,入面又彩色頁紙,仲有個所謂導師既寫真集,仲有埋啲乜鬼專欄。

痴線,呢本真係Notes黎?

「咩黎架?」我皺眉道:「鬼五馬六咁款。」

「我都係今日先第一次見。」秋兒姐姐側頭道:「我都覺入面好多奇奇怪怪既內容。」

我隨手翻到其中一頁,不禁笑左出黎:「呢條友痴線架?仲有自己做主題既寫真集?」

「睇下。」秋兒姐姐望住個所謂名師著到成隻異形咁響啲海岸邊影既相,都忍唔住笑道:「又真係幾特別喎。」

「係呢,點解妳會有呢啲咁既Notes既?」我好奇地問。

秋兒姐姐略一猶豫,先開口道:「係Jonathan借比我架。」

我愕然。

(待續)
有文
yeah
Push
唔使爆你菊花
醋熙:
儲左差唔多半年文
半個鐘睇晒
下次儲多三年先
今年熙哥可以中學畢業嗎
應該ok既
多謝
咁快?
怒火中燒
爆山區巴好喇
綠茶巴
劉明系統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞