我和鄰居大姐姐的故事(14)

1001 回覆
357 Like 5 Dislike
明架啦明架啦
大家知就好
我既故仔總會行到去果一步既

即係幾耐之後
淇淇好好多啦,咩都以熙哥為先
但人地興致勃勃又好難拒絕
追左咁耐終於有ac用黎推下
咪盡量推,推得多對方自然冇癮
你班毒撚都少癲 根本到宜家熙熙都未畀過名份任何一個女仔 就要求啲女要斷曬異性朋友 對住熙熙要好似聖女咁 啲女唔做後宮就係蕩婦
Lm
咁秋兒見自己個「細佬」咁燥底,唔通都唔應該順下細佬意咩,或者最少解釋下?
一係就令熙熙明白自己識下異性朋友係好正常嘅事

不過我都覺得而家嘅熙熙都係自私仆街嚟,自己周圍屌女就得,秋兒識下仔就唔得
又食又拎,屌完女仲要食埋人屋企個甜品之餘,又唔俾個名份人
感情世界有邊個唔自私
其實佢已經推左好多次Jonathan私底下約佢出街架喇但佢始終係學生會主席,仲有佢係一個大愛既人,所以messages會覆下(都唔密),而當Jonathan提出要參觀學校時佢都冇得拒絕

不過遲啲Jonathan會利用某種秋兒既心理去追佢,到時就會知其實Jonathan都幾識用心計

熙熙果度,秋兒冇理由一齊屌柒Jonathan既啫熙熙小學雞但佢唔係況且佢而家都仲真心覺得Jonathan係好人
現階段既熙熙其實都仲係一條仆街黎
多謝
仲有始終都係學生會主席身份,Jonathan其實係利用呢樣野去接近秋兒

遲啲佢仲識利用秋兒另一種心理去接近佢
淇淇係痴女(痴情女)黎
唔知
故黎
大愛既人
會架,ocamp故有暗示幾時會發生呢件事令佢成熟同轉變
推山區巴
三百三十一

展覽日完畢之後我又要去比賽。

不過趁距離比賽集合時間仲有小小距離,我就同左淇淇去左B's Cafe飲杯野。

其實係淇淇邀請我既,當然我最初話冇錢去咁鳩貴既地方,不過淇淇話佢要多謝我陪佢做義工,返左學校咁多次,所以就請多我食一餐。

但我本身約左阿必一齊去球場,所以索性叫埋佢過黎。當然佢果份單就梗係自己埋返喇。

「哎呀呀~」阿必誇張地道:「做義工呢啲咁荀既樣點解唔叫埋我做呀?」

「我叫你,你會參加咩?」我冷冷地反問。

「梗係……」阿必深吸一大咪氣,再緩緩地道:「唔會。」

「妖,咁咪係囉。」我唔耐煩地道。

「咁又唔係既,我諗如果我地叫到,阿必都會黎幫手既。」淇淇幫阿必解圍。

「梗係喇!」條仆街必又理直氣壯:「有靚女做既話記住一定要叫我呀!呢排我成日J穎琳BB呀!」

……

……

……

記唔記得我話過雖然我想mark實鄭穎琳做SP,但我當下係冇應承佢架?

咁係因為……

我驚阿必其實係鍾意佢。

我唔想再大頂綠帽笠落我既兄弟頭頂。

講起黎我對住達叔仲好有罪惡感。

唉,今日心情真係好複雜...

先係Jonathan,之後又鄭穎琳...

「狗公。」我黑住面皺晒眉咁回應。

不過冇話佢知鄭穎琳真係有黎,如果唔係佢一定仲更加煩膠。

「哎呀哎呀,球星你今日好似心情唔係幾好,塊面黑左好耐喎!」比我窒完,阿必笑笑口地道。

見到Jonathan,而且條友仲要痴住秋兒姐姐成個上晝,我心情梗係差喇屌。

「啊,不過球星塊面平時都係仲黑過碳,都係冇野喇。」

...

阿必你真係想比人打?

「熙熙佢做左成日野所以攰啫。」淇淇急忙幫我解圍。

「都係淇淇好。」我自言自語。

佢可能係驚我心情差落去,所以先幫我應付阿必。

「淇淇妳又幫住球星。」阿必聳聳肩:「唉冇你地兩公婆收。」

「咩喎!」淇淇面紅地道:「又搵我地黎玩!」

「嘿嘿嘿……」

我都慣佢間中會拎我地黎抽水,就好似我抽佢同八婆儀咁,再加上我心情真係好差,都冇氣同佢辯駁。

我又醒起鄭穎琳以為我同淇淇係情侶。

諗諗下...

唔似我,阿必響學校好多朋友,其實係咪因為佢響學校亂鳩咁講,所以好多人先誤會我地?

之後我地都係傾下閒計,不過我心情仲係唔太好,所以主要都係佢地傾計,我就有一句冇一句咁應下佢地。

其實……

秋兒姐姐只係一盡地主之誼,向Jonathan介紹下我地學校啫,以學生會主席黎講,其實都係一項正常既工作,點解我會因為呢件咁平常既事咁忟憎?

但一諗起Jonathan個死人樣,我又真係控制唔到自己既心情喎!

我諗……

呢樣野……

莫非係同我對秋兒姐姐既果種「感情」有關?

我心底入面其實係知道答案,但唔知點解,我唔想承認呢樣野,我自己根本就係人渣,有咩資格諗呢方面既野?

*

食完個下午餐之後,淇淇都夠鐘返屋企,而我同阿必就踏上出征既旅程。

「喂球星。」阿必搭搭下地鐵既時候突然開聲:「做乜鳩今日塊面仲燶過平時呀?」

...

...

...

係阿必既觀察力強?定我塊面真係咁燶?

「冇呀。」

「呵呵~」阿必突然撟住我手臂係咁搖,嬌嗲地道:「皇上~話比必貴妃知發生咩事喇~」

我打從心底覺得毛骨悚然,推開佢:「妖。」

...

...

...

我又諗起鄭穎琳。

一個幼稚既想法突然由心冒出黎。

既然秋兒姐姐都可以選擇同Jonathan出去玩(聖誕果陣),又可以同佢咁Close咁暢遊校園,咁點解我要對同大表姐仲有鄭穎琳有性關係而有罪惡感?

好幼稚呀呵?

我長大後諗返都係。

不過果陣我就真係咁樣去正當化自己不當既行為。

我知,咁先係最無恥既地方。

如果當時我識咁諗,又或者可以抽返啲感情出黎去對待返件事就好。

不過,呢個世界冇如果。

離題了。

於是我趁呢個機會問左阿必一個問題。

一個響我食得安心之前必須要得到答案既問題。

「喂柒頭。」我一本正經地問:「其實你係咪鍾意鄭穎琳?」

(待續)
一睇就知Jonathan好有心計啦
好多嘢佢分明特登搞熙哥
希望樓主可以俾個好結局佢
成個故裡面,我覺得佢、Kitty、on9必同八婆儀係最有人格魅力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞