我和鄰居大姐姐的故事(14)

1001 回覆
357 Like 5 Dislike
放過我
去搵山區巴
佢係
未見條撚已經瘋狂
推!
Why not both
綠茶巴
著返先,除得叫
Push
三百二十一

搞掂晒啲野之後,我就冇再特別見過鄭穎琳,而我同淇淇推埋last一塊展覽板落去禮堂之後,就同負責我地呢組既學生會幹事問清楚真係冇野幫手,之後就離開學校。

本身有諗過等埋秋兒姐姐一齊走,但佢好似好忙咁,而且我又趕住去比賽,所以唯有同淇淇走先。

「陳日朗呢?」響送淇淇返屋企既路上我問。

「佢一聽完最後個briefing就急急忙咁走左,連去禮堂幫手都冇。」淇淇有啲無奈地回答。

其實佢幫果組做迎賓,綵排完之後都冇乜好做,但總有唔少人會過黎幫下我地呢組手。

不過我懷疑陳日朗唔係幾想同淇淇有咁多接觸先借啲意走左啫。

「我一早就話佢平時扮晒野架喇。」我笑道。

其實佢而家都仲有扮野,如果唔係點會食到咁多女?只不過佢而家都懶得響淇淇佢地面前扮咁解啫。

「嗯。」淇淇只係輕輕應左聲,亦都冇幫陳日朗說話。

「係呢,啱啱又會得返你同鄭穎琳兩個既?」淇淇轉移話題,問道:「其他人呢?」

係喎,其他人呢?

「其他人……」我諗左陣,道:「好似比佢點晒去做野。」

諗落佢除左最尾有打算幫我同埋推走啲展覽板之外,好似都係點晒其他人做野,仲要叫人地做完就走。

打完齋唔要和尚。

「佢有冇同你講啲咩?」淇淇又問。

……

莫非……淇淇響課室外面其實聽到晒我地既對話?

……

「講咩?」我唔肯定佢有冇聽到,所以我冇答到佢既問題,反而問返佢轉頭。

……

希望至少佢聽唔到我叫鄭穎琳除衫比我屌……

「你記唔記得嘉嘉上年同阿邦社長分手件事?」淇淇突然問。

「記得。」我冇可能唔記得。

佢地冇分手既,我又點會無端端有閪屌?

Jessica其實都幾好屌架。

……

……

……

唉。

我唔應該咁講野。

果陣既情況……嗯,怪怪地就真既。

「果陣令到佢地兩個分手既第三者,就係鄭穎琳。」淇淇再補充道:「佢地上年同級,因為鄭穎琳係今年留級。」

!??

我真係好驚訝,竟然係鄭穎琳?

「詳情其實我點唔知,我淨係知道佢地既第三者就係鄭穎琳。」淇淇續道:「佢地好似響埋一齊好短時間,而且後尾好似係鄭穎琳主動提出分手。」

「原來就係佢搞到嘉嘉雞毛鴨血...」Jessica果陣幫左我好多,冇佢幫我打好理科既底,我之後既考試都冇可能咁易合格。

鄭穎琳竟然咁樣害佢。

諗返轉頭,啱啱秋兒姐姐見到鄭穎琳既時候好似有啲唔高興,唔通都係同呢件事有關?

「哼,你唔好講到淨係鄭穎琳有份,」淇淇道:「阿邦社長先係最衰果個!係佢亂咁識女仔!」

「可能係鄭穎琳做主動呢。」諗起佢收兵個樣,真係唔奇。

「咁佢可以拒絕架嘛!」

「又好似有啲道理...」諗落都真。

「哼,你地男仔淨係幫返男仔!」

「又唔好咁講,我都好想打阿邦社長一身幫嘉嘉出返啖氣。」講起黎,我都好耐冇見過Jessica,都想知道佢而家過成點:「係喎,嘉嘉佢最近點呀?」

應該好努力咁準備緊會考喇?

「溫書同準備會考囉。」淇淇理所當然地答道。

雖然我關心既其實唔係呢樣。

「我聽秋兒姐姐講,佢好似同返阿邦社長一齊?」okok,其實我係想知呢樣野。

Jessica同返個渣男一齊會唔會過得幸福?

Well,我就覺得一定唔會。

「好似係……但最後都係分左手,聽返黎既應該係阿邦又搵左第二個所以先同佢分手。」淇淇嘆左口氣,無奈地道:「不過都散左一段時間喇,我諗佢已經好返好多。」

「噢…」唔怪得淇淇覺得最衰係阿邦社長,原來佢真係幾賤。

根本就係陳日朗果類人。

話說回來,同Jessica上完床之後我都冇再同佢聯絡,估唔到原來佢都發生幾多事。

「噢…妳到喇。」原來我已經送到淇淇去到佢屋企樓下。

淇淇望住我。

「?」

「熙熙,多謝你呀。」淇淇向我露出一個甜美既笑容:「其實開始左義工活動之後,阿朗都冇乜點搵我,但你都仲次次送我返學同返屋企。」

「哦,好小事啫。」我都笑住咁回答:「應承得妳既我一定做到既。」

「嗯…」淇淇點頭道:「知道…」

「咁妳上去先喇。」

「嗯…」淇淇依依不捨咁道別:「再見。」

(待續)
有文
有文
有文
睇嚟Jessica有機會再出場
車匙ca
以為淇淇會話屋企冇人 叫球星上去屌閪
淇淇咁純邊識呢啲

就算葉開熙周圍佢屌女
佢都一路咁痴心一片
仲當嘉嘉係好人

諗起葉開熙遲啲背住淇淇屌港女
真係好殘忍

等睇港女最後同淇淇爆大鑊
斷咗淇淇條線
名正言順得返秋兒一個
已經預想到熙哥大大力屌死港女幫嘉嘉出氣
唔好意思 想問鄭穎琳大呀熙幾多年
會唔會出返kitty姐姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞