我和鄰居大姐姐的故事(14)

1001 回覆
357 Like 5 Dislike
推推
怒推山區巴
我響度
仲有主角光環
熙熙靚仔咋
唔係我呀
熙熙咋
一向都係
三百三十

「熙熙!」秋兒姐姐應該覺得我問既呢個問題有啲失禮,於是想出言制止。

不過當然已經太遲,我已經問晒成句。

Jonathan目光有一剎那變得銳利,不過只係稍縱即逝。

佢好快又回復返果副優雅悠閒既笑容。

「我其實對食冇乜要求。」Jonathan優雅地笑道:「更何況呢間餐廳係秋兒介紹,話係你地學校既同學仔想食好啲就會特登行遠小小過黎呢間食,咁我梗係要過黎見識下喇。」

秋兒姐姐聽到之後只係向Jonathan微微一笑,並冇答話。

...

...

...

我咁樣係咪反而比左個機會Jonathan攞分?

不過我都冇時間諗太多,因為淇淇好快就扯一扯我,然後一齊跟侍應行去我地既座位。

本來餐飯應該食得好開心。

至少我係諗住暫時抛開煩惱,同淇淇慢慢享受下呢餐飯。

但我而家唔係搵煩惱,煩惱反而自己搵上門。

而且不幸既係我地既座位係響轉角位,所以我睇唔到秋兒姐姐同Jonathan用餐既情況。

於是,我塊面更加黑了。

淇淇食飯既時候似乎有留意到我黑面,佢撩我講左兩句我都冇乜心機應佢機,佢諗左一諗,之後就靜靜地食野,冇再向我呢個黑面神搭話。

冇計。

我心情唔好。

我控制唔到自己唔黑面。

*

我地食完之後,秋兒姐姐一早就同Jonathan食完走左。

佢地走之前仲行過黎同我地打招呼道別。

我就只係向秋兒姐姐講bye bye,完全無視Jonathan。

而且我塊面都仲係好黑。

返去學校既路上面,淇淇靜靜咁響我旁邊陪住我行。

「熙熙?」沉默左一段路之後淇淇開聲。

「?」我望住佢。

「其實...」淇淇深呼吸一口氣,再道:「如果...你有咩想搵人傾,我隨時樂意聽架。」

「冇呀。」我諗我都幾明顯黑面,所以淇淇先會咁問。

咁秋兒姐姐係咪都應該睇得出?

咁佢見到我唔高興,應該要醒起同Jonathan保持返距離呀!

係咪?

「嗯…」淇淇好識趣咁冇追問落去。

呢一點佢同秋兒姐姐一樣咁體貼。

我地好快就行到返學校,淇淇要返佢果組導賞組,我就返後勤組。

我送到佢返學校禮堂,離遠見到秋兒姐姐一個響禮堂台上面忙緊,唔見Jonathan,似乎佢食飯之後並冇再跟秋兒姐姐返學校,我唔知點解好似鬆左一口氣。

心情好返小小。

臨走之前,我又望清楚,唔見陳日朗,我先放心同淇淇道別:「陳日朗條賤狗唔響度喇,不過妳如果有咩事既就過黎7A課室搵我喇,我諗直至去到展覽日完之前我都應該會留響課室待命。」

「嗯。」淇淇微一點頭,望望秋兒姐姐再望望我,續道:「熙熙,我地係好朋友黎架,所以有心事隨時搵我傾都得。」

嗯,的確,淇淇係我既好朋友。

但我同時心中一澟,覺得呢個好朋友好似睇穿左我啲咩咁,只好唯唯諾諾地應道:「哦,好呀。」

之後我地三個都經歷左啲野之後先知,其實淇淇好早之前就已經發現左某啲野……

甚至比我自己更加早。

呢個容後再談喇。

我既故仔總會行到去果一步既。

跟住都冇乜特別事發生。

鄭穎琳食完午飯返左7A課之後都冇再同我有乜野特別交流。

不過唔知係咪做比我睇,佢對啲狗公好似都冇咁熱情,搞到班狗公對佢噓寒問暖咁,以為佢出左啲咩事,佢就唯有話自己有小小唔舒服。

你地既女神係有小小事既,比我破左處咁囉。

我坐左響課室既一角胡思亂想左成個下晝,一時諗下秋兒姐姐同Jonathan既關係究竟去到邊;一時又諗下秋兒姐姐如果知道我係唔鍾意佢地咁close既話,佢就唔應該同Jonathan響埋一齊;一時又諗下自己荒淫既行為,根本冇資格去要求秋兒姐姐點點點...

好煩呀!!!

響胡思亂想當中,唔經唔覺,展覽日已經完結,我地後勤組終於都有野做,幫手搬下野,執頭執尾咁。

淇淇同佢果邊有幾個同學都有黎幫手,不過當中梗係冇陳日朗喇。而其實我地都唔算太多野搬,始終今次個展覽日其實係好小型,再加上啲學會同社自己有人負責搞,所以好快就搞掂走得。

鄭穎琳難得冇主動搵兵仔幫手(但兵仔有主動),自己都幫左小小手。

大家臨走之前佢有向我望過一眼,不過冇走過黎講野,就咁同佢啲朋友走左。

而我就同淇淇一齊走。

(待續)
依然好早有文
你主角就是...
睇到覺得熙熙好煩膠唔想睇 係咪樓主寫得太好所致
綠茶巴
就是……

熙熙
咁講堅,現階段佢真係煩膠又小學雞黎
不過希望你唔好棄
加速加速 無乜西瓜存貨了
葉開熙熙
有文
諗諗下,覺得秋兒都唔係咩好女仔,明知熙熙會唔高興,都係要同Jonathan行得咁密
好期待終有一日樓主可以寫熙熙慢慢變得成熟可靠唔再咁小學雞 唔係個故寫到我曾孫出世都未完
只係大個版嘅淇淇 都係手指拗出唔拗入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞