我和鄰居大姐姐的故事(14)

1001 回覆
357 Like 5 Dislike
會有獨立故(有排),至於響呢個故就唔話你知住喇
推山區巴
兩年
大大力屌撚死佢!
淇淇係唔會攻心計的
綠茶巴
我仲記得淇淇呢個賤婦當初點樣手指拗出唔拗入㗎
Push
三百二十二

好快又到左第二個星期六,亦即係學校舉行展覽日既日子。

畢竟呢個所謂既展覽日同正式既open day資訊日唔同,展覽日只係屬於玩票性質,都係希望大家玩得開心為主。

我諗作為地區名校,都會有唔少既街坊入黎參觀。

果日我一早就同淇淇兩個著住整齊既校服一齊返去學校,而都好順利地冇受到陳日朗既滋擾,淇淇就去左接待組果面報到,佢地齊人之後就馬不停蹄咁去學校唔同既地方準備迎賓。

之後我就要去後勤組果面,不過我相信就算我唔響淇淇身邊,陳日朗應該都唔敢亂黎。

再講佢好似已經對淇淇失去興趣咁。

後勤組既人到左展覽日當日反而冇乜野做,因為我地之前已經set好晒場,果日都係Standby睇下學生會既幹事有冇野要我地做,所以我地就響7A課室入面R腳趾等個展覽日收工先執埋啲手尾。

除左坐響老師枱個學生會幹事之外,其他人好似都有互相認識既朋友,得我一個係戇鳩鳩咁自己一條友坐撚左響度。

鄭穎琳同佢口中既鈞仔都響度,但唔知關唔關上星期我同佢既對話事,佢好似時不時都會向我偷望過黎,表情有啲奇怪,而同鈞仔既態度好似都冇之前咁親匿。

不過都唔撚關我事,自從由淇淇口中得知佢就係搞到Jessica同阿邦社長分手既第三者,我就更加唔鍾意佢。

我就係咁自己一個響個位到戇鳩鳩咁一直等一直等...然後...等到訓撚左...

我都唔知訓到幾點,急尿急醒左。

成個課室冇乜人,不過鄭穎琳同其他幾個同學都仲響度,但就唔見左鈞仔。

我估咋下,佢應該係比鄭穎琳點左去做野。

我伸一伸個懶腰,然後起身去廁所。

屙完之後我通體舒暢咁走返去7A課室。

但就響我響條露天走廊行緊返去課室既時候,我見到秋兒姐姐響學校校園中庭招待緊一個人參觀學校。

...

係Jonathan!

佢黎做咩!?

我雖然離得好遠,但係都見到Jonathan滿面笑容咁行過去秋兒姐姐度,而秋兒姐姐一樣係滿面笑容咁向佢介紹。

我扶住走廊既欄杆呆左咁望住佢地,直至佢地既身影消失響中庭既出口。

然後我心入面好似有團火燒緊,而且又好妒忌,但一諗起Jonathan既屋企背景我又好自卑。

呢種五味混集既心情就好似響我身體入面咁谷住谷住。

我再一次審視自己既心情。

雖然我心入面曾經觸及呢個可能性,但因為種種原因我唔敢深入再諗落去。

但經過左咁多事(尤其是Kitty姐姐一事),再加埋Jonathan既出現之後,我已經唔再係果隻小學雞……

之前我已經隱隱約約咁感覺到,只係我唔敢去正視……

其實……

我係咪鍾意左秋兒姐姐?

我又搖一搖頭。

好亂。

好嬲。

好妒忌。

我究竟響度做咩?

「余正熙。」有把聲響我後面響起黎。

我唔耐煩咁擰轉面。

係鄭穎琳。

「咩事呀?」心情唔好,我唔係幾撚想理佢,又擰返轉頭挨住欄杆,望住學校既中庭。

「……」

「……」

大家沉默左一陣,靜到就響我以為鄭穎琳已經走左之際,佢行埋我隔離,又開聲:「你出左黎好耐。」

「入面悶吖嘛。」我亂up。

「你…會唔會坐過黎…?」鄭穎琳試探性地問。

我諗起佢係搞到Jessica分手既其中一個罪魁禍首,加埋啱啱見到秋兒姐姐同Jonathan周圍行,心下煩躁,唔耐煩地問道:「我做咩要坐過黎?」

鄭穎琳諗左一陣,開口道:「其實我諗過,你上星期講得啱,我係唔熟識你。」吸了一口氣,續道:「所以……我先想認識你多啲。」

鄭穎琳會用呢種語氣同我講野,上星期之前我真係冇諗過。

我以為佢好唔鍾意我,但自從佢上星期下左決心同我講果番說話之後,佢對我既態度好似就變晒。

尤其是今日,比起上個星期佢既語氣仲更加柔順左。

不過我冇撚興趣認識佢。

最多有興趣屌柒佢。

所以我衝口而出地道:「比我屌下咪可以認識下我囉。」

老實講,果一刻我只係因為見到Jonathan而心情煩躁不安既燥言,完全係衝口而出,所以根本冇諗過鄭穎琳之後既答案會係點。

係一個意想唔到既答案。

(待續)

樓主越開越多分支
有文
有排寫
Push

唔怕冇得睇
葉開巴寫女性向甜故?
仆街 呢個位先嚟停
好識釣我癮 葉巴
平胸臭雞都食
山區巴滾動
褲到除埋 就咁停咗
At least 婚禮應該會再出場掛
留名,由頭開始追嚟睇,用咗幾日live咗
多謝支持
唔知呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞