我和鄰居大姐姐的故事(14)

1001 回覆
357 Like 5 Dislike
仲有主角技能 大麻撚
Push
Lm
啲冇著數既野,佢都唔想去做
其實都係
變左熙熙食女之旅中間穿插兩條線
不過plan左之後點寫今次應該未必改
可能下個故會改變下個風格
多謝意見
綠茶巴
easy巴
可能佢諗住去釣下有冇金龜呢
sor我都知慢
必殺技黎
再推山區巴
我又推晒你哋兩個
三百一十五

我諗極都諗唔撚明。

做乜鳩我中三下學期開始好似變左同鄭穎琳咁有緣咁既?

除左學界之外,其實我仲發覺好似間中我響學校入面唔同地方經過既時候,都會撞到佢。

如果我係同阿必一齊行既時候,狗公必就會衝上去扮狗吠,鄭穎琳會比佢氹到好開心。

但呢個時候八婆儀都響度既話,就會不斷上演阿必比佢扭住耳仔拉走既場面,而鄭穎琳就會笑得更加開心。

你問我覺得阿必係咪對鄭穎琳有好感?老實講…其實又唔太似。

同楊舒達對Ada果種感覺完全唔同。

總係覺得阿必成日狗衝去搵鄭穎琳好似係貪得意好玩咁。

而且佢其實逢親見到女仔,把口都可以係咁講戇鳩野氹到佢地好開心。

口裡說不,身體卻很老實。佢而家咁樣比八婆儀扭耳仔,其實我反而覺得佢更加樂在其中...

離題了。

講返鄭穎琳。

如果撞到佢既時候阿必唔響我身邊,佢就會有抱有敵意既眼神望住我同我啲朋友們。

屌,其實我都唔知佢做乜鳩。

雖然我對佢係冇乜禮貌,但話晒我響果兩條大陸仔手上面救過佢,佢就算唔領情都不致於要當我仇人咁望吖。

果陣仲話要多謝我添。

不過佢要點睇我,其實我又真係完全冇撚所謂,我又唔撚係佢啲兵同狗公。

*

「不如妳放學之後聽埋我果份吖?」Lunch既時候淇淇走左過黎我課室陪我食飯,我趁機同淇淇講:「咁我就可以去搵文叔佢地踢波喇。」

講緊既係Open day義工briefing。

放學之後又要特登抽時間去聽,真係好撚煩。

既然今次淇淇同我一齊參加既,就唔駛好似Christmas Ball既時候咁,要我親自去聽喇。

「嗯…」淇淇諗左一陣,面有難色咁開口:「但係,我驚同阿朗……」

唉。

幫人幫到底。

「Okok,放心。」我即刻投降道:「我會陪妳。」

淇淇鬆一口氣,點頭道:「熙熙…真係唔該你…仲搞到你冇得踢波。」

我聳聳肩:「小意思。」

反正我都睇陳日朗條撚樣唔柒順眼。

*

因為中七已經放左study leave,所以Open day義工briefing響7A既班房舉行。

放學之後淇淇就走左黎3C既班房,搵埋我一齊過去。

「希望快啲完喇。」我一路行一路講。

「應該唔會好耐既啫。」淇淇笑一笑回答:「一陣完左之後同你去麥○勞食杯雪糕吖。」

「妳請?」我貪念又起。

「冇問題吖。」淇淇繼續笑道:「要你特登陪我做義工,就算你唔講我都諗住請你。」

「哈哈。」

真係慚愧。

我其實一早已經主動向秋兒姐姐報左名做義工,陪淇淇等佢免受陳日朗滋擾只不過係做個順水人情。

傾傾下我地已經到左7A班既課室。

「哈哈…係咁架咩…?」未入到房已經聽到鄭穎琳既嬌笑聲。

而我同淇淇一入到課室,就見到鄭穎琳同個應該係高form既男同學細聲講大聲笑,佢又咁啱向住課室門口行入黎。

佢望住我同淇淇,然後神色有啲奇怪,不過好快又回復正常,同個高form男同學談笑風生。

啊,佢一定又係諗住報義工黎釣金龜喇。

我同淇淇坐左響課室比較後小小既位,方便我一陣間訓覺。

奇怪既係,我發覺到鄭穎琳偶爾會用眼尾望一望我同淇淇。

我唔敢100%肯定佢真係有望過黎,畢竟佢就算係都係好輕微咁睄下,不過我既觀察力其實都幾好,所以先留意到。

義工既參加人數,其實都唔係太多,都係二十個左右,始終啲攤位同表演都係啲學會自己負責返。

之後學生會既成員都走晒入黎,秋兒姐姐作為學生會主席講左幾句之後,就由負責義工部分既另一位成員Alex同我地講解。

我突然發現到一樣野,於是問淇淇:「妳唔係話陳日朗都有報名做義工架咩?今日唔見佢既?」

淇淇望一望周圍,奇道:「係喎,佢真係冇黎喎……」

「係咩…」我都冇再深究落去,合埋雙眼訓個好覺算...

反正淇淇會幫我聽埋...

嗯...

Alex講野就好似催眠曲咁,我好快就沉沉睡去...

(待續)
100正評加更:星期六
200正評加更:星期日
有文
很好
仆街啦 睇到遲啲𤋮𤋮會同秋兒分手同Cathy媽一齊 已經想棄故 但要睇埋佢點食淇淇先
Push
推推推
仲等緊留名系統
其實件事唔係咁簡單架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞