我和鄰居大姐姐的故事(14)

1001 回覆
357 Like 5 Dislike
穎琳bb好純
btw…個故到一半未?
有條大麻撚係唔同啲
能成為密友大概總帶著愛
樓豬之前話 而家自己淨係好對唔住淇淇

但穎琳bb就無
唔通
9 估,冇當其他人係人
有排啦 未扑淇淇 未扑秋兒 仲要上大學
望住阿必痾尿嘅背影
有排都未寫到熙仔喺連登故台開po同生仔喎
唔知架,可能已經寫到左
非基
有機會過左……有機會咋!
鄭穎琳中四(但留左一年班,實際上應該中五)
熙熙中三
港女係咁
綠茶巴
Hello
三百三十五

我地之後點?

既然都確認左鄭穎琳係可食用既,我仲諗乜野?仲有咩好顧慮?

冇錯。

就係秋兒姐姐。

但一諗起佢有權搵Jonathan食飯,咁點解我唔可以同鄭穎琳做愛?

所以話,小學雞真係好矛盾。

又驚比秋兒姐姐知,又想佢呷醋。

「余正熙。」就響我思考緊既時候,鄭穎琳又開口。

於是我又望實佢。

鄭穎琳咬唇道:「放心,我唔會同淇淇講,亦都唔會要求你公開承認我地既關係…我只係…你對我好啲……我好想同你響埋一齊。」

嗯。

鄭穎琳真係誤會晒。

乜我同淇淇咁似拍緊拖架咩?

身邊朋友(尤其是死人必加鹽加醋)拎我地黎開玩笑,其他人就當真咁,但好彩秋兒姐姐知道淇淇只係我既好朋友啫。

不過佢呢個offer唔是仲好咩?

我有得扑有得食,仲要冇手尾跟。

見我唔出聲,鄭穎琳又加多句:「真架。就算…我地唔可以光明正大咁一齊…都ok架…」

我笑左一笑,諗起佢誤會左我係淇淇男朋友,又諗起佢搶左Jessica既阿邦社長,於是問佢道:「妳好似都幾鍾意搶人男朋友。」

冇錯,呢個係一個好機會。

等我keep住狠狠咁屌柒鄭穎琳,幫Jessica出一口惡氣。

「下?」鄭穎琳似估唔到我會咁講。

「謝珮嘉啊。」我回答佢:「妳上年唔係搶左佢男朋友咩?徐兆邦呀,我地上年既社長。」

冷不防我咁樣一問,鄭穎琳愕然道:「你聽過呢件事?」

「咁啱嘉嘉果陣幫我補習數理科。」我續道:「而佢地分手果期佢仲有幫我補緊習,佢果陣非常傷心,所以我知道呢件事。」

本身我都唔知搶Jessica男朋友果個係妳,但咁啱淇淇上個星期又話左比我知。

我上年果陣仲因為呢件事,搞到又再破左戒,屌左Jessica一鑊,然後又再次踏上荒淫既生活。

「唔係你諗咁樣架。」鄭穎琳咬唇道。

「我睇住嘉嘉果陣咁失落,最後連習都唔我補,咁都唔係真?」我反問。

「我冇話唔係真...」鄭穎琳有小小委屈地解釋:「只係...唔係你地諗咁樣架...」

「我點樣諗?」

「...」

「...」

鄭穎琳隔左陣終於道:「你同謝珮嘉好熟?」

「唔算。」雖然我同Jessica有肉體關係,但其實講唔上好熟:「佢只係我既補習老師。不過佢好比心機教我,所以我好感激佢。」

「唔係我搶佢男朋友架。」鄭穎琳委屈地道。

「哦?」

「係阿邦話佢已經同謝珮嘉分左手,我先肯同佢一齊架。」鄭穎琳解釋道。

「咁而家呢?」先唔理Jessica果陣發生過咩事,但而家既然鄭穎琳以為我係同淇淇一齊左,但又對我主動出擊?

「...」

「...」

「因為我鍾意你。」鄭穎琳低頭,面紅紅地道:「我都唔知點解…我本身都唔想咁做…但我見住你成日同譚梓淇出雙入對,我好唔開心,我唔想咁樣。」

叮!

我校服褲袋入面既電話突然一響,我即刻拎出黎睇。

係秋兒姐姐。

“仲未返到?你去到邊?我陣家落黎接你?

我心中一甜,面上忍唔住甜笑左出黎。

哈,雖然今朝發生左啲事,但妳畢竟都係擔心我。

“響樓下,就返到。”我回覆返秋兒姐姐。

似乎要加速處理呢度既事,然後返上樓了。

呢一切應該都比鄭穎琳望到,於是佢忍唔住又道:「係譚梓淇?」

我又抬頭望住鄭穎琳。

鄭穎琳咬住唇道:「我知你心目中最鍾意既都係譚梓淇,但係我真係唔介意做你心目中既後備情人…只要…你肯響心入面留小小位比我…」

我唔知鄭穎琳係真心咁諗定想收我做兵,但我諗連隻豬都心甘情願比左我應該係可信呱?

不過我真係唔鍾意佢。

最近我先至發現,我諗我鍾意果個,係……

嗯。

但係為左幫Jessica報仇(好好聽既藉口,講到尾其實只係我想扑野),所以我決定……

「如果妳真係唔要求同我光明正大響埋一齊,」我開出條件,答道:「我可以考慮下。」

「真既!?」鄭穎琳喜出望外,全日最開心既,應該就係呢一刻。

(待續)
有文
早文
真係好傻更更
尋晚開始追終於Live左葉開巴辛苦晒
推推推推推

我響度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞