(神獸打手不准進入)健身資訊討論區135 新手問野請睇#1

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
卡卡聲有冇痛先
冇痛嘅唔理都可以
btw 你動作唔啱嘅話傷都係遲早嘅事
唔值得用膊頭去換多少少刺激
可以試下倒水,但唔啱就轉返正常咁飛
好多頸後動作都係咁 但isolate做多兩set已經起返到
除非玩到好撚advance 膊頭mobility滿分 唔係根本唔值 但都係成日見人做
大隻佬咁做咪跟住做
反而真係大隻既好少見behind the neck
著拖鞋咪得
長期拖鞋 用到腳既就除鞋
我見好多中等大隻都鐘意做,其實個動作會得到咩額外好處?
下個月既global classic 大家有咩心水
永豪旗下個d唔錯,行野行得幾好,比例幾靚
不過都大機會係拜仁歐個堆出品嬴
咁如果隻向後轉個膊頭卡卡聲呢?
Old school野,以前d老師傅教頸後槓鈴推舉,將支bar握實,感覺係握實向橫扯落,再慢上,個感覺個人覺得其他膊既動作係比唔到
Leg press? 20餅真係仆街咗啲,有力操無力執餅真正死肌肉
初頭做真係幾好feel
習慣左又冇乜特別
都係做返military press算
呢d野冇分對與錯架喎師兄
都係睇你個program點排
唔會兩樣都做重
通常squat 90% 1rm + rdl 8-12下,deadlift 90% 1rm + squat 70% 1rm 8-22
永豪係邊個
唔操野既「備賽教練」即係藥頭
真正有料嘅備賽教練係咪無論叻糟定行野都識教
其實好老實講香港除咗老個班前輩係識操野用識教,後生個班大部份都係靠藥物去推個身型同力量出黎,香港好難會搵到個有心教叻嘈既,因為無錢搵
拜仁歐好似教行野/natural好似都OK
有朋友幾年前喺大學健身室度跟過李立志操
不過話佢果啲動作好特別同出面唔同
操唔大
咁教練都有好多種既
你唔會搵Jeff nippard教落野掛
叻嘈大極有個譜,要大得快一定係行野,老師傅有老師傅既經驗,始終人地玩幾廿年都仲可以繼續玩一定有個人道理,後生既就有錢,有時間可以學習外國既用藥資訊,但玩唔玩得長久又係另一個問題,可以留意下以前香港既港隊健美運動員,有幾多而家仲係玩緊健身,身型又無走樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞