(神獸打手不准進入)健身資訊討論區135 新手問野請睇#1

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
果兩個都塞埋應該會整。
夾胸isolate動作唔使做太重
做重留返bench press做
新手水平

你想我地答你咩
有冇Lock直膝頭先到個hip?
Form岩既話應該都係glute跟唔上 做多d hip thrust/glute bridge練屎忽
睇你目標係powerlifting定係練胸

如果係單純為左bench press高d
基本上唔太哂
最多都係加d三頭
但呢個建基於你bench press嘅volume要足夠
講緊可能係一星期大約20set bench press
相信同你而家嘅做法好唔同

如果你係話想練大個胸
淨bench press就唔太夠喇
可能我講得唔清楚/我理解能力差
我覺得我下身lockout到 但上身好似成日比個重量拉返落去咁
有冇師兄知
係香港好難搵到
Keep住有加重又夠volume淨係推胸冇問題
肌肥大新手期推夠一星期20sets係咪都會大
係睇你會唔會上下胸lag機要多角度重點操

健力就睇你BP sticking point起邊到 執返相應既accessory work黎做
買RDX 全球免運
點解咁撚多人 kettle bell swing舉到老閪咁高?!?! 係邊個channel睇返黎?!
冇片幫你唔到 但Sumo上身已經冇CDL咁大個torque
所以我估係個form炒車令支bar重心推前左
可能係支bar冇貼腳/round back/鞋問題
Sumo太講究技巧同mobility 冇人lead住既話唔太岩新手做
Kettlebell snatch定係V Shred 果隻鳩做?
夾胸/ucv raise/db pull over/machine bp etc.
求其揀幾個岩做既塞埋果10sets搞掂
見d人舉到上頭頂咁滯
一直以為kettle bell swing係練glute
原來係練前膊
都係要屎忽swing上去clean果個位再推
利申冇用過kettlebell
佢明顯瘦咗,cutting嘛做一兩個月啲相真係大隻好多
我估佢上身向前中
見過好多人着住對ultraboost黎squat/DL
差少少就向前仆
有時操完腳腳軟,著返ultraboost 行路會有差啲咬柴既感覺唔明點解可以著住黎操腳
除鞋可以賺個厚度,唔係仲好咩
佢話冇quote
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞