(神獸打手不准進入)健身資訊討論區135 新手問野請睇#1

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
真心希望操嘢唔執餅嘅操到斷手斷腳
變殘廢咁就以後都唔撚洗執餅 等人幫你執骨
先從練力角度講
新手其實每星期加少少都得
可以參考Cody Lefever 個linear programme
5x3 加重至 fail ——-> 6x2 ——> 10x1 ——-> Test 5RM 再用85% 嚟做5x3訓練組

到中手階段(冇linear progression ) 就會用block periodization
一個幾星期嘅block 入面會由低重量(60% ) 加到最後會test 新嘅1RM
到時就會知自己應唔應該加

Hypertrophy 嘅話其實用RPE method 就夠
最basic就由Week 1 rpe 6 慢慢加到 week 4 rpe 9-10再deload 已經係一個唔錯嘅prog
唔拆餅衰啲
我意思就係拆餅
炆到打錯字
想問新手warm up set 淨係做一個動作(e.g. chest: db bp) 60%同80%重量各一set夠唔夠,睇過kofgym做腳pre exhaust係leg extension 兩set左右
你唔train calf?
一個月一組
我動作會分主項同accessories
主項會加得比較進取
而且有力剩都唔做多
當你set好條件 例如squat to parallel
做晒4set 5 reps都達到條件又冇form broke
咁下星期就每邊加1.25

accessories通常睇control多 feel得應唔應
同埋每組會去盡少少
如果你去盡覺得last果幾rep你係因為肌肉疲勞而收皮多過肌肉冇力 我就會加重

有d比較特別既例如RDL 我發現玩輕應過玩重 我基本上個重量呢1年都唔係點變
但我deadlift加左接近1餅

lateral raise都係 一玩重少少個膊就feel唔應
因為我通常會玩重既partial 再superset 輕既full rom
我淨係會加load落partial rep果度
小腿同前臂係唔同姐係你會見到一座練小腿嘅機 但唔會見到練前臂嘅機就係因為priority唔同 做上身用到前臂嘅時間亦多過小腿好多
同埋因為小腿日日用係難操啲操完係前所未有嘅酸所以先個個skip

你睇下韓國chul soon 唔通佢quad唔大咩
而家olympia men's physique嗰啲quad又唔大咩
但小腿咪又係瞓撚咗10個人有幾多個係quad大 小腿就會跟住大
不論尺寸外貌同injury prevention嚟講都係絕對應該操埋小腿 唔好咁多excuse 小腿根本冇得同前臂比較

小腿就算練唔大舊
大力左對運動performance都好大關係
所以strength battle marvin先叫sean練小腿
都有名你叫,”小”腿,點會練得大
ohhh 你係講sam
以為你講大東西
係,我尋日喺度望佢都留意到佢小腿係細以佢個身型嚟講
亂放餅都要落地獄
warm up同pre exhaust set唔同架喎ching
一個令你玩重d
另一個唔會
1.25kg放最入 出面插三個20kg
冇機點做好?
Smith machine seated同donkey calf raise都唔啱位
依家用seated legpress做
仲有大餅放細餅位卡撚住下面果層d餅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞