Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
lm
樓主 仲有2000鎂如何部署
係。
用危險嘅方法玩安全嘅嘢
既然你指數化投資咁勁,點解大多數人唔會咁做呢?
點解唔見啲大學生、姨媽姑姐投資麥當勞、可口可樂依啲公司?

巴菲特都相當推崇投資指數,佢多次建議其他人買跟蹤指數嘅指數基金(e.g. VOO),認為只要長揸50年就會變得富有。
Amazon創辦人Jeff Bezos曾經問過巴菲特:「既然你嘅方法咁簡單,點解其他人唔學你呢?」
巴菲特回答「Because no one wants to get rich slowly (因為無人想慢慢發達)」
其實好多散戶都知道指數基金勁,但係佢地唔想等到老咗先發達。
所以散戶寧願買啲無人識嘅細公司(俗稱妖股),好多人對依啲妖股一無所知,但仍然成副身家擺落去,博佢短時間內升幾倍,偏偏唔肯買世界上最優質嘅公司,然後一年慢慢賺5%。
「買妖股回報高但勝算低,買優質公司回報低但勝算高」就係一般散戶面對嘅難題。

點樣解決依個問題呢?我諗到嘅答案就係「用危險嘅方法玩安全嘅嘢」。

用現金買指數,屬於「用安全嘅方法玩安全嘅嘢」。
用現金買妖股,屬於「用安全嘅方法玩危險嘅嘢」。
用槓桿買指數,屬於「用危險嘅方法玩安全嘅嘢」。

一般最安全嘅指數基金係指QQQ, VOO依種。巴菲特建議嘅係長揸VOO 50年。依種基金比較安全,唔係依個post一直講嘅槓桿ETF。
但係我依種平民心急唔想get rich slowly,就需要用槓桿嚟買啲跟蹤指數嘅嘢,放大回報。

槓桿嘅方法有好多,有孖展、leveraged ETF、期權、期貨。之後會詳細討論。
我衡量過之後覺得2-3倍槓桿嘅話leveraged ETF係最合適,即係跟蹤Nasdaq 100指數就QLD (2倍) TQQQ (3倍),跟蹤S&P 500指數就SSO (2倍) UPRO (3倍)。
孖展有斬倉嘅風險、期權期貨知識要求較高,操作上亦無leveraged ETF咁簡單。
如果再高啲槓桿就可以揀孖展期權期貨,不過槓桿水平越高,勝算都會越低。指數雖然勁,但係槓桿得太盡都會令你由贏變輸。

3倍槓桿已經足以令一般打工仔十幾廿年內get rich。如果你想一兩年內get rich?咁六合彩可能會更加合適。
有無啲冷門嘅etf一齊研究下點解會咁失敗
玩Leveraged ETF好過炒個股
其他人辛辛苦苦讀財報、做研究去搵十倍股。
又要睇基本面、又要睇貨源歸邊、又要估莊家心理。

但其實簡簡單單TQQQ、UPRO已經係十倍股,唔洗尋尋覓覓。最好嘅嘢就係大家都一定識嘅大公司。只係我地用較進取嘅方法去買佢地。而且指數長升長有,你可以任何時候入場唔需要驚錯失機會。

玩個股比指數更容易FOMO。假設有一日Apple 宣佈正式推出iCar,正常人就會好驚錯過咗,因為依種特大好消息唔係成日有。
但係指數無咁容易FOMO,就算錯過咗10000點上15000點,我都相信經濟整體會繼續發展,終會升到20000點。
TQQQ咁好?我all in啦!
TQQQ好又唔代表要all in 凡事太盡,緣份勢必早盡
首先指數本身都唔一定係長升長有,遇到股災一樣會跌會橫行。而且leveraged ETF係用一種危險嘅方法嚟玩指數。做危險嘅嘢就更加要小心謹慎。

舉個例子:大家平時出街會唔會一路行一路睇手機?會唔會紅燈嗰陣過馬路?我其中一個人生座右銘就係:「睇手機就唔好亂過馬路,亂過馬路就唔好睇手機」
你要做危險嘅嘢,就應該謹慎啲。你唔想咁謹慎,就唔好做危險嘅嘢。人無事先做到世界冠軍。TQQQ咁勁,就算你唔all in,你最終都會發達。唔需要咁心急一嚟就all in去盡。就算TQQQ最後真係升100倍,你捱唔住中間嘅過程都係無用。跟住落嚟就會講吓資產配置。
最新消息:
原來Nasdaq 100頭先破咗頂
新嘅頂係15710.79,前頂係9月7日嘅15701.40
而TQQQ今日最高暫時係151.195,而前頂係152.88,比前頂低咗1.10%
依個就係volatility decay啦
今日係放貨好時機
點樣做資產配置?
無標準答案嘅,連登揸TQQQ嘅巴打都分幾種講法。
我唯有整理吓唔同人嘅睇法,大家自己判斷。

1. 全倉TQQQ
正如上面所講,做危險嘅嘢應該謹慎啲,考慮清楚自己承受能力。連登有巴打全倉TQQQ,但係佢無叫你跟佢一樣咁做。

如果出現特大股災、長期熊市嘅話,TQQQ可以跌9成以上。但如果依啲災難唔出現,all in TQQQ回報會係最高。
人性就係會恐懼,所以先要揸其他非槓桿股票ETF、債券ETF嚟防範。如果最後無驚無險,買其他嘢會令你跑輸全倉TQQQ。但如果不幸出現災難,到時你就跑贏全倉TQQQ。

2. TQQQ : VOO : Cash
依個係我自己心目中理想嘅做法。
首先決定一個TQQQ : VOO : Cash嘅比例,例如TQQQ : VOO : Cash = 3 : 5 : 2。(自己配置係更進取)
比例可以自己再調節,窮嘅時候可以進取啲,加大啲TQQQ嘅比例。有錢之後就可以漸漸加大VOO嘅比例,以防股災嗰陣失去大部分財富,但係Cash嘅比例可以唔洗專登增加。然後每季rebalance去保持返依一個比例。

而依個做法可以有幾種變化嘅。唔想揸TQQQ可以轉UPRO。
VOO可以換QQQ,如果已經財自咗嘅話可以換SPY再加protective put或者買SPD (之後會再講)。
留一定比例cash係因為始終有可能出現大型長期股災,又或者現實生活出現需要用錢嘅突發情況。
Cash嗰度可以換Cash equivalents,即係短期國債,例如SHV (1年以內美國國債)或者SHY (1至3年美國國債)。想再進取啲可以考慮其他短期債ETF,例如NEAR, MINT。不過新手唔好搞咁多嘢啦。。。

3. TQQQ / UPRO : TMF
話說外國有個blogger叫hedgefundie,佢採用40% UPRO 60% TMF嘅策略(後來改做55% UPRO 45% TMF),然後定期rebalance。依度有唔少巴打都係支持者。依個策略都有唔同變化,UPRO可以換做TQQQ,亦都有人話TMF可以換做TLT或者EDV。
好處就係一開始可以保留購買力喺債券,等股市下跌嗰陣低價入場。(我可能講得唔好,大家可以聽吓其他人點講)

不過我自己唔用依種方法,係因為因為而家低息環境,覺得長期債券價格已經去到高位。就算要買債,我都會prefer買TIP (通脹債券),因為而家指數入面科技股比重相當高,通脹上升對科技股不利,通脹債券抗跌能力會好過TLT同TMF。
資產配置可以睇 #39
月供就個個月都係入市時機
你望吓過去10年TQQQ、UPRO升幅先決定放唔放
無人知道升到幾時,同埋回調有幾深
你開返TQQQ張圖,想像吓你喺6月初開始等回調會發生咩事。

等回調可能會令你賺咁多,亦都可能令你等唔切高追。
本身月供依隻嘢就要為咗令成本變得平均,唔洗估嚟估去。你揀月供但係又估嚟估去嘅話,咁不如試吓兩個星期供一次呀。
Strong post
Lm
Lm
槓桿工具總結
槓桿嘅工具有好多,有leveraged ETF、孖展、leap call、期貨。
簡單比較幾種加槓桿嘅方法:

Leveraged ETF:
槓桿倍數:3倍或以下
斬倉風險:無
優點:咁多種工具入面唯一有compounding effect,長升嘅時候表現喺咁多種槓桿工具入面最好。(以相約嘅槓桿水平嚟講),仲可以配合期權玩cash-secured put、covered call。
缺點:Volatility decay,武肺大跌完升返之後無咗26%。金融海嘯可以2X ETF都可以跌接近9成。
綜合評價:流動性高操作簡單,3倍或以下槓桿嘅極佳選擇 ,但我唔會全倉leveraged ETF

孖展:
槓桿倍數:2-10倍
斬倉風險:有,通常新聞、電影啲人輸到跳樓都係因為孖展
優點:新手都容易理解,成本唔算太高
缺點:利息成本,建議搵利息較低的券商。而且券商喺波動時可以任意提高保證金要求,容易令人大失預算。
綜合評價:珍惜生命,唔好跳樓,但如果係輕微嘅孖展(1.2倍或以下)我覺得係OK嘅

Leap call:
槓桿倍數:1倍以上
斬倉風險:無
優點:低槓桿DITM leap call可以取代正股,高槓桿可以唔洗擔心斬倉,遇到武肺大跌都捱得過
缺點:高槓桿時Time decay嚴重,橫行一段時間可以跌幾成。流動性低bid-ask spread闊,適用嘅股票有限,而且需要定期rollover,操作複雜
綜合評價:用喺SPY, QQQ係幾正,或者用喺確定性強嘅大股都唔錯
有興趣可以睇另一個post:
https://lihkg.com/thread/2640434/

期貨:
槓桿倍數:1倍以上
斬倉風險:有,跳樓嘅原因如果唔係孖展,很可能就係期貨
優點:無time decay無利息成本,幾乎零成本獲取高槓桿。交易時間極長,幾乎幾時都有得炒,而且流動性高
缺點:玩期貨嘅人好容易對槓桿水平無自覺,去得太盡有咩股災就容易俾人斬倉
綜合評價:幾乎零成本獲取高槓桿,喺俾人斬倉之前係幾爽。不過我都只係玩咗一個星期左右,仲摸索緊。

咁槓桿水平幾多先好?
之前有人做過研究,大約2-3倍係最理想嘅。

Leveraged ETF已經係好進取嘅投資工具,如果TQQQ/UPRO keep到過去10年升勢,都已經夠你財自架啦。如果唔夠嘅話就返工賺多啲本金。
真係信心好強,想再賭大啲先考慮其他工具。
我個實驗倉:行緊第三個方法

不過真係跑輸各位全倉派弟子
今晚貼住咁多先,聽晚再繼續貼。
大家亦可以睇返上個post先:
https://lih.kg/uGqRFmX

由上一個post一直追到而家嘅巴打歡迎睇吓#34, #39,有全新嘅內容
留名繼續學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞