Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
想請教下如果估計黎緊幾年會係慢牛中間夾住小調整,全倉月供TQQQ會唔會係最好嘅選擇?
睇你資產配置係屬於邊一派,可以睇 #39
如果打算一開始拋筆錢落去,然後淨係定期rebalance

tqqq:tmf
60:40

咁樣其實可唔可行?
可以吧 季度rebalance一次
季供可以做埋rebalance,個效果都ok
time the market
好奇一問out巴其實係咪唔洗番工?或者番好有彈性的工種?我追緊你嘅post, 見你好多回覆都好高質,係要用好多時間研究出黎,唔係一般打工仔可以做到

BTW 多謝你的post, 我係由dse Econ 開始追out 巴你post
新Post 留名
我財經台淨係追蹤咗樓主一個
教主呢
笑死 番工只係副業,投資先係正職
多謝呢度巴打 討論,沖擊左我思維

諗左幾日我已經改進我資產配置,再化繁為簡

改進不足

tqqq 60+ 40

對上8季高位跌30% 之後季度回升時暫停兩rebalance

一季度內升80% rebalance

每季供款rebalance做埋

skip左信號線係季度做埋rebalance
我可以做TQQQ sales
tqqq tmf 64比例
遲啲我都要認真研究吓TMF
對債券ETF嗰面嘅知識唔係好夠
m
me2 我都係認識不足,我以前思維係有一個負相關資產 用來儲安全資金然後每季調節

後來見巴打們討論先識TMF EDV等等

TMF 攻擊力跟減低波動度並存 好野黎
Out巴想問

如果我tqqq+ upro 會否好進取
Voo 個價高好多
我自己預個本都係十萬左右
之後每月既錢大概4K hkd左右
揀VOO定UPRO睇吓你幾進取

但揀UPRO嘅原因唔應該係買唔起VOO
SPLG同VOO一樣,你可以用SPLG嚟取代
岩嘅
琴晚都第一次入左人生第一隻tqqq
加息好似有利金融,FAS比TQQQ UPRO早一步創新高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞