Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
如果我40%TQQQ 40%SPLG 20% TMF又可唔可行呢?
睇吓咩行業囉,有啲行業人工好浮動,例如賣保險咁,努力跑張大單返嚟可以等於好多個月嘅收入。

但如果賺每月收入比較stable,「個倉大到月薪某個倍數,無論你人工幾高,份糧都係insignificant。」係數學嚟,幾本事就係一樣。
就算backtest過幾十年,但係我目前最關心嘅都係未來幾年。
股票+債券可以應付到好多唔同scenario,但係VOO應付到嘅scenario都唔少。
開一個新acc擺幾萬蚊港紙嘅VOO落去,同小朋友講依啲錢成年之後就屬於佢。等佢自己睇住個倉慢慢成長,培養佢睇住啲錢不斷增長嘅滿足感。
已經開咗,同佢哋嘅deal 係,佢哋利是錢放幾多入去,我就額外再放幾多入去,全供TQQQ
全供TQQQ會破壞佢地嘅金錢觀
令佢地唔想努力
我就係想佢哋唔洗太在意金錢呢樣嘢,全心全意發展自己嘅興趣就ok
唔好為錢學習,浪費自己青春
TQQQ同TMF兩邊一齊升唔係成日都有 建議唔好咁快開心住
不過話時話portfolio坐一個月未必見到d咩 如果坐唔住咪整個模擬倉睇住先
Tqqq beta > 3
Adaptive allocation beta < 1
咁比較公平咩
如果要培養子女追尋個人興趣,自由嘅家庭氣氛、願意提供資源俾仔女去嘗試唔同嘢重要啲。
俾佢知道自己大把後路反而會令人頹廢。

例如好多家長會同仔女講:「公開試衰咗唔緊要呀,大不了咪去外國囉。」
結果有啲學生真係就此hea到盡,爛泥咁打足幾年手機game。
其實唔俾壓力已經好好,唔需要不斷提醒佢地有大把後路。

幫小朋友供股票係好,但去到「唔需要因為窮而唔去做某件事」嘅程度就好。
但唔好去到「你咩都唔做都夠你洗足一世」嘅程度,否則佢興趣就係喺屋企打手機game打足一世咁你o唔ok?
而且TQQQ有股災可以輸9成,揸足一世總會有機會中招。如果子女自細習慣TQQQ天下無敵,佢地大過之後輸鋪勁嘅都唔好。
已經開咗,同佢哋嘅deal 係,佢哋利是錢放幾多入去,我就額外再放幾多入去,全供TQQQ
全供TQQQ會破壞佢地嘅金錢觀
令佢地唔想努力
我就係想佢哋唔洗太在意金錢呢樣嘢,全心全意發展自己嘅興趣就ok
唔好為錢學習,浪費自己青春
如果要培養子女追尋個人興趣,自由嘅家庭氣氛、願意提供資源俾仔女去嘗試唔同嘢重要啲。
俾佢知道自己大把後路反而會令人頹廢。

例如好多家長會同仔女講:「公開試衰咗唔緊要呀,大不了咪去外國囉。」
結果有啲學生真係就此hea到盡,爛泥咁打足幾年手機game。
其實唔俾壓力已經好好,唔需要不斷提醒佢地有大把後路。

幫小朋友供股票係好,但去到「唔需要因為窮而唔去做某件事」嘅程度就好。
但唔好去到「你咩都唔做都夠你洗足一世」嘅程度,否則佢興趣就係喺屋企打手機game打足一世咁你o唔ok?
而且TQQQ有股災可以輸9成,揸足一世總會有機會中招。如果子女自細習慣TQQQ天下無敵,佢地大過之後輸鋪勁嘅都唔好。

我正正就係睇中TQQQ波動大呢個因素
可以話比小朋友聽錢可以好易搵亦都可以好易無曬,唔需要太在意,只要你喺你自己有興趣嘅領域發展,就一定唔會餓得死你

好似你咁講,我最擔心嘅反而係佢哋大學畢業前,TQQQ都唔跌一鑊金,咁就仆街了
睇吓依個係咪嗰位巴打嘅intended result啦
正正經經VOO培養返正確金錢觀念算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞