Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
師兄怕唔怕頂唔順
2015年加息嗰下NDX可以回兩成

6月供起 9月嗰棍潛水真係死坐
不過近排要Rebalance 升返高位放咗啲貨
今日的我打倒昨日的我再打倒前日的我
最後都係決定行8:2比

日後入貨
幾時將防禦升級做6:4比
準則維持不變

希望真係行到一個牛市落去

反正輸曬仲有幾份儲蓄保當保底
1. 靠信念
2. 靠早入場

好似教主咁,佢平均成本係兩位數,所以由152跌到116佢咪唔驚囉。
5月嗰次回調我都好驚呀,嗰陣啱啱入場無幾耐,但係9月嗰次我咪無咁驚。
好似啲人炒Tesla咁,分拆前入場啲人咪由$900跌到$540都唔驚,但係$800先入場啲人跌到$600已經走哂啦。
2) https://lih.kg/uGqRJRX
td;lr 加息對長期息口會造成短期波動而長期影響不大

3) TLT同EDV性質非常接近 擺落portfolio會差唔多
但係EDV升幅TLT多小小 (0.5%pa)既同時波動明顯較大(sd EDV 20% vs TLT 13%)
所以防守性黎講TLT略優(SPY/TLT 60/40 sharpe 1.31 vs EDV 1.24)

另一個用TLT既原因為TLT有3倍版TMF
你用TMF既話溝都係溝TLT而唔會溝EDV
TLT同EDV既分別除左年期(年期越大波動會變大)之外仲有EDV係用zero coupon bond
https://www.investopedia.com/articles/investing/062513/all-about-zero-coupon-bonds.asp

不過其實ETF黎講唔需要考慮咁多
一個更簡單既做法係當EDV係1.5x TLT就得 (呢點同duration吻合)
例如SPY/TLT max sharpe係60/40到
但SPY/EDV 70/30就得 因為30% EDV已經對沖到SPY既drawdown

雖然話TMF唔跟EDV 不過其實EDV-TLT既correlation長年都係0.99以上
撈亂左一樣可以放心食用
之前有巴打問點睇Shiller PE ratio 接近歷史高位。
頭先聽咗莊太量1個月之前拍嘅片,佢話S&P 500已經非常接近歷史高位,反而納指嘅PE仲低過2020年3月大跌之前。
https://youtu.be/37uMWxv3OWc

莊太量就覺得S&P 500有機會爆,但納指反而可能仲有空間。我自己就當然覺得仲有得升。
睇你自己係value investor 定momentum investor....睇momentum 既, wfc PE 係幾多
只係唔同門派嘅睇法都了解吓
我都唔會用PE作為賣出嘅依據。好似Tesla咁,年頭過千倍PE,而家隔咗10個月EPS升咗好多,PE又變返三百幾倍。

其實Tesla 成千倍PE 已經係年頭既事。。
https://lih.kg/2752175
151加左少少就插冇走過
[勸世]最近龍市多咗人講TQQQ,我想同大家講千祈唔好愈買愈大
https://lih.kg/2760022
有冇人今晚打算過埋美聯儲例會先訓覺?
TQQQ TMF都同時升即係代表咩
幾點開完會
2:00am出FOMC statement,預計會縮QE
2:30am有記者會
睇你係短炒定長揸派,PE的確唔會用嚟做賣出訊號,但都為自己做個心理準備,股價隨時回調/橫行一段時間。
最理想嘅係大公司EPS下一兩季會跟返上,股價橫行反而係吸貨好機會
TSM?
Taper開始,正常加息嗰下,市場通脹預期會下跌,所以債價升?
亦都可以解讀市場有錢怕FED動會有震動,啲錢流入債市?
TSM SOXL我有OTM leap call,當然長供都有SOXL

代工賺嘅錢唔多,但前排產能滿載,有錢你都賺唔到
但23年台灣、日本都陸續有新廠投入營運
需求方面唔擔心,電動車、好多智能家居等等都只會令晶片需求愈來愈大
好多企業設計完自家晶片都係搵嗰幾間龍頭代工,Apple打後Google、Telsa都係搵人代工。
除非滯脹,製造業又收皮
Tmf又食春藥
不過電動車好似只係用28nm 家電就唔駛講一定用超落後製程
呢d都唔係TSM既射程入面喎 呢幾年佢地28nm+既生意得番幾%
產能擴張緊係真 不過唔少人觀望緊佢果套人才集中制度係外國可唔可以去到100%
其實全世界都估到會縮減買債
今晚只係正式宣布
Tesla自家晶片 三星代工 會用7nm
台積電係中國會起28nm代工廠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞