Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
可能miss左

1.4% 多過upro
可能係我記錯,你可以用追故模式搵搵呢個post
其實唔係話要time the market
但Taper完下一步就係炒加息
22年底-23年𠵱啲時候
真係你知我知對面單眼佬都知

加息引起嘅小至中度回調
過去幾次加息週期之前會發生
今次市場變到咁理性?可能嘅
準備用10k係ib開6:4倉,但依家開好似不智
portfolio investment 既核心信仰就係唔好market timing

sorry to be mean 但你有咁既念法,可能真係再溫下書先開始上船都既
本身有月供開tqqq,另有一筆玩炒
後尾發生左咩事我諗大家都估到

所以先決定認真研究砌portfolio黎慢慢贏
我自己覺得呢個世界有好多嘢都係隨機發生同埋難以預測,尤其是經濟環境呢樣嘢。可能當初嘅投資人都冇預料到未來會發生石油危機同FED容許貨幣供應過度增長,導致 stagflation呢樣嘢發生, 因為以我所知過去嘅經濟學都認為通脹同埋經濟衰退係唔能夠同時存在, 不幸地最後佢就係發生咗 。如果將來可能又因為發生一啲黑天鵝嘅事件導致又重現返美國stagflation嗰段經濟時期,令到UPRO+TMF呢個組合長期負回報, 對投資人嚟講可以話係一個災難

其實我並不反對呢個策略,只係唔想有人因為backtest左過去十年嘅data就誤會呢個組合係一定成功,一定表現理想,而忽視左黑天鵝發生嘅可能性

所以都係嗰句無論要採用任何投資策略之前都要了解風險, 唔好將投資結果諗得太理想

利申:小弟econ知識只有中六dse level, 如果我有錯嘅話請大家指正
加息週期下債價愈買愈跌
我會諗會繼續維持8:2比直到flat yield curve
某個時間突然all in ,換個角度去念,亦係market timing 既一種(點解遲唔in早唔in而加in?)

情景1:如果一直全倉買緊其他野,例如港股,全倉轉去50/50 Portfo,我覺得唔算market timing。因為d錢其實一真都係場,只係換左馬

情景2:好似上面果位巴打,很10k本,就算所謂all in ,都係10k咪all in 囉,之後每月再月供。其實起始果10k 根唔算咩,唔係market timing緊
但去返1970-80滯脹年代就只有金同午餐肉值得揸
唔好提普通冇桿槓股票
可能得啲consumer staple係捱到
TQQQ回幾多先好入?
如果信呢本書

佢有話financial repression時,可用高股利公用股代替portfo中部份債卷
我估financial repression即係所謂滯脹?
高股利公用股即係中電,領展,建行果類?
正想學術研究吓yield curve嗰陣就出現倒掛

Investors decipher inverted long end of U.S. yield curve
https://www.reuters.com/article/usa-bonds/quotes-investors-decipher-inverted-long-end-of-u-s-yield-curve-idUSL1N2RO21K
有一種病叫醫學生症候群(Medical Student Syndrome),意思係指啱
啱入大學讀medic嘅人好容易覺得自我身患重病。

我覺得睇市都係一樣。有時睇多幾篇新聞,就好容易以為一個重大趨勢就嚟出現。但其實多數都係幻覺。例如依單新聞咁,睇第一段講到好似係預示衰退即將出現咁。但其實多數都只係幻覺。
如果我係嗰個年代嘅美國人應該會買reits, 如果係而家嘅話我會買TIPs直接掛勾通漲
題外話想問下outlier巴你有冇聽過因子投資呢樣嘢
有,不過都係投資返指數最好
歡迎
師兄入左幾多貨?
我會揀佢回調先買嘢
一係120ema 一係200ema

冇人準確預測個市幾時底幾時頂
但過去幾個經濟循環都係好類似
經歷復甦,就炒通脹,然後炒加息/收水
03-06、13-15都係咁行落嚟
開頭加息個個以為世界末日,跌一兩棍個市又跟住上
後來條腰平咗,實體經濟出事
甚至去到腰倒掛,之後兩年內股市泡沫爆破

唔係要time the market
但有啲訊號的確幫我哋察覺風險上升
著底褲要著幾厚著幾條都要有參考㗎嘛

當然你買債對沖唔一定百份百安全
下一次極端到美金崩潰 冇人信美國 美債變廢紙都得
冇人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞