Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
Out 巴你部手機要抖抖喎
部機太累
用UVXY
因為股市崩盤時VIX幾乎一定上升 所以UVXY既避險作用極為顯著
但另一方面佢decay快到呀媽都唔認得 同你買put一樣
可以話佢直頭係懶人版put

你可以見到加左UVXY既portfolio最顯著既分別就係worst year同MDD大幅改善 即係話有「保底」
但係每加多小小UVXY 個回報就會相對下調唔少 用5%已經好多(正如你正股+put都唔會用好多)
宜家係加息週期 點解唔tqqq/fas 嚟對沖一下
我試左一下由1990開始backtest有UVXY既portfolio 發現2000同2008都係輸就咁60/40 可時果陣得commodities救到你(不過而家commodities又未必適用了)
原來cash仲可以負數,大家玩下
玩呢啲portfolio 要做downside management 係比較難, 因為你好難計個刻個portfolio 既delta 黎決定hedge 幾多...所以我心入面係有個stop loss, 輸到個個位我就會考慮cut 左佢, 下月黎過.
尤其係VIX會spike既特性 見到走得就要即走 3個月rebalance一次賺唔到幾多
不過點都比put方便d既
我見用呢個都唔錯
QQQ 180 TMF 40 CASH -120
不過係咪-cash要俾息
即係唔使諗
由TQQQ+TMF變QLD+TMF-CASH點解平左就係人地幫你做TQQQ貴過做QLD
但係人地個價差一定低過你自己做
所以你自己margin QLD做TQQQ不如直接用TQQQ好過
今晚唔知跌幾多呢
教主出po起碼累跌1成
Lm
原來係咁
其實整portfolio 會唔會用負數?
好奇問下,有冇巴打係玩 UPRO+TMF 55/45?

想問下大家點睇呢個策略
多數唔會 主流既產品好多都有short佢既etf 你想short用果d就得
負數多數係1) 做margin博盡 2) 用期貨合約沽某d野而唔用ETF
想問下如果主tqqq副sqqq見低就入係咪好不智
明白曬
不過搞咁耐都係舞緊條uptrend
又肯定唔多唔少有overfitting
實在覺得玩就幾好玩
懷疑要擺10年 好似啲angle fund
是 你唔係機械人 唔係未來人
你覺得你可以食晒所有波幅
今日已經要挑戰信念
tqqq tmf一齊跌
我知道原因啦
要按右上角HD個掣,如果唔係張圖會壓細咗
here
揀UPRO係因為S & P 有熔斷機制,有天然防止單日爆倉風險。
另外烏鴉口講句,TQQQ只要擺得耐,總有一日會遇上-99%。雖然機會極低,但到時就算有TMF都點hedge都hedge唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞