Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
一樣
之前啲人咪話你同教主係同一個人
鬼佬好似係tqqq:tmf行40:60
值得參考
按年紀比例咋我 4張幾野 64比 過多10年我應該46比 仲會降槓桿
呢篇好有營養,即頭係補身
【數學+歷史分析】 Leveraged ETF 可否長揸?
https://lihkg.com/thread/2409324/page/1
出咗一個認真post之後,就全職周圍笑人
教主平時講嘢太簡潔

都係睇到呢張圖先說服到我

之後backtest得10年
我用 Portfolio Visualizer 試一次Backtest
TQQQ、債劵TMF (20+年國債,每日3x)、TLT (20年國債,冇槓桿)

假設初次投入$1600美元,過後季供$4800美元、2013年至2020年12月、Inflation adjusted。
整體回報「組合A」係2016年尾開始跑離有債ETF嘅組合B/C。
-----------------------
A . [TQQQ] 100%
Balance:$1,580,777
Drawdowns for COVID-19:-49.12%
加息週期前(2015) Return:17.23%
-
B . [TQQQ] 60% , [TMF] 40%
Balance:$1,214,747
Drawdowns for COVID-19:-14.04%
加息週期前(2015) Return:8.28%
-
C . [TQQQ] 60% , [TLT ] 40%
Balance:$917,349
Drawdowns for COVID-19:-24.17%
加息週期前(2015) Return:11.39%

假設以上情況下,2020年股災「組合B (6:4)」係最少Drawdown,約-14.04%,相比起完全冇開防護網嘅「組合A」(-49.12%)跌幅少一半有多。而係2018年𠵱啲大波動市防守力亦都做到唔錯(-19.80% vs -8.36%)。

2015年12月中美國正式加息,而喺炒加息嘅時間,2015年7月-12月NDX(納指100)係經歷過兩次跌幅,分別由最高位下跌約20%。但2015年「組合B」嘅年度回報反而仲差過完全冇債ETF嘅「組合A」。
首次加息後TMF係上升過一段時間去到2016年7月見頂後跌到2018年11月見底。所以「40%TMF組合」被「全倉3xETF」 拋離。

btw 唔知條數有冇計錯喇,老實講小弟幾蠢,數學由細到大都包尾。
2015年炒加息FAS都跌50%
點解既?
呢個網我都有睇過,有個post直頭教人leveraged all-weather portfolio
幾有啟發性
廿中呢已有樓有車
係想財務自由,但個人心理承受能力唔太強
70:30會唔會太搏
我個人主張"食少多覺訓"

TMF 撞正Drawdown 其實如果季度rebalance 會比傳統1x 槓桿效果好

估計64比 唔差過73 (平衡各方考量下)

當然年輕例外
但如果咁後生就50:50會唔會太廢老心態
唔好高估自己坐貨能力
想像吓跌95%,等3-4年仲未返到家鄉嘅感受
如果爆煲嗰陣先發現坐唔住,就算最後真係跑贏都無意思
點會?

廢老會上一頁
暫時經歷緊收益 -88%都仲挨得住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞