Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
用90days rolling correlation smooth啲好似易睇啲

我諗緊仲有咩功能可以加落Google Sheets
1. 所有日數嘅correlation
2. 有幾多%嘅日子嘅rolling correlation係+ve
經濟學嘅嘢係不斷修改嘅
今日係正確答案嘅嘢,可能廿年後就唔係

講個經濟學嘅笑話:
一位經濟學家回到他的母校,並對眼下的考試題目很感興趣。於是他請曾經教過他的老師拿出考題。使他大吃一驚的是,現在的考題與他十年前答的題一模一樣。他問老師為什麼會這樣。老師回答說:「問題雖然沒變,但答案變了。」
一來經濟學只係一門好年輕嘅學科,而且宏觀經濟依啲好難做實驗
二來社會結構不斷變化,例如過去一段長時間美國通脹都保持喺低水平,有個講法係Amazon出現加劇咗價格競爭、強大嘅供應鏈亦都令通脹維持喺低水平 (Amazon effect)
估唔到TQQQ同FAS嘅correlation咁高
你有無研究過?
了解下自己用緊嘅平台收費
同埋自己買緊啲咩風險水平嘅產品
其實宜家已經過量QE啦
你睇下crypto已經係QE嘅副產品
唔敢掂sector etf
風險太集中同一行業
我同時供SOXL同TQQQ
2個分別佔左大盤一大部分 強相關好正常
另外NQ特登exclude左金融同時NQ+金融已經佔左大盤好大部分
你計下TQQQ同UPRO每日個差距就反映左係FAS到
試黎試去tqqq/tmf好勁
有無其他介紹?
如果驚tqqq太大風險,係咪可以改用QLD
同埋點解買債做對沖要3x?
有兩個做法
一係買QLD,一係照買TQQQ,但係驚就買少啲
因為40% 1x債大概可以對沖到60% 1x股既風險
你用3x股就要更多債去對沖 計出黎40% 3x債唔錯

QLD只會減低風險 要對沖風險都係要用債/其他產品
原來沈大屍叫人買納指反向2倍ETF嚟對沖港股,好難明
https://youtu.be/te1eFnymAlg

睇留言:
https://lihkg.com/thread/2757196/page/1
呢幾日YANG keep住升
講起YANG 有朋友問過我點解YANG係bearish YINN先係bullish
係咪辱華
淡納指好易夾到仆街
唔撚買都咪撚淡
thanks
原來portfolio visualizer咁多功能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞