Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
Powell走都唔出奇喎
不過加息咁大件事,就算換咗人聯儲局都唔會亂嚟
換個鷹派既上既話,就算唔亂黎不停出黎9up試水溫都驚驚

同埋逐漸減少買債
即係仲係會繼續買,只不過會買得慢d
機會不大嘅,佢地講每個字都經過計算。
依啲叫forward guidance,聯儲局好著重傳達咗咩訊息、大家產生咩預期。
聯儲局換人我都唔驚。我只係驚美國通脹失控,如果2022年初通脹如果升到6-7%以上,咁我就開始恐懼啦。
聯儲局開始縮減買債規模 = 肥婆開始減慢進食速度
通漲都驚
希望真係如powell講呢d只係供應鏈追唔上造成,咁就仲有得救既
而家通漲又死加息又死,企左係2面懸崖中間
唔係咁。加息係用嚟應付通脹。
所以通脹超出預期嘅話,加息速度都會超出預期,到時我都會走TQQQ。
但如果通脹無超出預期,加息按步就班慢慢加,例如2022年加兩次,每次去0.25%,咁就唔需要擔心。
加2次緊係唔驚
萬一加完2次通漲都仲係8%就好撚驚
每年終有一兩次回調 儲定彈藥
唔好fomo
如果美國通脹8%我應該走哂TQQQ。

不過唔會咁高啦,過去一年油價升咗一倍,唔通出年又再升一倍咩。
而且今年係因為疫情所以出現供應鏈問題(晶片、國際航運),依啲問題正路都會隨時間而緩解。目前睇唔到有任何因素會令通脹去到咁高。
6-7月入嘅TQQQ走曬換咗做TMF
得返幾注8-11月入嘅

成日仍住賺少咗,心理有啲唔平衡
但明明自己理性上知道TMF係底褲,當買咗份保險
我記得今年好似有一個月有,可能我記錯
就係希望通漲係由呢d帶起而唔係其他因素
我有個做物流既frd話年中好多船卡哂係海打圈,因為防疫限制d船運慢左好多
今年通脹無咁高。
同埋通脹率係指price level比舊年同期升咗幾多%。2020年因為疫情物價低咗,基數低咗所以2021年通脹率先顯得特別高。今年基數高咗,出年通脹率仲要繼續升唔係咁容易。
𠵱一兩季cpi應該仲係高位俳迴
怕市場真係借高位又炒滯脹掟落嚟
不過市場已經接受曬鮑sir套講法
長債息連2都未到
btw, 近排TQQQ咁高,我驚引咗太多新手高位入場,我暫時減少吓喺出面啲post唱好TQQQ先,費事有回調嗰陣啲新手頂唔順。
長債息早排越睇越驚
不過揸緊信念一股不賣
出面果個講到明超新手,如果佢真係呢下ATH allin撞正回調真係好撚慘
Btw,如果真係回調我即刻撳哂銀行d錢出黎開call
之前有個po話按左層樓150溝到120點算好
果陣150咪又係ath
下次開post喺第一頁再貼多啲數學formula,再加啲英文先
第時tmf救你個倉又會感謝佢
按咗層樓嗰個擺明假膠啦
無信過
果個唔信啦,呢個佢個個post都走入去問,問既野好明顯乜功課都無做,賺蝕都唔知點計,我估佢連買緊乜都唔知當妖股咁買
所以先叫你哋唔好咗搶口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞