Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
有時睇台灣d財經節目發現台灣個半導體行業真係超完整
每一個step都有專門既公司去整
就算晶片都好多間 果堆細既反而容易擴張過台積弱
不過美股既選擇得台積弱同聯電 冇計

btw你預佢23年先有起色而家就入leap call唔驚比decay豬死?
我做Spread Call long 150/short 160 ,01/2024
時間值唔太怕
btw 原來南京同日本廠都係做28nm
台積電有人高中製程都要食
流動性減少 驚嘅都係冇pe /超高pe嗰堆驚先
我同我d frd都一齊坐
TMF好大一棍
縮QE個規模完全預期之內
我既FAS睇黎可以考慮撤退
仲有隻adr叫asx
幫tsm做test$6入過少少$8走哂,而家個價好似無咩點郁
英文名完全唔知咩黎 一查原來係日月光lol
不過佢已經算同台積弱2個唔同既sector
真係造晶片既應該係呢堆
https://pchome.megatime.com.tw/group/mkt2/cid2311.html
算係產業鏈既一part?
係 不過走勢冇咁correlated
例如之前台積電加價佢就冇反應
但係其他做晶片既都大升(因為anticipate佢地一齊加)
因為台積電加價唔影響佢profit,佢加台積電價就唔同講法
睇得d台灣財演多會覺得成地妖股 隨便執一隻聽日就漲/跌停
日月光呢d冇乜反應既股完全冇人理
佢今年升得仲多過tsm
係近排無乜點郁
證明我真係冇追台股
睇財演都係食下花生學下人地d演技
TMF派又要喊

三大爆升,長債大棍
個市冇事,避險啲錢仲唔出返嚟炒股咩
要有信念

TMF/TLT再跌,就係rebalance 既時機,開始高位將股市既錢屯積落債市
唔緊要 我行8:2比 同埋TMF都唔算太大棍啫
總司令?
我自10月開始玩TMF SP,今個月有機會係第二個月接貨

上升軌好硬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞