Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
跌落黎有反擊既能力同 束手就擒已經兩種心態

但“跌30%不出場”嚴重希望各巴打參詳,唔好習慣性跟backtest一到季尾就rebalance番

槓桿波動大 相信可以提高獲利
社工 x3
It is fundamentally incorrect to say that bonds must necessarily lose money in a rising rate environment. Bonds only suffer from rising interest rates when those rates are rising faster than expected. Bonds handle low and slow rate increases just fine; look at the period of rising interest rates between 1940 and about 1975, where bonds kept rolling at their par and paid that sweet, steady coupon.

果段時間bonds又真係穩定升喎 ,所以支持到我換TMF個信念
輸死 可摸耳推介保險plan
八卦問一句
舊年第 4 季搞乜?
我都傾向TQQQ + VOO
維持TQQQ : VOO : Cash嘅比例就可以不斷將TQQQ profit推向VOO
有一定比例嘅Cash係為咗令自己有安全感,等自己知道就算VOO大跌都可以維持decent嘅生活一段長時間。
社條毛咩,我自己都好大portfolio 喺HFEA
只不過提下正常retail investors會犯既錯誤
長期沽空SQQQ有冇得諗?
我係指出面買侵股果d
冇 市升時間多過跌
2020年3月已經錯過咗
我覺得同DWAC一樣,早入場好重要
I see, sorry
我打字唔清唔楚啫,唔關巴打事
Leveraged ETF 討論區 (2)
https://lih.kg/bcjdjwV

同埋就算靠沽空SQQQ賺到錢,你沽空嘅股數敢唔敢不斷增加?
如果唔敢,就會賺得越嚟越慢。如果敢,一次暴跌又可以令你將以前賺嘅嘔返哂出嚟。
backtest好睇但實際上你借到先算
連埋個息就會輸TQQQ
tqqq/voo 我後生十幾年我都會做 風險係高d 但年輕投資時間又漫長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞