Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
分別極微
可能我會考慮下VTI or VOO
好多research反映呢兩隻嘢個分別非常唔明顯
搵到一篇論文講同時short TQQQ同SQQQ ,平均每個月可以有0.35%回報
入面仲有講其他pairs,有興趣可以睇吓
https://sci-hub.se/https://doi.org/10.3905/jot.2018.13.2.069
岩岩用PV backtest 試左,又真係okreturn仲要好穩定
有冇師兄比較下SPLG同SPY
如果用恒指嚟玩唔知會唔會好啲,恒指長期妹下妹下
不過得2X ETF
玩期權就SPY
唔玩期權就SPLG expense ratio低啲
岩岩試左backtest
short sqqq:tqqq 2:1 個return 仲驚人:

好有趣放工研究下有冇bugs先
你咁樣兩邊exposure唔同 咪即係變相long TQQQ+食decay

都係果句 你short到先算 short到個借卷成本都食曬你d profit啦
LP兩邊得唔得
攪咁多野個risk exposure咁大
值唔值為左<5% return去博
篇essay話個return cannot be explained by traditional asset pricing factors但其實都只係reward for taking risk
睇Exhibit 4就知道冇包賺 越高reward個sd就越大

其實呢d只係純計數 係唔係市場上真既指數唔重要
你事鳩但拎一隻random股票計short 3x+short -3x個回報
應該都係一樣結論
個原理你daily return有個distribution
就算唔係normally distributed都好
你月結就已經係20個sample 拉出黎都會似(log)正態分佈
然後個mean+sd同daily return個mean+sd高度相關(唔會係linea如果你assume daily return係正態應該有辦法硬爆個correlation出黎)
用手機睇真係唔多掂,電腦睇就無問題
手機放大咗係咁:
睇具體execution但係我估唔容易?
你出入都要食spread 比你用遠期put 6個月既decay都肉眼可見
https://www.asymmetricfinance.co/p/howtouseleveragedetfs

樓主可以睇下呢篇,但個作者冇講實際佢點trade VIX 個一忽.
佢都係用Portfolio Visualizer試出嚟啫,真係玩VIX期貨或者VXX就無咁吸引啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞