Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
依個問題同買唔買債券都係類似嘅問題。
例如債券咁,有巴打覺得應該買債券增加防禦力,亦都有人覺得利息低無可低就唔好買債券。
All weather portfolio都會有類似情況,石油跌到負油價會唔會加買多啲?石油升到高位,例如$120嘅時候,仲會唔會想繼續高追?

兩個問題核心都係應該信自己判斷,定係跟返策略去做呢。
係,所以個問題重心變左應唔應該買債,如果將來嘅經濟環境係rising interest rate,,我會怕長債同股票仲可唔可以保持低相關系數,加上以我認知,加息可以令股債雙殺,變左我會怕究竟長債仲可唔可以提供股災時嘅保護, 會唔會同時出現債災同股災

而all weather portfolio嘅賣點係任何環境都可以提供solid return同穩定低波動,但始終可以backtest 嘅時間唔夠長,唔能夠backtest曬唔同嘅經濟環境,變左我會擔憂all weather portfolio 未來仲可唔可行
當你選擇分散,就一定會有啲嘢係睇唔順眼。

Asset classes有好多,有股票、債券、黃金、大宗商品、外幣、物業、crypto。但唔係每種asset我都滿意,如果我淨係睇好股票/香港樓市,可唔可以淨係買股票一種asset呢?

如果選擇買股票,應該淨係買美股,定係歐股、中國A股、日股、印度股、越南股咩都買啲呢?

Nasdaq 100入面啲成份股我都唔係隻隻滿意。
咁揀一堆自己滿意嘅公司出嚟砌一個新嘅3X ETF,會唔會勁過TQQQ呢?有部分巴打買FNGU、TECL、SOXL就係依個原因。

上面三個問題本質類似,都係「應該分散買唔同嘅嘢,定係集中買自己最睇好嘅嘢?」當你選擇分散,就一定會有啲嘢係睇唔順眼。

我覺得無絕對答案嘅,分散化嘅好處係毋庸置疑,但唔係越分散越好,只要足夠分散就好。
如果有個基金包哂全球股票、長中短唔同國債、公司債、買哂所有外幣、crypro、NFT等等,都唔見得會係最強基金
呢句好廢老
想問下巴打如果用UPRO/TMF 或者TQQQ/TMF你會唔會擔心因為加息導致股債雙殺,同埋如果將來rising interest rate 嘅環境會唔會令TMF對沖唔到UPRO/TQQQ嘅下跌
15年都係殺一陣啫 挨得過
all weather portfolio  個人覺得冇需要 ,除非你留低筆錢屋企人唔識投資 ,自己既話會隨市況靈活調節你個portfolio
就同tqqq一樣大道至簡
out巴你講既
再複雜既strategies 都敵唔過sh tqqq
個人覺得,而家極低息環境下加息,對TMF往後嘅防禦能力係有幫助
好似啲宗教咁

教主係先知,out巴係傳教士
其實以前理財知識無而家咁普及,就算以前機會幾多,我都唔係好有信心自己喺嗰個時空會把握到
抄番我之前寫低有關加息對TMF影響既睇法條link先
https://lih.kg/bdofjnV
https://lih.kg/uGqRJRX
td;lr 加息對長期息口會造成短期波動而長期影響不大

如果係長債一路上升 的確會拉低TMF
但係呢個其實不太可能(用美國國債條數睇一路升政府根本還唔到)
都唔使講遠,$3000 bitcoin,$300 未拆嘅TSLA,自己都把握唔到,講緊都唔係好耐之前嘅事
不過今年喺連登學咗好多嘢,short put/call、教主介紹嘅TQQQ、Out巴介紹嘅Leap Call, Leveraged ETF
有時大環境都係一個big factor
大把人1987/97/03/08中過一次後從此唔敢掂股票
我分散嘅目的係想做到自己唔需要time the market,唔使預測,個組合可以喺任何經濟環境都做到穩定回報,所以我第一次接觸到all weather portfolio 呢一樣野覺得佢幾適合我,不過後來又見到ray dalio 話bond is trash,變左我擔憂呢個組合係咪仲可以好似Tony Robbins 講到all weather都有效,有穩定回報。
我想玩all weather 主因係貪佢穩定低波動,變左可以加槓桿提高回報
你睇backtest個sd同MDD就大概知道個風險
你係咪連100% SPY既風險都承受唔到先?
如果唔係好難理解點解要進一步forgo回報去做一個咁穩陣既portfolio
agree
SPY本身已經足夠分散
你篇野suggest
30% VTI
40% VGLT
15% VGIT
8% IAU
7% PDBC
我就咁x3隊落backtest
回報同風險同SPY差唔多
(CAGR 14% vs SPY 16%, sd 17% vs 14%, MDD 17% vs 19%)
但實際上leverage有成本 我夠膽講咁樣3x會輸SPY
其實成份股有唔順眼既可以short番某d成份股既exposure對沖
當然你話入面有幾十隻都唔順眼咁你搵第隻fund好過
風險對我嚟講係投資十年都冇正數回報甚至負數,而美股咁強但都有消失的十年。 做過backtest spy由2000年到2009年尾投資spy係虧損,所以我承受唔到100%spy。
二嚟我玩all weather 係貪佢stable return +low volatility, 變左可以玩桿杆加大回報。
題外話如果我只能夠100% all in股票我就會玩smart beta因子投資 instead of SPY
leverage嘅話我係打算用leveraged etf代替借錢桿杆, 見到有人backtest 20 year 回報係好過spy
我save低先唔該巴打
就咁x3 exposure係會好過你現實用LETF
因為backtest入面x3唔駛本
但現實你孖要成本 你LETF叫人地幫你孖亦都要
你100%QQQ一定平過50% QLD 50% cash再平過33% TQQQ 67% cash
所以我就話如果咁樣backtest打和 現實就會輸

https://www.optimizedportfolio.com/all-weather-portfolio/

backtest 結果嚟自呢個網,應該赢SPY好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞