Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
受到全倉TQQQ巴打啟發,今年4月開始留意Leveraged ETF (槓桿ETF)依樣嘢。5月中開咗開咗post講leveraged ETF。
當時TQQQ股價仲係99.15,開第二個post嗰陣係141.79,而家已經係150。

由年初至今經歷多次回調,TQQQ, UPRO仍然頻頻破頂、越戰越勇。
同一時間ARKK浮浮沉沉、GME距離高位仲有一大段距離,一眾中概股長跌長有。

依個post會解釋乜嘢係leveraged ETF,同埋TQQQ點解咁勁。想寫嘅嘢非常多,我會分幾日嚟寫,大家可以用「追故模式」嚟睇。置頂會有目錄方便大家搵有興趣嘅topic嚟睇。

之前嘅post:
Leveraged ETF 討論區
https://lih.kg/2518419

Leveraged ETF 討論區 (2)
https://lih.kg/2714659

全倉TQQQ巴打嘅文章,我就係受到依篇文啟發:
【數學+歷史分析】 Leveraged ETF 可否長揸?
https://lih.kg/2409324
支持
乜嘢係Leveraged ETF?
Leveraged ETF (槓桿ETF)係一種高風險嘅投資產品,有機會輸哂大部份本金。
就算係最出名嘅TQQQ,如果喺最高位入市之後遇到科網股爆破可以輸99%,即係輸9成之後先入場都可以再輸9成。遇到金融海嘯可以輸95%,即係1萬蚊本金得返不到6百蚊。(註:TQQQ喺2010年先推出,以上計算係根據模擬結果)
單單係2020年Covid-19一役,TQQQ已經試過跌72.8%。
雖然長揸好多年係有機會升返(都有機會升唔返),不過用輸得起嘅錢去買就好。如果買得太多,有回調嗰陣會容易受唔住壓力。喺大型股災嗰陣好容易輸哂本金。

戴完頭盔入返正題。Leveraged ETF係用複雜嘅衍生工具去放大某種指數或者某種資產(benchmark)嘅每日回報。
例如TQQQ每日嘅回報大約等於Nasdaq 100指數嘅3倍。Nasdaq 100指數升1%,TQQQ就大約升3%;Nasdaq 100指數跌2%,TQQQ就大約跌6%,升幅跌幅都同樣會被放大3倍
十年後: 年輕人應反省當年冇把握TQQQ投資機會
支持樓主,做咗CD-ROM 好耐,留名學嘢
Leveraged ETF有咩種類?
睇一隻Leveraged ETF,首先我會留意佢追蹤邊樣嘢,以及佢嘅倍數係幾多倍
有啲係追蹤大盤指數,亦都有啲追蹤個別行業。

追蹤Nasdaq 100指數:QLD (2倍) TQQQ (3倍) QID (負2倍) SQQQ (負3倍)
追蹤S&P 500指數:SSO (2倍) UPRO (3倍) SDS (負2倍) SPXU (負3倍)
追蹤恒生指數:7200 (2倍) 7500 (負2倍)
追蹤ICE半導體指數:SOXL (3倍) SOXS (負3倍)
追蹤羅素1000金融服務業指數:FAS (3倍) FAZ (負3倍)
追蹤20年美國國債:TMF (3倍) TBT (負2倍)

大家想發挖更多可以喺google search "List of Leveraged ETFs"。
我嘅心得係「少人玩嘅嘢多數係伏」,即係每日成交量比較細、資產規模細嘅嘢,背後總會有啲原因。太偏門嘅嘢最好唔好玩。
TQQQ嘅資產規模大約130億美元,每日成交額幾十億美元,Leveraged ETF之首當之無愧。

上面你會見到Leveraged ETF多數都係2倍或者3倍。
倍數越高風險就會越高,即係3倍會比2倍更高風險。上面提過大型股災嗰陣可以輸9成以上係指3倍ETF。2倍嘅風險細啲,不過喺最高位入市QLD (納指100 2倍)嘅話,遇到科網股爆破都可以輸94%、遇到金融海嘯可以輸超過8成。喺2020年Covid-19一役,QLD都試過由最高位跌55%。雖然都跌得多,不過比3倍ETF已經算好好多。

至於倍數係負嗰啲叫Inverse ETF (反向ETF),係用嚟做淡嗰陣用嘅。美股氣勢如烈,就算睇淡都唔好做淡,不過下面都會學術討論吓。

雖然我講到Leveraged ETF好恐怖,喺股災嘅時候隨時可以輸哂所有本金咁。但係喺好景嘅時候,佢都可以升得好勁
由今年年頭開盤到而家,Nasdaq 100同S&P 500指數都係升咗18.4%左右,但係三倍槓桿TQQQ已經升咗54.1%,UPRO已經升咗62.3%。至於兩倍槓桿嘅QLD同SSO都分別升咗36.5%同39.7%。

過去10年,Nasdaq 100指數升咗6.8倍左右,TQQQ升咗差唔多100倍。S&P 500指數升咗2.8倍左右,UPRO升咗差唔多32倍
如果1985年10月1日嗰陣開始用1萬蚊揸TQQQ ,即使中間經歷過87股災、科網股爆破、金融海嘯,嚟到今日你都會有1400萬。(當年未有TQQQ,以上純粹係模擬結果)
Leveraged ETF嘅複息效應
睇到依度你應該想問:「TQQQ嘅回報點解唔係Nasdaq 100指數嘅三倍左右?點解Nasdaq 100指數升6.8倍,TQQQ唔係升20.4倍而係100倍?」
依度開始會有啲數學,大家可以慢慢細味。如果真係睇唔明,skip咗都無所謂。

因為leveraged ETF係放大追蹤嗰樣嘢嘅「每日回報」,而唔係「每月回報」或者「每年回報」。持有多過一日嘅話,TQQQ嘅回報唔等於Nasdaq 100指數一段時間回報嘅3倍係好正常。
記住:
喺連續上升嘅日子,TQQQ嘅升幅係會多過指數嘅升幅乘3。
喺連續下跌嘅日子,TQQQ嘅跌幅係會少過指數嘅跌幅乘3。

舉個例子:
假設指數本身係100點,同時用本金$100買3倍ETF。
當指數連續十日升3%:
指數 = 100*(1+3%)^10 = 134.39 (+34.39%)
3倍ETF = 100*(1+9%)^10 = 236.74 (+136.74%)
指數升咗34%左右,就咁三倍應該係升34*3=102%左右,但事實上3倍ETF升咗136%左右。

背後原因係compounding effect(複息效應),簡單嚟講即係「錢滾錢」。一開始舊錢越大,連續滾落去就會越嚟越多錢。
第一日將回報放大咗3倍之後,舊錢就會大咗,用更多嘅錢滾落去筆錢就會越嚟越大。因此喺好景嘅時候,指數連續上升可以帶嚟驚人嘅回報。

當指數連續十日跌3%:
指數:100*(1-3%)^10 = 73.74 (-26.26%)
3倍ETF:100*(1-9%)^10 = 38.94 (-61.06%)
指數跌咗26%左右,3倍ETF「只係」跌咗61%左右,而唔係跌78% (26*3)。
而家先睇到樓主個置頂內容
其實20yr bond etf有反三 TMV是也
係咪倉細都要盡量rebalance會好啲
好慘 樓主出post 未打晒d野 已經一堆人踩場
受歡迎先岩
Tui
Volatility decay
「凡事有優點都會有缺點,要享受優點就一定要承受缺點。」依個道理係全倉TQQQ巴打教我嘅。
要享受上面提到嘅compounding effect,同時就需要承受接下來提到嘅volatility decay (波動耗損)。

股市唔會只有連續上升或者連續下跌,而係不斷升升跌跌。
喺「先升後跌」或者「先跌後升」嘅日子,就會出現volatility decay
Volatility decay嘅意思係當指數跌完之後升返去原位,Leveraged ETF個價仍然會比原來低。

如果你上網睇其他文章,大部分都會話俾你聽volatility decay好嚴重,股市長期橫盤就會輸錢,所以leveraged ETF唔適合長揸。
等我舉兩個例子講吓volatility decay有幾恐怖,你喺網上搵到嘅例子大概都會係咁。雖然依度比較多數學,但係依樣嘢非常重要,希望大家耐心睇。

例子1:指數某一日大跌20%之後,第二日升返25%。
指數:100*(1-20%)*(1+25%) = 100 (無升無跌)
2倍ETF:100*(1-40%)*(1+50%) = 90 (-10%)
3倍ETF:100*(1-60%)*(1+75%) = 70 (-30%)

指數無升無跌,但係2倍ETF同3倍ETF分別跌咗10%同30% ,依個就係volatility decay。

例子2:指數一日升5%、一日跌5%,不斷重覆200日
指數:100*[(1-5%)*(1+5%)]^100 = 77.86 (-22.14%)
2倍ETF:100*[(1-10%)*(1+10%)]^100 = 36.60 (-63.40%)
3倍ETF:100*[(1-15%)*(1+15%)]^100 = 10.27 (-89.73%)

指數跌咗22%左右,但係2倍ETF同3倍ETF分別跌咗大約63%和90%。跌得仲多過指數嘅2倍同3倍。

不過以上兩個例子純粹虛構。理性嘅讀者應該問吓依種情況喺現實之中出現嘅機會有幾高、出現過幾多次。
以Nasdaq 100指數嚟講,1985年10月1日至今總共9071個交易日入面,單日下跌超過10%只有4日,跌最多嗰次係單日跌15.08%。(1987-10-19:-15.08% 2020-03-16:-12.19% 1987-10-26:-11.69% 2008-09-29:-10.52%),而單日下跌超過5%只有64日。
以S&P 500指數嚟講,1923年至今單日下跌超過10%只有4日,跌最多嗰次係單日跌20.47%。(1987-10-19:-20.47% 1929-10-28:-12.34% 2020-03-16:-11.98% 1929-10-29:-10.16%)

因此單日大跌20%、一日升5%一日跌5%持續一整年嘅情況係幾乎不可能發生
以2021年初至今,平均嚟講Nasdaq 100指數每日嘅波幅只係0.86%。

就算一日升0.86%一日跌0.86%持續一整年,TQQQ嘅decay都係大約6.44%,並不算嚴重。
指數:100*[(1-0.86%)*(1+0.86%)]^100 = 99.26 (-0.74%)
3倍ETF:100*[(1-3*0.86%)*(1+3*0.86%)]^100 = 93.56 (-6.44%)

Leveraged ETF唔可以長揸依個觀點,似乎經不起實證考驗。

參考資料:
List of largest daily changes in the S&P 500 Index
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_daily_changes_in_the_S%26P_500_Index
咁樣仲好
大家打開個post唔會淨係見到一堆字
實證
以上嘅計算都只係模擬結果,跟住就嚟睇吓實際例子。
我拎咗啲數據嚟睇下Nasdaq 100坐艇一段時間之後,指數返家鄉嗰陣TQQQ到底跌咗幾多。
https://outliersecon.page.link/Z2F4

我嘅感想就係:比想像中好
面對武肺依啲世紀級別嘅大災難,TQQQ一度由最高位下跌超過72%。當指數返家鄉嗰陣,TQQQ都只係下跌咗26.03%。
2012年9月至2013年4月嗰次坐艇,TQQQ只係跌咗1.21%,幾乎可以忽略。
(當中有部分data係人手copy and paste,唔排除有careless mistakes。歡迎大家驗證。)

資料來源:
Nasdaq 100
https://finance.yahoo.com/quote/%5ENDX?p=%5ENDX
TQQQ
https://finance.yahoo.com/quote/TQQQ?p=TQQQ
單日大跌34% TQQQ會點?
經常會有人問如果Nasdaq 100指數單日大跌34%,TQQQ將跌幅乘3倍之後會點?

正如上面所講,依種情況係幾乎不可能發生。就算第三次世界大戰爆發都唔會一日內跌咁多。
而且美股有熔斷機制,如果S&P 500跌幅達到20%就會即刻休市。
萬一真係爆發比第三次世界大戰更嚴重嘅危機,到時你都應該唔得閒睇住個市。
如果你真係想知答案,咁你當會輸哂啲錢啦。就算唔係輸錢,都係幾乎輸哂啦。

不過依個世界唔係淨係得TQQQ同UPRO嘅,仲有好多唔同嘅Leveraged ETF。
我嘗試搵啲單日跌得最多嘅Leveraged ETF,雖然仲未搵到啲一日跌100%嘅,不過都搵到一堆執咗笠嘅。
跌得最慘係QILU,3倍原油ETF,喺負油價嗰期試過單日大跌70.11%。

XIV曾經喺2018年輸到執笠,SVXY都試過輸到要deleverage,即係由1倍槓桿跌到得返0.5倍,升返家鄉遙遙無期。
詳情可以睇返依篇新聞報導:
https://www.ft.com/content/288fb178-1bf5-11e8-956a-43db76e69936
另外有啲ETF唔一定係輸爆先執笠,都有啲係太少人玩所以執笠,所以勸大家唔好玩啲太冷門嘅ETF。勁冷門嘅嘢一般都唔會係優質嘅投資機會。
如果納指 一日跌超過30%,咁tqqq 係咪就 得翻 0% 爆倉?感謝各位巴打
Out巴你好
呢幾年玩妖股加埋輸左幾個月人工
再之前玩港股買5仔都可以蝕一半

希望宜家洗心革面入tqqq唔會做燈死你地
咁快要開(3)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞