Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
初步諗過慢慢加返TMF落75/25比
我會分兩段時間去加重TMF比重到6/4比
正式Taper後至炒加息、Normal轉Flat Yield Curve
當然如果突然其他情況下有黑天鵝就冇得講。
呢兩晚TLT/TMF/ UB期貨大勇
前兩日岩岩rebalance完
因為某d ticker冇咁舊 我只係test左近7 8年
直接開3x贏小小 用3x LETF就已經輸
更何況佢篇野都有提過 3x commodities呢幾年全部殘曬 好多已經deleverage做2x 你冇辦法係唔改變比重之下fit到咁多exposure落去

你張圖由2008開始但係由2014開始SPY都係贏2x輸3x小小
除左因為股市近十幾年強勢以外
commodities自2008之後就冇咁好反應(QE etc)
淨係講油 你睇近十幾年甚至想用SCO(石油-2x)而唔係2x
幾次細既回調(2015, 2018)都係咁
呢個會係我另一個寧願用SPY都唔太想用呢個3x既原因
btw, 大家喺做backtest 嗰陣,會唔會想像埋自己喺當時嘅心情?

例如頭先見到巴打講「風險對我嚟講係投資十年都冇正數回報甚至負數」,我開返S&P 500張圖嚟想像。

假設我喺2003年1月入市,2003至2007年一定會好開心。至於去到2009年1月低位,到底會覺得「仆街白白浪費咗6年」定係「一時股災啫,差唔多谷底啦,好快會升返嘅 」呢?

https://www.brookings.edu/blog/ben-bernanke/2016/02/19/the-relationship-between-stocks-and-oil-prices/

點解油同股市有negative correlation可以睇呢篇
share比人 人地提番我先發現作者就係fed前主席伯南克
td;lr 個negative correlation係真既 但係除此以外有唔少同general demand無關既因素 好似減產咁就會無視股市造成波動
其實唔同時期既人,身處既股市世代可以好大分別。直接影響你對股市既觀感。

我地對上10年係科技大牛市,好自然會覺得之後都會一樣。

1970出世同1950出世,同樣係S&P 500,分別就係咁。

尋晚開市調完倉 開左兩個模擬對比下,TMF真心強

我會 一定會回想當時心情
請問各位巴打,乜野係TMF,我查左google都唔係好明
追蹤20年以上美國國債嘅3倍ETF
美股有熔斷機制,如果S&P 500跌幅達到20%就會即刻休市。
咁TQQQ 係咪都會無事? 定 drop to zero 永不翻生?
未至於一日即死
聽講第三級熔斷係跨市場
係,commodities 同黄金嗰度我自己都唔太鍾意,我嘅理解commodities同金其實都係用嚟對沖unexpected inflation ,所以我打算用TIPs代替, 不過因為tips佢冇桿杆嘅etf,所以要睇下有冇其他方法可以加槓桿,如果真係冇辦法嘅話就唔加
老實講冇commodities咪同股債差唔多
咁點解唔UPRO TMF呢
同埋佢commodities 嗰度係用咗leveraged Utility etf代替, 所以個backtest結果應該好過用commodities
「理論」上有可能TQQQ-33%以上而S&P未-20%而冇停市
不過實際上冇乜可能咁解姐
都係果句 TQQQ一日-33%你應該關心自己人身安全先
係呀,我都有諗過呢一個策略, 不過要再了解下long term bond呢方面嘅知識再決定
FX巴 你係咪都認同UPRO+TMF55/45?
篇野有話the backtest is no longer accurate 因為佢backtest用佢list出黎果堆已經deleveraged/delisted既etf
utility我唔熟 不過留言有人話levereged utility個耗損太大?
UPRO定TQQQ係鹹魚青菜各有所愛
至於係55定60參見 #168 https://lih.kg/vbjHtoX
一定會想像, 如果我1999年100% all in sp500, 去到2008會真係講曬粗口屌美國,然後quit美股,結果錯失之後十年牛市

事後睇番呢十年就係大陸一路講既「黃金戰略機遇期」
美國自爆呢家野可遇不可求呀
但係當時又有幾多人參透到
Utility我唔清楚同唔大興趣,所以我唔會投資,會用直接對沖unexpected inflation 嘅TIPs代替
納指最大單日應該係1987年黑色星期一 都係18% 熔斷就係1988年為佢而生 唔駛驚 人為既股市亦都有人為既非常手段制止
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞