Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
lm
點少得TQQQ潮文

買TQQQ記住,升就追,跌就溝,出糧就入貨

止蝕係多餘,回調姐係特價

止賺都係多餘,高處未算高

最好供埋SOXL,心雄既就買埋call

乜春波動大,槓桿損耗乜乜柒柒理撚得佢,呢啲野唔係我地諗得明,有咩危機美國佬會搞掂,美帝緊張過你,信自己不如信美帝金融霸權

貼漏咗教主嘅金句:
每當有人諗一大堆策略嘗試outperform TQQQ,就可以咁樣覆佢:
建議你依家跟住依個方法做,但係同一時間mark低TQQQ現價係幾多,過一兩年再睇返自己搞咁多野賺多咗定賺少咗,嘰嘰

我自己就覺得如果個策略係好複雜,多數係會跑輸簡單嘅策略。
而且諗咁多嘢好多時候係出於對跌市嘅恐懼,驚有股災TQQQ就跌9成。
其實最簡單嘅解決方法就係「驚就買少啲」。
例如六合彩超過98%血本無歸,但係我完全唔怕,因為我只係買$20。
如果揸太多TQQQ / UPRO會令你恐懼,咁你就買少啲。好過搞一堆唔知有冇效嘅strategies。
已轉tqqq+tmf 60/40 配合9signal 動態rebalance
咁巴打宜家算唔算全倉指數
咁又唔係,我講嗰個只係心目中理想配置。
實際上自己咁多個月嚟都不斷調整緊。
我想問建唔建議用leverage etf做short straddle,例如星期五tqqq $150 strike price嘅sc同sp係$205同$380,到期嘅時候應該$146.2同$152.5之間就賺,超過就蝕,賺premium同佢本身嗰risk喺槓桿效果下風險會唔會好高
short straddle 睇錯方向嘅話就會變單邊,萬一爆升就好難救
而且leveraged ETF更加難預料升幾多

我覺得short straddle用啲唔太郁嘅個股嘅玩好似好啲,指數可以單邊行一兩個月
BULZ
FAS
下次記得嘅話加返
你成個倉幾大、有咩先?
研究緊margin QQQ+用自己錢買TQQQ
呢到有冇巴打孖展TQQQ?
岩岩起步 15k鎂 每月均入2.5k
暫時有50股tqqq@133 10股voo@402
剩2500鎂可以操作
Leveraged ETF 討論區 (2)
https://lih.kg/uGqRMbX
#964 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
咁刺激
Lm
我自己各種leap call都有,不過建議
- 分散到期日
- 到期日越遠確定性越強
- 開call之後一定對槓桿水平幾高有概念

QQQ leap call好啲定係TQQQ leap call好啲我都未有答案,需要更多經驗。
typo
應該係「開call之一定要對槓桿水平幾高有概念」,意思係聽到個倍數就知道高唔高。
例如TQQQ係3倍槓桿,已經算係高風險投資工具。如果你玩6倍槓桿,心底需要知道依個倍數係好高。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞