Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
第三級熔斷好似跨市場喎 唔知有冇記錯
係,但首先要S & P 熔左先
巴打你你玩左呢個配置幾耐
𠵱啲回調我都唔驚
係驚炒加息嗰排 納指跌2成真係九龍新界冇得避
唔好諗長供 sqqq ,會跌得好快,大跌市嗰下扯旗都未必賺到
我係9月尾10月頭都炒過一浸
農作物、油、天然氣
但始終商品用TA炒出炒入多
世界上好多野都有一定機會發生
包括出街比車撞、樓上跌個花樽落街爆頭……又或者QQQ單日-33%(而SPY未溶斷)
有d野理論上可能但near impossible 你好難特登take action去回避
正如你唔會戴頭盔出街咁

UPRO55/45防守性上比TQQQ60/40好係事實 不過唔會差到一舖清袋咁解...
假設UPRO單日跌60%(溶斷level 3) TQQQ單日收皮
就算TMF唔變
你55/45會淨67%
TQQQ+TMF 60/40會淨40%
都只你差左66%到
就算假設30年一遇都只係每年差左1.x%...
當然一定會有人話坐唔住 咁我都明 人之常情黎
所以我會用數字說服自己
武肺開始慢慢加倉
武肺前係玩槓杆垃圾債,差d爆左倉所以決定搵新出路
UCO由60上黎果一水發過豬頭
fatfat
nothing is impossible

係唔錯的(呢個係主倉)
我睇佢個核心想法幾好,不過點解條友唔再 update個倉?
可能已經財自咗
向佢學習
之前有大陸仔試過backtest由2010年起每個月都月供同等份額去TQQQ同SQQQ
我擔心呀.
所以說服自己要當買六合彩
岩岩試試開左兩pair
TQQQ SQQQ ATM LP+SC 1:1
做實驗,但一年後先知結果
同大家匯報下 hedgefundie 55/45情況:

開倉日期:9月27日
組合: 55%UPRO, 45%TMF
季度Rebalance: 下次係12月27日
組合資金表現: 4.14% (對比第一次資金投入)
maximum drawdown%: - 8.3%
匯報日: 10月27日

持有呢個組合要心臟肌肉強大.買入之前我就當成筆錢冇咗,而換呢一張六合彩飛.
有個觀察幾得意,
大家睇睇 2011美國會通過提高債務上限,TLT一下彈左幾多

黎緊12月又話開會傾再提高上限,耶倫個衰妹仲話想傾取消上限
可能而加係TMF最後上車機會

(利申:純吹水同觀察,本人正統經濟學知識係0)
老實講最近呢幾年唔多覺TLT有以前嘅反彈力.
有啲聲又唔知點解跌又唔知點解嘅感覺
大市紅 Tmf轉綠燈
https://lih.kg/bdofjnV

再再再loop一次 加息對長債息率會造成波動而長期冇乜影響
我都覺得自己經濟學知識唔夠用
個上限其實都形同虛設 變左只係政治工具
個SOP係 債觸水上限 -> 凍結上限 (i.e.暫時無視) -> 提高上限
有冇上限對經濟影響唔大 但係國會少左樣可以嘈架既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞