Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
睇納今年16000點

btw 炒加息可能諗另外資金做Short Yen會唔會對沖到
考驗對tlt tmf既信仰
上星期+6%冇乜感覺 今日都係
點先叫過量?
大過以前嘛 以前冇問題唔代表今次一樣咁解
https://www.youtube.com/watch?v=_oQhoE1ZR8E
Rainishere個衰妹又講股債關系
仲衰妹,呢個衰婆嚟架
睇左大半年, 發覺d kol 好中意嚇人

呢樣又分析, 果樣又分析,
但佢地一早財自哂唔用腦all in QQQ 已經夠過世
講股佬我只信英sir
前面講得OK,不過後面講yield curve倒掛誇張咗。

長期債息低唔一定代表衰退,一來QE壓咗長期債息,二來長期債息低亦可以解讀為預期通脹低迷
2018-12-17 「倒掛」近了,你們應當悔改?
https://www.am730.com.hk/column/%E8%B2%A1%E7%B6%93/%E3%80%8C%E5%80%92%E6%8E%9B%E3%80%8D%E8%BF%91%E4%BA%86%EF%BC%8C%E4%BD%A0%E5%80%91%E6%87%89%E7%95%B6%E6%82%94%E6%94%B9%EF%BC%9F-154335
長債rate跌左三十年 30年rate停左係2%兩年幾三年你而家先講收益率低
都係同一句 equity咁升法你yield係2%定5%都冇乜分別
中短期債點睇都冇防守能力 backtest同correlation都反映左呢點
雨嬸
佢講出一個問題係債愈嚟愈低息
我都想知今次牛市債息仲有幾多位佢升
有幾多位畀佢跌
如果跌嘅幅度有限 債價升嘅幅度又有幾多
入到加息週期 國債吸引力唔會會比上個牛市再低
睇返13年底講14年Taper
14年1月長債息就慢慢跌到15年炒加息
債價就14年1月升到15年炒加息
都係講炒通脹預期
14、15年個通脹睇返又真係唔高

今年唯一可能唔同嘅可能債息會keep 住低位
至少通脹就算見咗頂但似乎仲有一兩季keep係高水平徘徊
今日天然氣個價就冧咗,睇下原油炒到幾時又收埋皮,通脹Play幾時散水
股債平衡個原理就係賺錢靠股 債回報係幾多真係唔重要
只要佢提供到防守力(抗跌/跌市向上)你就可以保到大部分既profit+維持portfolio既穩定性

再極端d用同TQQQ有明顯負相關既SCO做例子
SCO自己10年decay左9成 長期明顯向下
但係TQQQ-SCO同TQQQ-TMF 60/40
run出黎後者只係比前者多左3%到
你諗下用一隻平均每年跌20%既同一隻每年升5-10%既對沖
個profit出黎係唔會差好遠
何況你只係比較緊每年8-10% (TMF往績) 同5-6% (2% rate x3, flat yield curve - management fee)比 根本唔會有咩分別
著眼點應該係防守力上面而唔係果小小回報 我會咁諗
其實雨嬸佢之後有講個觀點嘅,係話「債券繼續拎嚟做防守性配置okay.」𠵱一點我認同嘅。

以前我唔鍾意債劵,當然考慮到自身情況先有𠵱個感覺。
年齡、暫時投入股票嘅比例、供款年期、心理情況etc.

我個人暫時𠵱一刻唔持有債ETF做對沖亦都係個人決定,唔係叫大家跟。
當然𠵱段時間入面有黑天鵝🦢,股市大冧就抵死我喇。
想問下將 TMF 換成 TLT 得唔得 ?
SOXL都破咗頂
可以呀 TLT冇槓桿啫 可以考慮TYD
其實我覺得真係怕股災可以考慮下做protective put
妹左好耐終於破
遲啲答你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞