Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
想防20%drawdown 成本都要大約倉位2.5%
我覺得用長短債息差倒掛去做訊號買會好啲
唔想槓桿 TLT EDV

想槓桿又唔想TMF咁大上落 TYD
protective put做得好(包括入場時機同strike)應該係贏TMF
不過正正係因為難做得好 對大部分人黎講用債更簡單方便
你諗下散戶多錢多定institutional錢多(雖然呢兩年散戶人數多左好多)

另外因為ETF有需要係可以成個block (50000股好似係)製造出黎投放市場
佢上落基本上係貼市既 有market maker會造市
唔會發生QQQ +1% TQQQ +5%咁

你要諗下TQQQ既underlying index係QQQ 而QQQ既underlying index係成個美股科企
QQQ既AUM(asset under management)係TQQQ 十幾倍
當你TQQQ每一股都有QQQ一股三倍影響力都撼唔郁QQQ 何況成個美股科企市場
(所以部分non linear TA用係LETF要小心 係LETF上面既signal唔等於正股上面都有signal)

會唔會每日rebalance唔切?
again QQQ既AUM係TQQQ十幾倍 QQQ都未驚過
然後TQQQ underlying asset得~70%係正股 其他係swap黎
係喎,QQQ會幾耐rebalance一次?
Prospectus: The Fund and the Index are rebalanced quarterly and reconstituted annually.
QQD幾得意
頭先用咗三倍黎比tqqq/tmf
不過今年一月先有咁短肯定唔當係資料
另外我又試過除咗qqq/tlt 加左幾%gbtc
Bitcoin不可知數太高,似乎表現好都唔係好assets
SPD, QQD最大問題都係每日成交量太少
要俾啲時間佢慢慢發展
幾時有3倍 Meta 買
不如用返TMF 好過
我做法係變Flat Yield Curve (長短債Spread縮到0.5以下)維持3-6個月
就Rebalance 做6:4比

𠵱家Yield Curve 平咗係因為Taper降低通脹預期
所以暫時沒有持有債券etf倉位
TMF

TMF TMF
UPRO TQQQ TMF 齊齊爬山
新手睇呢個post 學咗好多嘢
而家都決定開個64倉 tqqq/tmf,一路長揸
就算跌50%都唔投降

同埋再買少少metaverse 相關嘅股,
好似都幾有趣,想參與下
其實TQQQ已經食到Metaverse 概念
fb google nvda
apple 自己都整ar vr
玩TQQQ,基本上邊間跑出都無所謂,唔洗煩
其實呢個都係我as一個新手ge通見壞習慣?
例如好似見到tsla升到cls,我又走去入左少少tsla
但其實我都知tqqq已經包左tsla係入面
不過最多都係1股起2股止咁,可能當紀念品玩下囉
65% QLD 加 35% TMF

Sharpe Ratio 1.5 Sortino Ratio 3.15 性價比仲好過UPRO TMF 55/45
TQQQ係包咗佢嘅波幅,唔一定真係持有正股
如果你講緊買幾股tesla,即係幾皮嘢咁玩吓,無話唔得嘅,只係你睇到賺50%,同時考慮埋輸50%接唔接受到,接受到就Ok;LETF就算高追咗,只要你肯等吓,好大機會係返到家鄉
買UPRO 有熔斷機制且標普多元化 但升幅唔夠TQQQ

有辣有唔辣
而加TSLA要幾股幾股咁玩 so sad

高峰時期試過拆股前2xx渣住300股tsls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞