Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
50:50好似收益就差好遠如果back test
最廢老個啲係高估自己心理承受能力,一大跌就急急止蝕然後怨天尤人嘅傻閪
過去不代表未來 可能黎緊10年納指都係升但係好波動地升

係擔心加息周期股債雙殺 時間唔長TMF要挨一段時間

所以以前我每季用債券去流動唔長擺既原因 每季債補股<-->股補債
求分享
納指炒加息可以跌兩成 而tqqq 可以跌一半
真係唔會瞓唔著?

6:4 比 TQQQ TMF篇文好似Seeking Alpha 都有
我開頭都好似𠵱位巴打咁諗 死坐咪算
但諗諗下都係愈諗愈恐怖
所以遲下Rebalancing會考慮慢慢加返TMF落個Portfolio到
[member]都係去官網睇返簡介ja ma。
TLT: https://www.ishares.com/us/products/239454/ishares-20-year-treasury-bond-etf
TMF: https://www.direxion.com/product/daily-20-year-treasury-bull-bear-3x-etfs

我仲消化緊FX戰士巴打講嘅嘢,最近聽完佢講發現自己嘅盲點。
本身我係用簡單textbook bond price formula去諗加息bond price就跌。
但係FX戰士巴打提醒咗我TLT運作係賣出20年債券,買入30年債券,仲可以賺到yield curve嘅價差。
https://lih.kg/bdofjnV
而Fed嘅行動對長期息口嘅影響係比較輕微。
https://lih.kg/uGqRJRX

我get到但需要多啲時間慢慢消化,想等周末慢慢用Excel計吓數/member]
資產配置仲要考慮埋自己性格

如果自己根本唔會跟住策略去做。
就算個策略backtest結果好靚都無咩意思。
其實本少係咪long call反而好
希望唔好介意我問白痴問題
本少應該返工儲錢
未有足夠知識、經驗就玩更複雜嘅嘢可能適得其反
依樣我有少少持相反睇法
覺得本少先要試
親身睇會點輸晒
好過本大先犯錯

但當然知識上依d基本要有準備好
起碼知遊戲規則係點玩先落場
而家先入tqqq會唔會好高風險

凡有呢類問題會短時間內見頂
all in?
唔會啦 諗住入幾皮野 細細地玩下咋
short side係點玩法?
short put/call? 到期日、行使價點揀?
d 低價call驚唔驚放唔翻出去
我見成交量真係好少
利申新手
係咪SH TQQQ, 唔月供,每季short put TQQQ等接貨?
short call 就應該唔做,因為冇肉食
買得遠到期佢升起上黎都會變低價call ITM架喎
就算係DITM,都會有market maker肯接嘅。
TQQQ, UPRO, UDOW都玩過,三隻入面TQQQ成交量相對多啲。
同埋我嘅玩法係喺到期日半年之前就會平倉,提早半年去處理唔會唔得掛。
如果真係一直平唔到倉,最後解決方案係接近到期日嗰陣行權(不過要有足夠現金),到時都幾乎無時間值。
我諗住45%tqqq 其他cash算
而家睇緊開邊間,我想離岸所以都應該係firatrade
睇下點開先
firsttrade唔難開 我都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞