Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
舉個例而家SVXY 60.87
佢平時順風順水一個禮拜升2 3蚊
然後你睇下5/11到期既價格
62.5 0.62
63.0 0.39
63.5 0.29
64.0 0.14
用往績睇前兩個都都要博 第三個叫做多數贏
第四個名符其實篤串燒賣就差唔多
平時冇量+個spread亦都幾大下 見到個價都未必食到
實驗倉半球係4 : 6 UPRO TMF

主倉就用期貨MES TMF 5 : 5 另再加價外15%左右既 Long put保護
盤前又股債齊升喇
我有時會貪心將TQQQ既比例拉高幾% 屋企人果份嚴守60/40
另外最近溝左小小FAS
有人發達靠事業
有人發達靠投資
其實冇話邊一邊先係正路,反而係睇邊一邊有機會
當你見唔到自己嘅事業有機會再向上突破,咁將重心放喺投資我唔覺得有咩問題?
我知呀,今個星期我都有張$61.5 SC到期,成本$0.61
如果call走咗會等吓有冇機會用低啲嘅價錢買返
so far 用落 你覺得有冇咩缺點
tmf 個用處係用黎hedge tqqq?
有d似買6成倉call 4成put咁
嗰位巴打係咁,佢都係搵嘢講吓。
你講買TQQQ佢就會叫你大跌點算,你講hold cash佢又會問你股票爆升點算。
你講投資佢就會叫你專注事業,分分鐘你講返工佢又會話靠TQQQ財自咪得。
TMF作用 → https://lih.kg/bdofjnV
put會跌但係TMF長遠向上 呢個就係分別
缺點可能係TMF好多時候唔會跟足股市行
其他人個個賺到笑果晚你可能得0.5%咁
9月頭果陣你會見到股債雙跌 呢兩日又見到一齊升
不過你知道個portfolio長遠有用咪得
上個禮拜收61.23 做61.5SC 0.61 = 最多賺1.5%到
有冇計過咁樣贏唔贏到SH
我都想知
我都係抱住實驗精神去開covered call 啫
對邊啲方法好啲無既定立場
股債共舞?睇開闕又上?
睇過佢d書 佢隻upupx 莓過莓氣
佢話跌市可以將bond換stock 資產配置 有守有攻
神龍擺尾
所以見有巴打咁做 全部3x哂 感覺有趣好多 同埋係好有價值既經驗分享
我之前諗既跌30%不出場都係喺佢度變出嚟, 因為佢設定38%神龍擺尾 有d教條主義,萬一31~37%反彈咁點?錯失哂良機

咁不如穿左30%就啟動不出場2次等反彈好過
即刻見到
姐係大市drawdown 30% 後你就分兩筆錢入去撈?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞