Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
個倉兩日多左十萬

今晚開始
逐步Rebalance 做股債 8:2 比

暫時下年炒加息或者我會Long TMV而非TMF
因為加息下債etf都會被斬頭
直到市場真係對加息消化曬

打後再按原定計劃
下次減息調期再升股債做6:4比
炒加息 啲熱錢會抽離股市
銀行股係亂刀之下都會跌
又一個抵受唔住引誘

頭先睇原post見到個樓主backtest係由1955年開始,希望大家無論用乜嘢投資strategy之前都要認清風險,唔好將結果諗得太理想
收市收斂咗小小
所以我有擺TMF,我係垃圾心臟
名呢啲嘢虛銜嚟
好多人淨係睇2011-2021既back testing 就 all in…即係無大股災(2020三月唔算災啦)

無諗過自己risk appetite係咪真係接受到大drawdown…到真係跌嗰時太驚青而離場就太遲了
真係跌果時太驚青,係因為之前已經all in 左。

只要你準備好一手cash,就有援軍支援撈底了。
連登仔跌10%已經叫晒鬼啦
我都幾肯定如果返到去肺炎前高位all in TQQQ應該無乜邊個連登仔捱到
更加唔好講2000/2008年個種股災
如果all in 十年負數真係頂唔住,試問人生有幾多個十年呀
如果margin埋仲大鑊
TQQQ 算係 tech
巴打有冇短炒 FAS GUSH DRN 呢啲新期強勢 sector?
個世界同金融玩法同1980年之前完全唔同曬啦
金融:
個二三十年個大背景就係布雷頓森林體系(美元-金本位)由盛轉衰
七十年代開始正式崩潰 美元急速貶值+進入滯脹
而家美元本位+QE呢d野一開始就會避免到
加上1985年之前借卷玩法同而家唔同
再簡單d睇國運:
美國比越戰搞到焦頭爛額
同一時間西德日本快速增長
大陸人2008果陣以為自己巧威威咁話「東升西降」
其實幾十年前西德日本咪又係咁

雖然要深思熟慮冇話錯 但係太舊既backtest真係冇太大insight
最大既insight就係show到比你睇index零增長時3x會好傷咁解
同意,驚就應該買少啲
去得太盡睇錯市嗰陣就好大鑊
睇drawdown既話TQQQ都跌左2/3 不過彈得快姐
FAS跌左8成
仲有係就算心理質素夠勁,all inTQQQ UPRO既話好多以前既股災都要幾年以上先返到家鄉

例如2000年四月買UPRO(當以前有啦,其實未上市),理論上要2014年先返家鄉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞