Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
題外話
decay撚成日會同你講假設今日+10%聽日-10%
正股有99% 但3x就得番91%
但係咁樣計法有問題 因為佢唔係以正股100%為基準
等於3x股無形之中食多左一個-1% x3

要補救可以用2個方法
1) 假設-10%之後升番11.1% 咁樣計出黎就會係100%
咁樣3x就係93.3%

2) 假設-10%+10%之後 再補一日+1.01%
咁樣3x就係93.8%

計下數既話唔難證明以100%為基準既話
個decay大概會係decay撚所宣稱既三分之二
上星期雙頂減咗倉
琴晚追返
Upro : tqqq 1:1
Tqqq升多upro升少又會覺得好彩有tqqq
調返轉又會覺得好彩有upro
係, 兩者皆好
tqqq又破頂
呢到有無人真係手揸tqqq 上過15x落返過11x都無放過
大把
退休先放
全股票
我都同時有TQQQ、UPRO
但其實越諗越覺得教主有道理,TQQQ教滅亡嘅話,UPRO都唔會無事,甚至有可能跌得仲多,但係升幅嚟講TQQQ又高過UPRO。
只係自己受唔到咁大波幅
教主踩場
我覺得60%qqq 40%tlt岩我個取向
想問下
1) qqq如果用dollar averaging每季rebalance, 咁使唔使等回調入?
2) 未來加息會唔會股債相殺?
3) tlt vs edv 係咪差唔多?
NUSI好似唔錯
你自己睇時機決定幾時入,就做到averaging嘅效果。
表現就取決於你嘅眼光。
詳細解釋可以睇依條片:
https://www.youtube.com/watch?v=Qrpj2pSWd7I

債券問題就留返俾其他巴打解答。
reddit啲人成日拎NUSI同QYLD比較
respect 呢個波幅睇得多會心理唔平衡
Soxl 炒range 真係好爽
typo
我想講「你自己睇時機決定幾時入,就做唔到averaging嘅效果。」
係 仲有swan
擔心咪倒三角買法囉,跌5%入1注,跌10%入2注,跌15%入4注……
判斷需唔需要走嗰陣,唔好focus喺TQQQ嘅波幅,可以睇指數嘅波幅。

例如一隻中概股由$152跌到$116,你會懷疑基本面出問題。
但係TQQQ由$152跌到$116左右,可以諗返指數只係跌咗6%左右,仲係屬於正常回調,幾個月就發生一次。
Nusi 寫covered call收premium再long put (好似係)
聽落穩過qyld
Protective put先岩*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞