Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike

終於Rebalance 埋做8:2比
今年唔會再入貨
我你屎忽我
巴打買want 係睇好d咩 見流量唔算太多
經濟好自然非必需品會多人買
但每次傳加息,TQQQ同TMF會一齊跌
https://lih.kg/uGqRJRX
tl;dr 短期波動黎
lm, 有玩開Tactical asset allocation (但唔鍾意玩leveraged etf 路過...)
我覺得大家好似諗太多
其實股市就係一個random walk 散戶就係憑感覺
講句唔好聽 就係大家都諗得自己好理想

我自己就大約20%UPRO+20%TQQQ
55%係cash 就係reserve for TQQQ+UPRO跌市既時候入市
5%畀自己撚下D急跌龍頭股 例如宜家有2% ABNB 2% V 1%IONQ
第一次聽IONQ,原來有量子電腦公司上市咁勁。

Google係第一間實現量子霸權的公司,但好似唔多覺有咩可以盈利嘅項目。好懷疑IONQ夠唔夠實力研究量子電腦。
歡迎
所以係好燒錢同要用好長時間先可以見到有起色
但係技術面黎講IBM 其他個d完全唔夠佢黎
google ventures投資左係IONQ
宜家google有D cloud項目都係IONQ到run緊
咁我都留意吓先
我呢間都睇好長線
5年起跳
我地唔好討論呢個 廢事離題
巴打,幾個po 都見到你,我估你都應該有番咁上下年紀同銀彈

我自己有玩開 TAA (兩三年), 其實呢個po 講個 d 60/40, all weather portfolio, 一般叫做strategic asset allocation (特點係rebalance 冇咁密,可能一年一轉), 我自己就玩開 tactical asset allocation (多數一個月一次).

跟呢d portfolio 最難捱既就係:
1. Drawdown period - 因為你唔知個strategy (無論係 strategic 定 tactical) 係咪已經失效,係既話你係輸錢 +輸時間追數
2. Volatility 大個陣 - 我記得之前係玩緊 Gary Antonacci 個dual momentum...一去到2020 年2 月跌撚到仆街。另一舊blackbox (有leverage ETF), 直頭SSO + TMF 一齊隊落去。呢d 時侯係超難頂,結果我都係要人手exit.

同玩algo 有d 類似,work 既時間梗係開心,唔work 既時侯你就會開始質疑舊野係咪已經失效. (唔work 既時間越長 / drawdown 越大,你既信心就更受動搖)
我都有入IONQ 改名後跌到落7蚊果陣跟住SPAC pattern入左
諗住其他改名都冇跌咁多呢隻值博 睇睇下長渣又諗得過
random walk唔等如擲銀仔永遠50/50
越微觀就越趨向50/50
越宏觀就越會有趨向性
點解d人會用sd去量風險
就係你可以當出年expected return係一個normally distributed random variable
mean = expected return sd = expected risk
好似QQQ咁 贏面一定大過輸架喎
*
in that sense 又係果句擺cash點解唔TMF呢 起碼都MINT/VOO啦
年紀就有,銀彈就冇 後生果時輸到hihi 而家人到中年 叫做浪子回頭,唔再玩個股

之黎我係玩1x指數 VTI,QQQ叫做慢慢由負轉正,後來先慢慢接觸3X ETF 所以19,20年
Drawdown對我影響不是太大

TAA係咪用番541傳統分配?
意思擺cash 至少放MINT OR VOO?
TAA 可以好多玩法...入門可以睇下 Gary Antonacci 既Dual Momentum: https://www.optimalmomentum.com/

我自己用AllocateSmartly, 佢係track 住一堆有出paper,public 既strategy, 然後你自己可以用呢堆 strategy 砌portfolio.

thx 研究下
擺cash 0 risk 0 return
MINT (短債etf) 基本上0 risk 有小小return (e.g. 2% pa)
1x etf如VOO亦都有儲錢功能
但我會推TMF 因為佢有return得黎係跌市會提供防護力
見大家都講VOO VTI係咪無VOO咁好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞