Leveraged ETF 討論區 (3)

978 回覆
21 Like 0 Dislike
只可以話 bad luck,嗰期係個市最 chok 嘅時候,又第二波又大選
今日個post變左應否用TMF 做hedging之爭?

我自己就睇完呢本書
建立左半股半債既信仰

唔TMF咪EDV囉
覺得時間唔夠用,太多嘢想研究
btw, 我而家5% SVXY 大家點睇?
而家deleverage咗無2018年咁易爆,定期rebalance控制倉位就算爆都損失有限
進取就唔穩陣啦
呢個對立應該要等幾年後,歷史先會俾個答案大家

我份人好簡單,用過去10年backtest睇,見到加入TMF之後sortino高咗0.9,回報都係跌6%,咁就縮埋一舊求個安穩

Equity curve平滑,個心臟負荷都細啲,人都健康啲
注意:回報跌6%,十年backtest=總額少55%
你點對得住你個名 雖則我都冇炒FX
美國證交會據報不批准槓桿Bitcoin ETF上市

美國上周有首隻與Bitcoin掛鉤的期貨ETF掛鈎ETF上市,但《華爾街日報》引述消息人士報道,美國證券交易委員會(SEC)已經要求至少一家資產管理公司取消設立一隻槓桿式Bitcoin ETF的計劃。

報道指,Valkyrie Investments提議推出一隻基金,通過使用1.25倍的槓桿,擴大包括期貨合約和期權在內的Bitcoin衍生品投資組合的日回報率,但Valkyrie被要求撤回其提議。

報道又指,Direxion提交一項ETF計劃,讓投資者有效地沽空ProShares ETF使用的Bitcoin期貨合約。不過SEC暗示,希望Bitcoin相關產品僅限於提供Bitcoin期貨合約非槓桿敞口的產品。
當好似收息咁?
因為VIX太volatile 就算淨計-0.5x果段時間佢風險回報同TMF相若,但因為佢同TQQQ高度正相關係唔會有任何避險作用
除非你expect黎緊係牛皮市 否則我渣QQQ/VOO好過
-1x既時候可以去撈底 -0.5x果陣撈佢不如撈TQQQ(/put UVXY)好過
全倉+月供qqq緊
巴打你係用tqqq tmf玩左幾耐 股債共舞真係有攻有守
升市唔會嬴太盡 跌市又有cover
又唔係為咗hedge,純粹見贏面好似大,升幅都唔失禮,所以諗住買啲。2018年嗰次一日可以跌8x%,所以唔敢大注。
唔係leap,純粹正股長期持有 (有研究緊可唔可以做covered call)
SVXY如果唔爆長線會慢慢升,2018年爆咗一鑊勁嘅都慢慢升返,而家deleverage咗就算再爆都唔會好似2018年跌咁多。

UVXY長線必跌喎。沽UVXY同沽SQQQ我都計過數。假設一開始全倉SQQQ,賺到錢會遇到「應唔應該增加沽嘅數目?」嘅問題。如果唔增加,賺到嘅錢就好有限。如果增加,遲早會有一日遇到爆升輸返突。
2018有部分係人為(為左處理XIV而瘋狂入VIX futures) 而家少左呢個問題
但係就算舊年頭買而家都見唔到家鄉
所以走得切先好
SVXY係人都知道唔會無啦啦爆升
一張SC可能一碗魚蛋河都買唔到
有機會返家鄉已經算好啦
FUTU、700、阿里巴巴嗰啲家鄉遙遙無期

同埋我諗如果SH一段時間,等升咗幾倍再做covered call,會唔會做一段時間就可以cover到當初個買入成本。最近兩三個星期都有嘗試做covered call / short put吸收吓經驗,感受吓SVXY嘅變動。
巴打宜家個倉係6 :4 tqqq TMQ 股債共舞?
講返股債比例,就算知道60%股票 40%債券係傳統智慧,都過唔到自己嗰關去買咁多。
因為睇好股票,尤其係科技股嘅原因我可以數到一大堆出嚟。但係睇好債券嘅原因我又數唔到幾多。

我自己好鍾意睇《光速蒙面俠21》依套漫畫,入面蛭魔妖一成日講喺關鍵時刻一定係派王牌上場,所以最決定性嘅策略都係由主角嚟執行。
對我嚟講股票就係王牌,債券就係隊友。
如果王牌嘅比例只係40-60%,感覺好似有啲怪怪的。
睇吓delta幾多啦
買唔到魚蛋粉應該要揀到delta = 0.1或以下

如果穩陣賺到,就算淨係食到餐大快活都好呀 不過用IB做會好啲嘅。
如果SH一兩年等佢升兩三倍,到時做一張咪由一餐大快活升level變一餐cafe。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞