我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!

1001 回覆
33 Like 37 Dislike
輕輕一推
我寫得咁慢 仲有冇人睇架?
有呀
多謝你吖
大家想上來吹水都可以㗎~
本躺都會一一回覆
午吖妹妹仔
冇㗎
西瓜就有
放心 我儲咗文
先唔驚你堆西瓜
Chapter 13 援兵趕到?

「Bofors淨返幾多粒砲彈?」Jennifer有啲擔心咁問我。

始終我哋已經喺度糾纏咗一段時間,一見到有導彈就攔截… 但係喺冇得補給嘅情況下,呢度都唔捱得幾耐…

『2支加埋仲有… 38粒HE-F彈』我已經學識咗操控呢度嘅武器系統…

突然,我見到一啲吸引到我注意力嘅嘢…

喺武器選項入邊有一欄叫Experimental嘅項目…

我見暫時冇乜導彈飛過嚟,加上好奇心嘅驅使下,令到我撳咗入去睇…

「Lockheed Martin Energy Weapon...」能量武器?

喺2021年果陣已經有聽講過米國佬喺度研究緊用激光攔截導彈…

『Jennifer,我呢度見到話可以用能量武器喎… 你覺得會唔會係其中一個選項?』我哋要諗辦法慳彈藥!

「咁你都要有能量先得架… 唔好忘記你頭先已經處理完停電。如果再用激光嘅話,只會搞到所有設備都冇晒電。到時只會失去所有防禦能力。」

似乎呢個發現幫助唔大…

但係我總想試試… 所以我無出聲,但係暗中撳咗啲制…

「Arm Energy Weapon」

「轟隆!」突然傳出一陣爆炸聲!

唔通我哋比人擊中?!

『嘩?今次又係咩嚟?!』

「殊… 細心聽...」Jennifer竟然出奇地鎮定…

我唯有保持安靜,同Jennifer一齊靜…
但係除咗頭先果一下爆炸聲之外,我已經聽唔到其他聲…

「過嚟!」Jennifer拉我過去睇佢個mon!

佢將其中一個鏡頭望咗去東面嘅北角消防局碼頭…

可惡!原來喺我哋掛住攔截導彈個陣,PLA派咗登陸艇過嚟,而且已經喺碼頭登陸咗!佢哋炸毀咗碼頭嘅鐵閘!

唔怪得而家無晒導彈攻擊,原來導彈攻擊只係一個掩護!

「援兵出咗太古城就快嚟到,你哋兩個執嘢先!」Johnson突然入咗嚟同我哋講!

「你呢度有無武器?」Jennifer周圍喺度望…

Johnson有啲無奈咁望住Jennifer…

「幫我睇住呢度,比個無線電我!」Jennifer跑咗出去執佢啲裝備!

等等先… 咁我呢?Jennifer唔係想丟低我掛…

『我呢?!』我其實係咪應該跟埋出去…

Jennifer手上拎咗支FN57,但係今次加多個滅聲器…

「信我。」Jennifer雙眼凝望住我… 雙手拍吓我膊頭…

「我會返嚟接你。」Jennifer拋低呢句之後就拎起部無線電,然後跑咗去…

Jennifer吖Jennifer 你咁型得唔得架…

目送Jennifer離開之後,我唯有坐返上作戰室入邊張凳… 今次我坐咗原本Jennifer個位...

「你可以撳呢個掣控制鏡頭。」Johnson唔知幾時又去咗我隔籬!

『哦… thank you...』我又試下跟住做…
咦!我見到Jennifer靠牆企,佢牆後係北角消防局碼頭…

我隱約見到碼頭果度有幾個人影,佢哋手上面有啲裝備… 但係由於太遠嘅關係我睇唔到!

『有無得zoom架?』我擰轉身問Johnson…

「Here… Try the wheel on the joystick.」

『哦~!』我又學佢咁碌個joystick上面個轆…

我再望真啲,PLA究竟抬緊啲乜嘢出嚟呢…

「Looks like some sort of MANPATS...」Johnson都喺度望緊我個mon

『咩係MANPATS 吖?』點解成日都要用啲專業術語姐?!

「Like RPG, armor piercing!」Johnson專注個陣進入咗英文mode!

『反坦克武器?!』Armor Piercing係穿甲嘅意思!

「ICAC, Vulture team is 5 mikes out.」(Vulture隊將在5分鐘後到達)

把聲喺一個枱邊一個headset傳嚟!

等等先… 東區走廊橋底有PLA,仲要有反裝甲武器…

如果我無記錯嘅話頭先緩兵喺太古城… 唔通係東區走廊!?

ICAC就喺東區走廊嘅北角出口… 今次大件事!

「ICAC, this is Vulture! We are under attacked by hostile UAVs, expect delay for extra...」佢未講完就冇咗聲!

『有無得同佢哋講嘢?』我覺得唔對路!

Johnson去咗搵一啲嘢… 隔咗一陣之後,佢攞咗支咪返嚟。

佢插好支咪之後就示意我用…

『Vulture!有火箭炮!唔好經東區走廊過嚟!』我好大聲咁對住支咪講!

「你話咩話?」覆我嗰把聲竟然係Jennifer!
輕輕一推
特此聲明,本躺無棄故
近排寫咗好多,之後都可以出得密少少
希望大家仲會睇啦
我睇你仲有冇西瓜
緩兵應該過咗鰂魚涌… 」

援援援援援援
謝校對
又出文啦
等等 近排個人有少少唔掂
不過有寫文的!
今晚應該出一篇
出咗了
輕輕一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞