我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!

1001 回覆
33 Like 37 Dislike
今日休息
做完野對腳好攰呀
暫時停更
咁搞法再出就冇晒文啦
今晚應該會有
近排有啲忙
我唔想西瓜海吖
琴晚太攰
推推
Chapter 7 螳螂捕蟬

「無人機可以係我哋保衛隊嘅人放,亦都可以係PLA放嘅,就咁望你未必認得出。」

「你要學識睇佢哋嘅飛行軌跡同埋機型先會判斷到佢屬於邊個組織。」

『姐係點架,你電話會唔會有相俾我睇大概個機型點樣?』我反而好奇保衛隊究竟會用啲咩嘅無人機...

「你跟我行咗過嚟先。」Jennifer帶我行到去海旁碼頭度... 我下意識望下我平時搭110轉右上嘅東區走廊...

估唔到東區走廊打仗都屹立不倒... 不愧係日落帝國嘅基建... 不過而家無晒啲車聲,得返海浪拍打橋墩嘅聲音。

同埋好似少咗啲嘢... 啊我知啦! 少咗啲「咕姑固」叫嘅雀!

不過就算嚟到未來,北角個海依然仲係傳出陣陣惡臭!

「PLA嘅無人機通常都會喺呢度飛過嚟...」Jennifer指住對面嘅啟德碼頭。

「除咗無人機之外,我記得佢哋以前試過用戰機,不過佢哋嘅戰機唔會夠膽越過警戒線。」

『吓? 點解呀? 佢又飛機又大炮咁,仲驚咩警戒線呀? 你呢度都唔似有防空導彈吖~』我哋強大嘅某國,點會驚一啲咁零散嘅反抗部隊架...

「防空導彈嘅話淨係得基地有。不過防空炮嘅話我哋就有好多台,你聽埋我講先啦!」Jennifer搣我隻手!

「佢哋嘅目的唔係殺人。拿,我有講過G-Particle嘅嘢你知架啦,G-Particle呢樣嘢,除咗我知之外,PLA同埋米國都知佢哋嘅存在。」

「PLA捉咗兩個幾重要嘅工程師,軟禁咗佢哋喺九龍區,確實位置我都唔記得。呢兩個工程師研究到點樣人工合成G-Particle出嚟,但係前提係佢哋要有原始嘅G-Particle喺手。」

『咁點解又要搵我哋麻煩呢?』

「因為當時有一架運載住火星土壤樣本嘅火箭進入地球大氣層個陣失靈,錯誤咁降落咗喺香港島嘅山頭,而呢隻火箭本來屬於米國嘅。」

『呵!姐係某國因為採摘唔到火星土壤樣本,所以索性搶人哋嗰啲啦!米國嗰啲火箭邊有咁易失靈呀,就算失靈呀,點會偏差咁遠呀!』我都幾肯定呢啲陰質嘢,某國好鍾意做。

「佢哋就係想你咁諗。但係我話你知,呢一切都係一個騙局。」Jennifer好認真咁望住我講。

『吓,真心喎?偷呃拐騙呢啲嘢,符合國情吖!』

「我懷疑... 我懷疑失靈嘅原因係有啲嘢干擾咗導航系統。至於某國,其實佢哋都有貪念。大家都知道G-Particle有無窮嘅潛能,個個都想得到手,肯定會不擇手段咁去搶返嚟。既然支火箭降落咗喺香港嘅範圍,某國認為咁樣支火箭就自動變成咗佢嘅財產。」Jennifer神色凝重,細聲咁講...

『但係當時01年就算米國間諜飛機喺海南島急降,某國都有還返隻機俾人喎... 雖然就話已經被reverse engineering咗姐... 照計如果有火箭跌落香港,佢哋應該會派PLA周圍搜索先啱。』

「你嘅推測都好合理,但係由於支火箭降落果陣係安全著陸,又無爆炸,火箭機身純白色,日頭好難察覺。加上當時唔係戰時狀態,機場無啟動primary radar,無辦法追蹤到。所以先無人知道佢嘅準確降落位置。但係香港天文台有一啲氣象相機喺香港島影到一啲唔尋常嘅閃光,所以大家估支火箭應該喺香港島。」Jennifer一度講,一度指住山上面果啲天文台設施。

「加上米國睇通咗香港有一班人唔妥某國,所以乘機用C-130運輸機空投咗一批軍備比呢批反抗嘅人,旨在利用呢批反抗嘅人去阻止某國搜索,同時要佢哋幫手搵番隻火箭出嚟。」

『咁所以香港先會打仗? 同埋呢批攞咗軍備嘅人,就係你所講嘅保衛隊?』

「冇錯...... 但係其實大家只係互相利用。」Jennifer嘆咗一口氣。

「呢班保衛隊嘅人,根本就無心幫米國去搵支火箭。佢哋淨係想搞佢哋嘅獨立夢。但係米國都唔傻,佢哋要求保衛隊喺限期內搵番支火箭出來,攞返500 gram嘅土壤樣本送上佢哋隻航空母艦度,然後要引爆支火箭,令到某國無辦法還原返啲技術。如果限期過咗都攞唔返啲樣本嘅話,佢哋就唔會再支援香港島!」

「而保衛隊嘅人都唔蠢,佢哋認為只要仲未搵到支火箭,米國都係逼住要送物資同埋軍備支援佢哋。」

『有無搞錯呀!米國殺到埋嚟喎,搶埋個香港島喎! 某國一定「雖遠必誅」架!』我理直氣壯咁講,因為我知道某國係唔會容忍呢啲分裂國家,赤裸裸地違反國際法嘅行為嘅!

「所以咪話佢哋打仗囉,PLA甚至揚言話如果保衛隊唔繳械投降嘅話,就索性「核平」香港島!當然啦,咁樣對大家都無好處。」Jennifer講講下好似有啲失落咁。

「話說你唔係話肚餓嘅咩?同我嚟海傍傾計傾到唔記得食早餐喎!」Jennifer指住我個肚督一督。

『喂呀!餓架! 係我見你咁有興致講我先比下面聽下架咋!』我扮晒好唔情願咁!

不過其實我都幾想知下香港未來會搞成點,估唔到會係咁...

「嗯... 不過我知你其實有興趣聽~」Jennifer用隻手碰我手踭!

吖 點解佢又好似可以睇得穿我咁嘅呢!?
今晚出完~
後面嘅部份我糾結緊出唔出好...
始終我諗咗幾個version
但係未決定到出邊個好....

大家鐘意嘅話就不妨比個正皮啦~
推推
學我咁出哂囉
(忘記左我個故有三個結局咩?)
我嗰度係支線黎架
Push
比少少時間我
近排有mid term忙
ok 即刻打文!
可以嘅 我都冇特登check字數
而家嗰篇打長返少少先
山區巴睇好多故
睇就易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞