我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!

1001 回覆
33 Like 37 Dislike

有作者入咗嚟
突發,而家準備出文!
Chapter 8 未來科技?

『可摸耳俾返份三文治我食先... 』我望住佢個袋,想攞返份腿蛋治嚟充飢...

「唔得,應該係話一陣用完還返俾你。」

我哋沿住海旁一路行,行到渣華道嘅尾段... 究竟佢所講嘅廉記係一間點樣嘅cafe呢? 點解我住咗北角咁耐,都唔知呢邊有間cafe嘅呢...

「到啦。」Jennifer指住條馬路對面嗰棟由一支支鋼樑作為外牆嘅建築...

『吓? 呢度係×C×C嚟架喎... 點睇都唔似cafe吖...』我好疑惑咁望住Jennifer...

「嘿!×C×C一早就收咗檔啦,呢度已經變成咗cafe啦,跟我嚟...」Jennifer拉起咗入口個閘門,帶我行咗入去...

只見入邊已經唔再係×C×C,變咗一個用啲仿烏斯燈泡做照明,周圍擺咗啲書同埋一袋二袋咖啡豆嘅cafe... 前面見到一啲bar櫈,同埋有個類似counter嘅地方...

成個地方陰陰暗暗咁,好有格調~ 得閒可以嚟「生活態度」吓~

「Johnson!我帶咗朋友嚟呀~」Jennifer對住入邊個counter嗌~

「Oh hello Jennifer! 咦?呢位係...」Johnson打量著我...

Johnson係一個中年男人,面上面留咗啲鬚,著住件圍裙啱啱喺個類似機房嘅地方行出來。佢睇落個樣有啲似鬼佬,但係佢又好似唔係白人喎... 可能土耳其之類嘅人掛...

「佢係阿恆吖~ 我哋帶咗啲嘢比你~」Jennifer攞咗我件三文治比Johnson...

「Interesting... 呢個應該係pre-collapse嗰陣嘅食物嚟,你等我攞去scan咗佢先。」Johnson喺度細心研究我件攞膠袋裝住嘅三文治,然後攞咗我件三文治入嗰個類似機房嘅地方。

『Scan?』有咩好scan呀?!真係唔明啲未來人諗乜嘢嘅...

「係吖,我哋有嘅食物種類好少,食物生產器出廠跟嚟嘅template好有限。」

『咁姐係Scan完就可以無限複製咁?』唔通用光合作用?! 呢啲咁嘅機器,以前睇叮噹就見得多啫!

「基本上有電同埋二氧化碳就得。 你有讀過咩叫photosynthesis掛?」

『但係人工做到都幾犀利... 部機點樣得返嚟架?』

「你記唔記得我話有兩個工程師俾人捉咗去嘅? 佢哋其中一個研究太陽能板個陣無意發現咗個方法,公開咗啲論文出來比大家參考。」Jennifer一路解釋...

Cafe的燈突然閃一閃,跟住全部熄晒!

『嘩?!搞乜??』 喂大佬,我唔嚇得㗎!

「Jennifer! 部機Analyze到一半斷咗電!」Johnson喺counter果邊嗌過嚟!

「你出面都停埋電呀...」我又見到Jennifer對眼發著輕微嘅綠光...

『咦? 如果係電子嘅話,我可能幫到手喎...』 話晒我都係細E嘅!

(N輾嘅「細E」泛指電子工程,「大E」泛指電機工程。)

「Come over here...」Johnson示意叫我地入去佢嗰間房道...

入到去見到一啲我唔知係咩嘅機器,有一個貌似微波爐嘅裝置,裝著我份三文治。隔離有部電腦,但係似乎斷咗電...

我再望下後面,見到一個類似breaker room嘅地方...

『你介唔介意我試試?』我問一問佢哋...

「Sure. Give it a try!」Johnson用英文答我。

我一路研究breaker room入邊啲儀錶板...

Photovoltaic Voltage: 68V... LiFePO4 Voltage: 45V... MPPT: No Load

Load Current: 0.0A... Inverter Load AC: 0.0A...

「你睇得明呢度啲儀器架?」Jennifer把聲突然喺後面發出嚟...

『大概明架... 例如呢個Photovoltaic Voltage應該係代表太陽能板嘅電壓...
68V嘅話按我估計應該係無負載。正常無負載嘅太陽能板一組會有7V,你呢個系統應該有10組板。』我一路指住個液晶體顯示屏,一路解釋俾佢聽...

至於下一行似乎係電池,不過我未見過呢種電池... 不過有得Li字頭嘅都通常係...

「咁LiFePO4就應該係電池啦!」Jennifer突然咁講...

『你又知?』點解??!

「嘻嘻~」佢好狡猾咁笑!

「你睇下呢個?好似有兩個breaker喺度!」Jennifer拉我踎低睇...

Battery low voltage cutout protection, pull to reset...

Photovoltaic disconnect, pull to reset...

『我估係太陽能板斷咗電...』我將個breaker拉咗落on嘅檔。

「滋!」啲燈著返晒! 微波爐隔籬部電腦重新啟動!

我再次檢查儀錶板...

Photovoltaic Voltage: 60V... LiFePO4 Voltage: 45V... MPPT: False

Load Current: 18.5A... Inverter Load AC: 6.25A...

似乎個問題解決咗啦!但係究竟點解會斷咗電嘅呢...

我再去望下部電腦... 淨係見到出咗個深紫色底嘅畫面...

Booting kernal image vmlinuz-6.22.1-54-custom.img...

/dev/nvme1p1 Recovering journel...

似乎唔係行Windows喎...

『你有冇見過呢種系統?』我問一問Jennifer...

「哦,的確唔係Windows啊 比在你用Windows嘅話,咁樣斷電開返肯定藍mon都似...」

「我教你用吖~」Jennifer哄個頭埋嚟...

佢除咗個防毒面具... 慢慢靠近我...

『你...』佢唔係話想教我咩... 做咩... 做咩?!

Jennifer嘅頭髮開始掂到我塊面... 佢個頭挨咗落我膊頭度...

嘩! 發生咩事?! 點解會咁架!
今晚出完~ 唔知會唔會有人估到發生咩事呢~?

原諒我近排個人唔係太穩定,打唔到太多文...
但係今日已經盡量打咗好多
推推
推推
加油
新讀者你好
加油

推推
文呢
冷靜啲
唔會棄嘅 等我十二月
聽住先啦
樓主穿越咗時空?!
新讀者你好
樓豬穿越去緊12月
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞