我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!

1001 回覆
33 Like 37 Dislike
小新
而家打緊文
希望今晚可以出到
Chapter 2:香港?

我再望清楚我身處嘅電梯大堂...

牆身有明顯裂痕,牆角位置出現灰色嘅霉漬,成個大堂一片死氣沉沉。

我再行去原本嘅保安更亭,保安室人去房空,只係遺下一堆廢紙之類嘅雜物...

我行入間房,翻查檯面上嘅物件,有一件事我好想搞清楚... 究竟係...

突然,眼前有一張溶溶爛爛嘅記錄紙吸引咗我嘅注意!

「2031年10月巡樓記錄.....」

2031年!? 等等先, 2031?! 唔係2021咩?!

我再翻找檯面上嘅文件... 見到有一張蓋有紅星印章嘅爛紙...

「本人XXX現正宣誓效忠某国XG特別行政区共X黨分部... 接頭人為XX辦XXX書記... 主要工作為.....」

「監察及巡查大廈內各單位是否有反叛軍成員...!」

「備註:如發現叛軍成員,切勿打草驚蛇,立即致電国安處緊急熱線:+852 6271 ××××...」

香港究竟發生咗咩事?! 姐係我而家身處喺未來嘅香港??!

仲要搞到全民監察咁嘅款?! 叛軍又係啲咩人嚟架?

我再攞我部電話出嚟睇,時間日期全部reset晒,電話亦都無信號。似乎部電話幫我唔到...

我返去電梯度嘗試再撳𨋢... 無反應。

究竟我應該試下行返樓梯上樓定係還是點呢?

我行到去電梯大堂嘅轉角位置,嘗試拉開平時半掩嘅防煙門...

我用力拉... 道門風紋不動... 似乎好似俾人喺道門後面用啲嘢扣實咗。

唉,無辦法! 我唯有返去升降機入邊收拾返我啲工具同埋物品入背囊,準備出去外面睇下。

我孭起背囊,整裝待發。突然,一陣怪風迎面來襲!

我行咗出棟大廈門口,留意到天色唔對路。只見天上灰矇矇一片,空氣裡面彌漫着一陣類似爛雞蛋嘅味道...

「咇咇咇咇.....」我部電話突然響起??

我仲以為無信號添! 我喜出望外,即刻攞出嚟睇!

「Emergency Broadcast:

CDO:

ACIDIC CLOUD PATCH LOCATED AT W. HKI REG.

SEEK SHELTER.

Message Ends.

Checksum: sdnEDICA...」

緊急廣播?但係呢個係天氣資訊。。。

Acidic Cloud...? 我再望下個天... 好似想落雨咁... 等等先!

空氣裡面嘅臭蛋味... 酸雲... 再加上seek shelter...!

我再望一望對出嘅馬路,見到有一架反轉左嘅警車之類嘅物體,車身佈滿啡色嘅鏽跡,車身隱約見到「武警」嘅深藍色字樣。

硫酸雨! 天上面嘅烏雲唔係一般嘅烏雲!臭蛋味係來自含有硫磺嘅化合物!而可以腐蝕不銹鋼嘅硫酸雨,肯定會令到皮膚化學灼傷!

說時遲那時快, 我已經見到遠處開始落雨! 我一個箭步閃返入舊樓入邊!

突然,電梯大堂嘅後門傳來「碰!」嘅一聲!

有人經後巷破門入黎!

只見一個戴著軍用級NBC灰色防毒面具,着住一件長到落腳嘅深綠色厚褸嘅人入咗嚟。 佢似乎矮我少少,我仲留意到佢個防毒面具後面扎咗一個啡色嘅小馬尾...

當我仲未反應得切嘅時候,佢突然翻開大褸,抆左支手槍嘅物體出嚟對準我!

我嚇到連退兩步,但係後面已經傾盆大雨,我再退嘅話就會淋硫酸!

「你是誰? 我沒有在這區見過你!」佢用唔鹹唔淡嘅普通話質問我。

由於隔著咗個防毒面罩嘅緣故,我睇唔清楚佢個樣,都聽唔到佢把聲究竟係男定女。

『喂喂喂! 發生咩事吖喂!! 你... 你冷靜啲先!!! 唔好開槍吖!!!』我已經嚇到腳都震埋,雙手下意識地舉高咗喺頭上!

「你... 你拎高件衫,原地轉一圈!」
我今次聽清楚啦,似乎係一個女仔!
而今次佢把聲有啲猶疑,仲用返廣東話。

但係佢依然繼續攞枝槍指住我, 我唯有照做。

「你個袋,入邊咩嚟?」佢指一指我腳下原本諗住帶返學嘅物資...

『欸... 工程用物資,拿你睇...』我打算打開個袋比佢睇...

「唔准掂! 慢慢踢過嚟我度!」佢大聲喝令我!

『好好好... 拿,小心吖... 有啲易碎嘅嘢喺入邊,你... 你唔好整爛....』 我用腳慢慢移個背囊去佢面前...

個女仔右手用槍指住我, 左手打開我個背囊,開始翻找入邊嘅物品...

我腦裏突然萌生一個大膽嘅想法!
今晚出完,睇完鍾意嘅朋友可唔可以比我正皮我吖
有咩想講 或者想同我吹下水 都可以喺度留言喎
我腦裏突然萌生一個大膽嘅想法!

你估我唔到嘅
今晚出完,睇完鍾意嘅朋友可唔可以比個正皮我吖
有咩想講 或者想同我吹下水 都可以喺度留言喎

傷痕文學?
又冇咁勁
我純粹係受一個作者啟發,於是想將自己幻想嘅世界寫出黎比大家睇姐
懸疑?
係科幻吖
但係後面有啲人性嘅野我想寫
Chapter 3: 現在未來

如果對方係用右手揸槍嘅話,正確反制方法應該係用左手搶佢槍管,右手攻擊佢手腕...

最重要係出其不意,先發制人!

加上佢戴咗防毒面具,視野受阻...

只見個女仔用左手拉開我個背囊拉鏈,開始翻找我背囊入邊啲物品...

正當佢喺度低頭研究緊我背囊入邊嘅零件之際...

我身子一矮,一個箭步邁向佢面前!
頭一歪,左手擒住手槍嘅槍柄,右手準備攻擊佢手腕!

「咔!」發出咗扳機打個空嘅聲音!

我左手繼續一扭!

「吖!」 個女仔慘叫一聲!

我成功搶走咗佢枝槍!

我隨即退後三步,防止佢對我重施故技!

「咔刷!」我即刻將子彈上膛,檢查槍膛入邊有冇子彈...

空嘅?!

個女仔隔著個面具望住我,輕輕搖搖頭...

我頓時手足無措...

死啦 我仲有咩武器?!

「你係咩人?」個女仔突然咁問我...

我猶疑咗一下...

等等先!呢度明明係我屋企樓下!

『我問你就真! 你究竟係咩人? 點解你要撞門入黎我屋企樓下?!』我連珠炮發,雙手仲握住無子彈嘅手槍作勢「開槍」咁質問佢!

「我?我係保衛隊嘅人! 」

「我未喺呢區見過你,你夠膽搶我枝槍,你仲未答我! 你講,你係咪赤柱跑出嚟嘅居民?同埋點解你嘅廣東話無口音嘅?」佢繼續質問我...

不過佢嘅語氣稍為放緩,似乎唔再似頭先審犯咁審我... 我隻手緩緩垂低手槍...

『我?我住喺樓上架喎!究竟發生咩事吖?點解出面會落硫酸雨架? 仲有... 』

我都未答晒... 佢就打斷我!

「樓上?咪玩啦你... 你過一過嚟。」

佢用疑惑嘅眼神望住我,似乎唔信我...

「擰轉身,比條頸我睇。」

我唔明點解佢要我咁做,但係我照行近佢擰轉身...

佢隔著手套喺我條頸度摸,仲壓咗幾下...

「唔痛咩?」佢驚訝地望住我,佢嘅眼神驚訝到連隔著個面罩我都見到...

『吓??』又摸頸又壓?搞咩吖??

「點解你無裝『腦聯』嘅?」佢依舊用好不解嘅眼神望住我...

『咩腦亂吖?』我完全唔明佢講乜嘢...

「當時舊政府喺2025年推行『腦聯』,聲稱『腦聯』同外國嘅neuralink一樣咁方便... 2027年之後所有人進入任何公眾場所都需要有『腦聯』...」

等等先,我有一股不詳預感... neuralink...

2027年?????我真係喺未來?!

『腦聯... 就好似neuralink咁... 連接腦部?』我大概有聽過neuralink,但係無諗過去到未來真係會用落人度...

「你究竟係咪同時代脫節架?」佢越嚟越疑惑咁望住我...

『借問聲而家究竟係咩年份?』雖然我心入邊大概有個答案,但係呢個問題我一直都想問。

「吓?咪2035年囉...」

「等等先!」『等等先!』佢同我當時講咗出口...

我不禁尷尬咁笑咗聲。

『比你講先。』禮讓女仔,呢啲叫風度!(但係我頭先咁樣搶佢支槍......)

「你唔係想同我講你由過去穿越嚟未來吖嘛?你咪扮野啦!」佢不滿地望住我... 唔知點解隔著個防毒面罩都覺得佢而家呢個眼神好可愛...

『喂!認真呢... 唔信你睇下啦!』我拎咗部時間錯晒嘅手機出嚟比佢睇...

「嘩! 點解你會有架?!」佢把聲高咗八度咁講!

「呢啲舊式手機係得我哋保衛隊嘅人先會用架咋喎!」佢拎咗一部類似iPhone嘅物體出嚟,我見到機背有個蘋果標誌,機背有4個鏡頭...

「嘩,點解你係Android機嘅?!」個女仔就好似一個小朋友發現新大陸咁搶咗我部機嚟研究...

『喂喂喂... 等等先,你啲未來人唔用手機嘅咩?』唔用電話唔通用咩吖?

「佢哋嘅腦聯係接通中央server架,腦聯可以用人類腦電流嚟攞能量去維持通訊...」 佢一度解釋,我就越嚟越多疑問...

究竟「腦聯」呢個系統有幾強大? 勁到甚至可以取代手機?
今晚出完 希望大家鍾意今日嗰篇啦
星期六日休息架
至於星期一就唔知有冇文啦,我驚寫唔切

Btw 負皮朋友晚安
唔知你哋食咗飯未呢?
食咗嘅話就比個負皮 話我知吖~
推推
Hello兒童巴
Hello兒童巴
奇怪
聽日有文喎

不過要視乎情況,可能冇辦法每日出
奇怪咩
唔知點解send咗兩次
老人癡呆
今晚有文

好快又打風
Chapter 4 未來科技?

「腦聯的確好強大,有咗腦聯之後成個社會變得有效率咗好多,啲人好容易就可以將自己嘅思考過程visualize出嚟... 但係你知唔知點解有一部分人會做手術拆返腦聯落嚟吖?」佢咁樣突然一問...

『拿,我個時代個正苦就要人用安@#行嘅... 但係有啲人驚佢keep我哋啲資料所以就寧願唔用... 我估腦聯可以讀取到你哋嘅思維,你哋覺得會無曬私隱所以反悔,要拆佢出嚟? 同埋呢,不如試下開唔開得返着部lift? 其實呢... 我急住要返學架... 都唔知點解會無啦啦嚟咗未來... 家陣咪玩我啦!』我用指手槍指一指我個袋

「唔錯,唔錯... 等我仲以為你淨係得舖力添...」個女仔有啲滿意咁點頭...

『喂吖! 話曬我讀N輾架嘛 有返少少推測能力好合理姐!』我扮嬲咁抗議...

「佢地懷疑腦聯有能力控制人類嘅思緒,令到人類下意識地做咗一啲控制者想佢哋做嘅嘢。甚至可以令人類嘅小腦停止運作,誘發佢猝死...」

嘩Hi! 猝死? 咁咪可以攞嚟排除有異見嘅人?

『咁恐怖,咁你有冇裝吖?』我好奇一問...

「吓?我? 我無架... 我一早就知你哋啲人會整埋曬呢啲衰嘢... 我先唔會咁傻...」 佢擰轉身比條頸我睇... 的確無疤痕...

『咁你知唔知你哋未來係咪有啲穿越時空嘅科技架? 我而家想返去喎...』大佬吖 我想返學姐... 我好掛住Jenny吖... TENET嗰啲紅色藍色機,唔知未來有冇呢?!

「佢地應該無... 但係以我所知,呢個宇宙入邊有一種叫做G-Particle嘅嘢...」佢諗咗一諗先答我...

「我都唔隱瞞啦,其實我都係搵緊G-Particle先會嚟呢度...」佢攞起佢手上部電話比我睇...

我控埋佢嗰度望,見到佢電話有個類似雷達嘅app,有個圓形嘅畫面,中間有個箭嘴指住部lift嗰度...

突然我腦海入邊有種奇怪嘅感覺... 好似...
好似多咗一把聲... 一把唔屬於我嘅聲...
好似多咗一個人係我個腦入邊諗嘢...

「佢話最後已知位置係你呢度... 而你... 嗯... 又真係喺過去嚟嘅...」個女仔喺度喃喃自語...

等等先,喺我穿越時空嘅位置有G-Particle... 姐係呢種物質可能係我返去2021年嘅關鍵?!

『終於信我啦嘛? 我都話我唔屬於呢度架啦... 話說點解你要帶著個防毒面具嘅... 你唔焗嘅咩?』我有啲好奇佢除低咗面具嘅樣...

「你哋啲空氣好污濁... 同埋出面落硫酸雨,好臭吖... 不過而家喺室內就可以除嘅...」

佢伸手解開個面具除咗落嚟...

我細心啲望佢個樣... 佢對眼好似有少少綠... 眼睫毛有啲長但係唔太密... 頭髮又有少少啡...

佢扎咗個小小嘅馬尾... 望落去有啲似我中學果陣嘅女神...

佢笑起上嚟果陣個樣成個細路女咁... 但係佢嘅認知水平又唔似細路女喎...

好彩我唔係嗰啲戀童癖嚟嘅姐,因為眼前嘅佢真係好可愛!

『話... 話說你其實幾歲架...』我真係有啲好奇佢仲係咪𡃁妹仔...

「emmm... 我數下先... 我19歲架啦!你呢?」佢一臉天真咁望住我...

『我22架啦,我讀緊大學架嘛...』點解我突然有啲緊張架... 唔通係見到佢咁可愛,所以有啲緊張?! 不過話時話我真係好少同女仔傾咁耐計...

「話說我要點樣叫你吖? 我叫Jennifer吖!」佢伸手出嚟想同我握手...

『叫我阿恆ok架啦...』我下意識同佢握手... 順手交返把無子彈嘅手槍比佢...

佢對手有啲暖... 好似暖過一般人少少...

「阿恆吖?你有冇帶食物?」佢咁樣一問,我醒起我份火腿蛋治早餐...

『有吖,我個袋度有個三文治... 你肚餓咩?』我喺Jennifer手上攞返我個袋,搵份三文治出嚟...

「咩叫三文治吖?」佢有啲疑惑咁望住我...

『吓??? 咪咁樣囉?!』我攞咗出嚟比佢睇。

乜未來無三文治食嘅咩?!

「吖,咁趣緻嘅? 你介唔介意比我保管?」 佢想伸手攞...

『我份早餐嚟架喎... 我未食早餐架...』我楚楚可憐咁望住佢...

「放心啦,我會還返比你嘅~ 又好似幾好味咁喎~ 嘻嘻嘻~」佢未得我同意就搶咗去... 跟住喺度拎住嚟聞,好似第一次見到新嘢食咁!

「不如我帶你去食早餐? 我知道附近有間cafe唔錯嘅... 順便帶你去我哋基地啦?
我估計就算呢度有G-Particle嘅存在,都應該唔夠份量送你返去... 更何況我手上都無工具可以收集,要返去基地果邊攞先得。」

明明係佢攞咗我份三文治,而家話帶我去食早餐係咩玩法...

『真係唔得? 同埋你又點知唔夠吖??』我份三文治吖... 嗚嗚嗚...

「經驗話我知唔得,我地以前...」佢講到一半又唔講!

『以前點吖?!』但係我真係好想知點樣先可以返去!

「無嘢! 總之呢度讀出嚟就唔夠份量,要收集多啲G-Particle嘅礦物先有希望... 嚟啦,我帶你去食嘢~」佢拖住我隻手就想行出去~

大佬吖吖吖吖吖! 我咁大個仔都未試過比女仔拖手手架!!仲要係一個唔識嘅女仔!!!! 嗚呀呀呀呀呀!!
今晚出完,核對耐咗少少添~
睇完鍾意嘅就比個正皮我啦
你哋留言 我同你哋吹水都得架

話說就快打風啦~
諗緊好唔好寫一個番外篇幫大家解吓悶 (如果打得成8號波的話)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞