我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!

1001 回覆
33 Like 37 Dislike
無辦法 心情欠佳
唔知幾時recover到

或者我照出 但係唔校對
唔緊要
決定咗都係出
但係無辦法仔細校對
如你所見 我訓唔到
抱歉 唔記得咗quote你
好啲先寫啦,唔使濫竽充數嘅
支持躺蛇
放心 一直有儲文 我其實可以照出
我唔係蛇啦好冇
Chapter 54: 預感?

『Anson,你感受到啲乜嘢...?』我,Jennifer同埋Jessie三個都好專心望住佢嘅反應...

我已經啟動咗腦聯發射器嗰段程式... 當然唔係折磨人嗰段啦。

「好舒服吖... 點解嘅? 吖~ Jennifer你做咗啲咩嚟吖?」Anson瞇埋眼一臉陶醉咁講...

佢咁樣似係喺度意淫多啲... 係鬼放鬆!

不過我諗呢個係用家問題...

Jennifer又撞我隻手...?

「借我嚟改少少嘢...」Jennifer不懷好意咁笑...

我忍住笑... 無阻止佢,由得Jennifer改我段程式...

估唔到Jennifer都會有調皮嘅一面...

「啪!」Jennifer撳Enter制,重新執行段程式...

我望望Jennifer,佢又望望我... 跟住我哋兩個望住Anson嘅反應...

「嘩!好急好急!要賴屎啦啦啦!!!」Anson突然慘叫,跟住喺度不停走嚟走去想去廁所咁嘅款...

『「嘻嘻嘻~ 哈哈哈哈!」』我同Jennifer兩個都忍唔住笑...

冇錯,呢個係Jennifer嘅主意嚟... 佢特登整咗個指令係會令到人覺得急屎嘅...

「喂吖!好衰囉你哋兩個!唔可以咁樣對Anson架!」Jessie都忍唔住笑埋一份... 但係佢幫手停咗個program...

「嘩Jessie好彩有你咋!所以都話Jessie幾時都係最好人嘅!」Anson雙手搭喺Jessie嘅膊頭度多謝佢...

我覺得佢似係乘機抽Jessie水多啲...

「咁吖... 我想改變主義啦。」Jessie作勢再撳著個程式...

「嘩!我唔玩啦!走先!」Anson嚇到跑咗出去~

我同Jennifer兩個仲喺度笑緊... 已經笑到就快腳仔軟...

「個嘢Work喎!」Jessie都好興奮咁同我哋講...

『總算叫做改良咗個干擾器先。而家有辦法更加精準咁針對佢哋嘅信號,亦都可以截聽到佢哋啲信號嘅意思...』我確保段Program已經save好咗,然後打開github撳commit and push!

『係啦... 為咗多謝Jessie你... 我哋有啲嘢想比你~ 一齊返Jennifer房攞』我同Jennifer打個眼色...

我哋三個執嘢上返去高層果邊...

「最後一份啦,要快啲食,如果咪好快懷。」Jennifer喺紙袋道攞咗最後一份三文治出嚟...

「多謝Jennifer 多謝阿恆~」Jessie似乎都好耐無食過正常食物咁... 一拎起份三文治就係咁咬!

跟住Jessie仲係望住我... 比Jennifer見到!

「至於嗰樣呢,你唔好打我嘅阿恆主意啦!」Jennifer詐嬲咁講!

唉... 俾人落埋禁溝令添... 不過都好~

Jennifer心入邊有我吖嘛~

送走咗Jessie之後... 我同Jennifer都攤落床...

Jennifer放咗頭髮落嚟... 我望住佢...

「嗯?」Jennifer見到我望住佢... 跟住佢係都要挨落我道...

「我放咗頭髮好靚?」Jennifer喺我心入邊...

緊係啦... Jennifer你幾時都咁靚架喎...

「啪!」Jennifer輕輕打我個頭!

「口花花!」佢笑笑口咁講~

「我沖涼先~」Jennifer起身去咗拎毛巾...

「沙沙沙...」Jennifer沖涼嘅聲...

總係覺得有個女仔同你講佢去沖涼跟住聽著佢沖涼嘅聲真係好尷尬...

我唯有搵其他嘢做... 我打開手提電腦,繼續研究果幾段code...

跟住我開始研究個發射器...

似乎最麻煩都係天線果部分...

突然Jennifer部電腦響起... 係Video Call?

我見到係Professor Y... 我有啲猶疑,不過都係撳咗接聽...

「Hello阿恆,Jennifer佢有嘢做?」Professor佢見到我聽咗個call,似乎一啲都唔驚訝...

『佢沖緊涼,我幫你叫佢出嚟?』我諗Professor都係搵佢掛...

「唔使啦,我打嚟係搵你嘅。」竟然?!

「我想睇下你個干擾器研究成點。」竟然係追我進度!?

『係!你等等... 』我唔敢怠慢,即刻攞我部laptop同埋我果個發射器...

『拿,而家初步已經可以整到一部分command出嚟,我哋留意到只要同佢哋發射相反數字嘅command嘅話就可以抵銷佢哋嘅信號。』我好緊張咁一一交代,再show啲code比佢睇...

只見佢點點頭,似乎Professor佢好信得過我?

「唔錯。下一步就係去諗點樣喺總部嗰度安裝。」Professor已經講埋我研究緊嘅嘢!

點解佢每次都好似先我一步,知道我下一步會做啲乜嘢嘅呢!?

「我話你知,總部嘅建築結構本身都有好多金屬框圍住,正常嚟講就算Jennifer第一代嘅干擾器臨時失效,只要仲喺室內範圍嘅話都應該唔會有問題。」

「但係,呢個只係假設總部嘅外殼無被破壞。另外,如果你有細心留意嘅話...」個Professor Screen Share咗一幅圖出嚟... 係總部嘅電力block diagram!

「總部所有干擾器都係用中央電力。恆,你話我知,呢個系統嘅single point of failure喺邊度?學過cut set tie set未?」Professor問我問題...

我細心研究... 總部嘅供電系統... 其實都有儲電池,又有太陽能,仲有渦輪發電機...

幾種不同嘅供電設備... 根本就唔會有所謂嘅single point of failure...

『唔係喎,我搵唔到。』我如實回答...

「呵呵。我設計呢個總部果陣都係好似阿恆你咁諗架。」Professor乾笑兩聲...

Professor佢指一指電力分配設備...

應該就係Jackey打電話落去嘅地方...

「記住,呢度就係基地嘅弱點。只要炸咗呢道,就算你有電你都無辦法正常分配到,所有系統都會shutdown。」Professor認真咁講...

但係電力分配設備放喺B7地底層... 仲低過地底車庫嗰度...

就算出面PLA用飛彈都唔會轟到嗰度...

「至於點樣解決呢個隱患,就留返比你自己去諗啦恆。」Professor拋下呢一句,跟住就收咗線...

可惡... 呢個會唔會係暗示嚟嘅呢?!

呢個Professor每次講嘅嘢就好似比緊提示我咁...

上次銅鑼灣有人埋伏又係佢預先提我哋!

跟住佢好似已經知道我會做Jennifer嘅拍檔!

甚至頭先我聽咗Jennifer個Video Call,佢都好似估到我會去聽咁!

但係佢又唔直接話我知應該點做...

真係令人諗唔通!

「頭先你同邊個傾計?」Jennifer突然喺我身後出現!

『Professor Y佢頭先打嚟... 我仲以為佢搵你,點知原來係嚟問我進度...』Jennifer沖完涼成個人香噴噴咁...

佢啲頭髮仲濕... 似乎係啱啱沖完涼出嚟...

「無特別嘢搵我?」Jennifer都覺得奇怪呢~

『無喎... 話說你有冇風筒?』我想幫Jennifer吹頭髮...

佢濕住個頭瞓覺會頭痛架!

「我自己嚟啦...」Jennifer拎起一個圓形風筒...

只見個圓形中間係空心嘅... 把風筒仲要係無線嘅!

「嗚!」個風筒到好大風下!

『喂吖比我幫你啦~』我攞咗Jennifer個風筒...

跟住佢終於好似個細路女咁乖乖哋坐喺度比我吹頭~
更新到Chapter 54
各位早晨 無咩事本躺返去訓先...
2036仲用緊git
佢有冇set private repository㗎
btw係2035年
可能人哋總部有私人github server呢
咁用gitlab仲好啦
比你發現咗我啲弱點添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞