我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!

1001 回覆
33 Like 37 Dislike
今次係我第一次寫故,如果文筆唔太通順就麻煩大家指點一下我。

暫時未定到更期 通常夜晚九點更新

故事情節純屬虛構 如有雷同純屬巧合!

希望大家會中意啦

P.S. 開頭可能有啲悶 大家忍耐下
lm
10秒留名
Chapter 1:平凡嘅學生
簡單介紹下自己先。
我叫阿恆,今年讀緊九龍城某學府某工程科嘅final year,近排忙緊研究畢業論文。

(突然響起Antonio Vivaldi - Winter嘅鈴聲!)

『Hi!晨早流流邊個打嚟擾我清夢呀~?』呢排掛住忙個畢業論文,我已經無覺好訓架啦。

我拎起部電話,正準備撳接聽然後抱怨佢嘈醒我之際,再睇真啲...

嘩! 竟然係我女神Jenny打嚟!
推推推推推推
Jenny係我畢業論文嘅組員之一,亦都係我夢寐以求,一直想追嘅女仔。

「喂~ 吖恆~ 你幾時返到嚟吖?」電話傳嚟Jenny把妹妹仔聲。

『Jenny?啊!係喎!我差啲唔記得啲飛機零件到咗,要攞返黎比你哋添! 你等我吖!我好快返到!』 一言驚醒夢中人!我左手揸住電話,右手打開櫃桶攞衫着!

「我哋喺R903等你吖~ 你慢慢啦~~ 唔好太急喎~~ 如果咪又好似上次咁仆親架啦~~」Jenny真係溫柔體貼嘅姐。。。

『好! 陣間R Core見! 拜拜!』
我拿拿聲收線!

我即刻喺電話開個城巴App出嚟睇班次!

唔知大家有冇用城巴個APP,次次開親都要等幾秒先load到...
尤其是我心急果陣真係覺得佢特別慢!

我即刻查最快嘅110...
九巴... 嘩Hi!架車仲有5分鐘到琴行街!

由於小弟家境貧困,自細就屈住喺北角斜路上面啲舊樓,所以要行落巴士站至少要5分鐘!

加上110只要過咗琴行街就會飛上東區走廊直達紅隧! 錯過一班車嘅話至少等20分鐘!機不可失!
我拿拿聲攞起盒貨,再喺個唔太凍嘅雪櫃攞埋份用生命麵包夾嘅火腿蛋治,隨即奪門而出!

Jenny等緊我!

我頭也不回,一個箭步衝去𨋢口度,狂撳個𨋢制!

唔知係我好彩定係咩事,居然好快就有𨋢!

我即刻撳UG, 再用400Hz手速狂撳關門制!

「嘟嘟嘟嘟嘟.... 唔好...!」升降機門關上,開始下降。

咦?我有冇聽錯?頭先好似有人聲?

...
..
.

奇怪啦,平時架𨋢的確係慢,不過好似無咁耐架喎?
同埋我感受到個冷氣好似有啲凍。

唔係喎 絕對唔係我心急作怪!
真係有啲耐呢! 同埋真係越嚟越凍!

搞乜鬼嘢吖?!
喺我仲猶疑緊發生咩事之際,架𨋢突然猛烈chok咗一下,我全身好似觸電咁有啲麻痺,跟住升降機嘅燈突然全滅!

大撚獲啦今次,唔係困𨋢掛?北角舊樓啲𨋢成日都壞!

我摸黑攞部手機出嚟,打開個電筒,嘗試搵個警鐘制。

我撳! 無反應嘅?
我再撳! 真係無反應喎!!

唉大鑊啦 架110肯定走咗架啦! 要Jenny同埋啲組員等我點算吖?
等等先!冷靜! 我需要冷靜

架lift雖然得我一個,但係如果我緊張嘅話只會增加人體二氧化碳嘅排放量,提早令自己窒息!

我要調節自己嘅呼吸...
『吸...... 呼......』

豈有此理!我身為一個N輾學生,你覺得困𨋢呢啲嘢真係難到我咩?你唔救我,我都會諗辦法自救! 無人可以低估我要去搵Jenny嘅決心!

我嘗試攝隻手指落門罅度,用力盡九牛二虎之力去拉!
唔得! 開唔到!

既然用手唔得就試下攞工具! 我一手攞住手機電筒,另外一隻手打開我嗰盒攞嚟做論文嘅零件同工具,單手翻找下有咩工具可以用...

我嘅眼光落喺一把不鏽鋼螺絲批度...
如果我試下攞個螺絲批插落個門罅度然後再撬,可能得!

我放低部手機,左手固定個螺絲批對準條罅,右手作勢向螺絲批嘅把手一劈!
「咔噹!」

『嗚吖吖吖!』我掩住右手慘叫一聲!

個螺絲批插唔入條罅! 我決定先將個螺絲批攝住喺條罅度,再向個把手使一記佛山無影腳!

「咔啪!」

插得入,計劃通!我再運用槓桿原理,四兩撥千斤!我用力撬! 見到出面有光!

『救命吖! 困𨋢吖! 有冇人吖? 困𨋢吖!』 我破聲大喊,照計樓下大堂有保安應該會聽到!
無反應。 有啲奇怪!

我經條罅望出去,估計架𨋢應該到咗大堂左右,但係點解會靜到完全無聲嘅呢?

平時大堂無冷氣,通常都會開著把風扇,但係我完全聽唔到風扇聲喎。

我繼續撬,直到我可以攝隻腳落條罅度。我再用牆借力,用盡腰力將度𨋢門推開!

眼前嘅景象硬係令我覺得有啲唔妥......
電梯大堂一片昏暗,豎立喺𨋢門對面嘅信箱充滿啡到發黑咁濟嘅鏽漬。

原本掛喺大堂嘅風扇成個唔見咗,淨係見到牆上穿咗個窿,有幾條斷咗嘅電線露咗出嚟。

我再向左望,原本大堂嘅鐵閘,似乎俾人摧毀咗,淨係得返個生鏽嘅鐵框喺度...

究竟我屋企棟舊樓搞乜嘢吖?!
舊係舊咗啲 但係唔係溶溶爛爛咁架喎!
我再醒起我約咗Jenny!
即刻跑返去部𨋢度攞電話打去同佢講我會遲到!

我再睇下,咦?無信號?
我行去個爛鐵閘門口度再試下,都係冇信號!

我再睇真啲個電話,發現時間日期全部錯晒!

家陣 乜今次玩咁大呀......
今晚出完 睇完鍾意嘅朋友可唔可以俾個正皮我?
話唔定可以解鎖到我嘅高速打文模式呢?
我推返你
皮已負
原來你就係負皮朋友
淨係負皮咗#16
孤孤!
啲spacing太闊喇
同埋一篇唔洗拆咁多個留言啩
早吖妹妹仔

我要慢慢校對架

一陣唔校對好你就我架啦
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞