我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!

1001 回覆
33 Like 37 Dislike
今日係星期一 有文
Chapter 22: 阿公岩道的小女孩

Jennifer:「我地有車嘅話,唔係離呢度好遠嘅姐。」

究竟我哋要去邊呢...

西灣河地鐵站? 唔係呀,呢個站連民建聯都唔記得佢存在過,應該無咩好去...

西灣河碼頭?咁細個碼頭,啲街渡去觀塘同三家村都冇人知... 又有咩好去... 更何況對面九龍應該唔係佢地嘅管轄範圍... 應該唔會係去搭船嘅...

吖!我諗到了。

『西灣河水狗... 咳! 水警總部。』我好有信心咁答!

Jennifer微微一笑無出聲...

佢打開車門示意我坐上副駕駛座。

我唯有乖乖地上車... 坐左上副駕駛座之後下意識扣上安全帶...

跟住Jennifer將架裝甲車U-Turn掉頭... 駛向筲箕灣方向...

突然,佢右轉駛入阿公岩道...

「恆,坐穩。」Jennifer突然咁樣一提...

坐穩?只見前面路上有一部爛車...

「轟隆!」裝甲車猛然一震!我成個人被拋一拋! 好彩有扣安全帶...

Jennifer用裝甲車撞開左路上面一部爛車...

「呢度路比較窄,但係係最快嘅路,你忍耐下。」Jennifer雙眼望住阿公岩道拋下一句...

我望見左邊嘅明華大廈... 估唔到咁多年之後明華大廈都仲未重建完... 唔知仲有冇人住嘅呢...

突然,我見到遠處路邊有個小妹妹喺度跑緊過嚟!

『Jennifer!路上有人?』我有啲驚訝竟然會見到細路女!話曬打緊仗喎!

「咦!係我朋友嚟... 不如我地停低一陣」Jennifer隔住車窗望住個小妹妹...

Jennifer減慢車速,將裝甲車靠咗喺路邊停低...

跟住佢打開車門落左車,我都跟左佢落車...

「Jennifer姐姐!原來真係你嚟!我一聽到聲就即刻跑落嚟啦!我好掛住你吖~~!!!」個小妹妹好興奮咁跑埋嚟攬住咗Jennifer對住佢撒嬌!

「哎呀吖!Christina... 好耐無見啦~ 你有冇同我好好咁照顧嫲嫲吖?」Jennifer好溫柔咁撫摸小妹妹個頭...

「有吖有吖!我有餵佢飲mum mum架!不過佢近排好似唔係飲到好多... 」Christina扁扁嘴咁講...

「嗯... 我遲啲過嚟睇下你同嫲嫲,好冇?」Jennifer好難得先可以令到Christina鬆開佢...

突然... 我留意到Christina用對水汪汪嘅眼睛望住我唔出聲... 佢似乎發現左我嘅存在...

佢細心咁打量我... 但係無意同我打招呼...

「吖係... 同你介紹返先... 呢個係恆哥哥...」Jennifer指一指我...

「恆... 哥哥。」Christina有啲冷淡咁望住我同我打招呼...

『Hi Christina...』我有啲尷尬咁同佢打招呼... 明明係細路女嚟!有咩好驚姐...

但係總係覺得Christina果對水汪汪既大眼睛好似可以睇得穿我嘅靈魂咁...

「點解同上次唔同嘅...?」Christina突然咁問Jennifer...

「吖係呀係呀... 」我見到Jennifer嘅表情稍為一變,但係真係果一刹那... 跟住就變返笑面盈盈咁...

「係啦Jennifer姐姐... 送比你!」Christina比左一隻紙飛機Jennifer...

「哇~ 好叻喎Christina!你自己睇書學點樣摺㗎?」Jennifer伸手收左隻紙飛機...

「嗯嗯!」Christina聽到Jennifer讚佢之後好開心!

「見你咁叻... 送呢個比你...」Jennifer喺紙袋道攞左一份三文治出黎...

原來紙袋裝著複製出嚟嘅三文治!

「可以食架... 好似餅乾咁! 見你咁叻,送比你啦!」Jennifer作勢咬一啖...

「多謝Jennifer姐姐~」Christina雙眼發亮咁... 幾可愛。

「好啦,我同恆哥哥有啲野做,之後再黎搵你好冇?」Jennifer又喺度撫摸Christina個頭!

「嗯嗯!Bye Bye Jennifer姐姐!」Christina好開心咁...

「...仲有恆哥哥!」Christina竟然冇忘記存在感咁低嘅我!

「乖啦... 記得要留喺屋企呀知唔知吖?出面而家好危險...」Jennifer語重心長咁講... 睇得出佢好重視呢個細路女...

Christina點點頭。

跟住Jennifer放開咗佢,行左去裝甲車打算上車...

正當我打算轉身上車果陣... 有人拉一拉我件衫...

『嗯?』竟然係Christina... 佢用認真嘅眼神望住我...

呢個表情唔似係一般細路會有...

「恆哥哥... 」Christina細細聲叫我... 我低頭聽佢講...

「你要小心啲。」Christina用好擔心嘅語氣喺我耳邊同我講...
今日嗰篇出咗啦
唔知有冇人睇呢
新讀者lm
多謝支持
阿恆有女wor
竟然有幻幻
唔知啱唔啱你口味呢?
應該啱咕多啲
咁樣啲幻幻會好危險架
係咪哈比人或者糖妹d friend?
已經嚟到星期二啦
聽朝又會有文睇
Chapter 23: 海防基地

「你要小心啲。」Christina用好成熟同認真嘅語氣喺我耳邊同我講...

我當堂嚇咗一嚇... 到我回神過來嘅時候... Christina已經跑開咗。

Christina究竟知道幾多嘢呢...

「恆?」Jennifer發現我未上車。

『吖係!Sorry Sorry.』我即刻爬返上裝甲車嘅副駕駛座...

跟住Jennifer將裝甲車駛入阿公岩村道...

之後佢再右轉... 係筲箕灣避風塘...

我地嚟到海防博物館嘅舊址...

只見車庫有兩個守衛,其中一個手持某國製嘅QBZ-95自動步槍,另外隔籬有個著牛仔短褲嘅長腳高妹揸住支十字弓...

個高妹似乎仲高過我...

而似乎佢地無統一嘅武器...

『你肯定係自己人?』我指著揸QBZ-95嘅守衛...

「放心啦,佢地係咁... 話晒都唔係正式軍隊嘛...」Jennifer好輕鬆咁講...

突然,揸住QBZ-95嘅守衛舉起步槍指著我!

個高妹行咗過嚟右邊,示意Jennifer開窗!

「Jennifer, you have unidentified passengers onboard.」個高妹似乎發現我唔係佢地嘅人...

點算呢...!

「Angie, he is friendly.」Jennifer用英文對答...

奇怪啦... 點解佢地全部都係用英文對答...

「How can you tell he is not linked?」Angie似乎係擔心我被接通...

哦,我知道啦. 應該係擔心我裝左腦聯掛...

其實我好唔好表明身份呢?

「唔好。」Jennifer突然望住我同我講!

『咁點算吖?』我都係想睇下有咩好幫手姐...

「I'll show you when we check him, ok?」Jennifer好誠懇咁望住Angie講...

「Fine. Let them through.」Angie示意另外個守衛放低支QBZ-95,比我哋入車庫...

「佢地陣間會送你去Medical Bay... 你唔好太驚, 我會等你,可以嘛?」Jennifer嘅說話總係令人覺得安心...

但係佢以前似乎發生過另外一啲事... 而我係完全唔知道嘅...

入左車庫之後,有另外一個女仔過黎迎接我地...

只見佢上身著一件緊身嘅黑色露腰Crop top... 下身係一條灰色真理褲... 件Crop top好顯身材...

佢對小饅頭好似大Jennifer少少...

「先生,請你跟我來。」個女仔用普通話同我講野...

我落左車,跟左呢個女仔行... 而Jennifer似乎有啲手續要做,見到佢行左去另外一邊...

『請問... 你識唔識講廣東話架?』我聽到佢嘅普通話有口音,一聽就知佢母語應該係廣東話。

「識... 咦?你似乎都係香港人喎?聽你嘅口音都好標準...」個女仔用返廣東話同我講嘢,終於冇咁odd...

『睇你點睇啦... 係呢,你可以叫我做阿恆,唔知我應該點樣稱呼你呢...?』我要主動啲識下其他人先得...

「我叫Jessie 」Jessie對住我甜笑...

雖然佢對眼無Jennifer咁特別... 但係佢瞇眼笑起上黎都幾迷人...

我地一直行,經過幾條隧道... 隧道入邊有一啲LED做照明,不過啲LED只會喺我地經過果陣先會著...

似乎係慳電設計。

「嗱,前面右手邊果間就係CT房。」Jessie指住前面一間著咗冷白色燈嘅房...

我隔住玻璃見到入邊似乎張床,床嘅盡頭有個好大嘅白色圓形裝置... 好似donut咁套住張床。

「阿恆,陣間要你訓上去... 之後我會同你做一啲檢查。如果你覺得痛或者唔舒服就出聲,我地就即刻停。Ok?」Jessie好溫柔咁同我講...

『Ok,咁我洗唔洗除鞋先訓上去?』我指一指張床嘅物體...

「哈哈... 當然最好啦~」Jessie笑左一笑...

我訓左上去之後,Jessie過嚟低頭望一望我...

我望到佢嘅南半球... 好圓好挺...

哎呀!正經啲!

「嗱,陣間張床會郁嘅,你放鬆就可以架啦... 你檢查完之後我就會叫Jennifer嚟接返你。」Jessie低頭同我講... 然後佢就行左出去。

我慢慢放鬆... 放鬆... 因為今日真係經歷左好多嘢...

好攰......

我合埋咗眼...

...

「嘟嘟!」巴士駕駛座傳來響聲!

「叮噹!下一站設有分段收費...」係九巴嘅報站系統...?

「下一站係:紅磡海底隧道
Next Stop is: Cross Harbor Tunnel.
下一站是:紅磡海底隧道」

「前往紅磡站嘅乘客請於此站落車...
Passengers going to Hung Hom Station please alight here...」

我好不容易先趕上架110...

我即刻連接九巴上面嘅WiFi,打開Signal...

女神Jenny:阿恆~ 不如陣間傾完FYP,我地兩個食晏?😙
各位早晨 今日清明節
好好睇 幫推
多謝多謝
不過由呢一集開始大家應該會見到個風格有少少轉變
睇下會唔會有人講得出個改變係乜嘢先~
越嚟越多女角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞