我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!

1001 回覆
33 Like 37 Dislike
推太多次嘅話呢 會食負皮架
都係低調啲好 我出文果陣就會推一推
Chapter 46: 好險!

我哋兩個一直沿著石級向下行...

「嗯~」Jennifer大力深呼吸...

「大自然嘅空氣真係俾人一種煥然一新嘅感覺,令人心曠神怡~」Jennifer瞇起眼好滿足咁講...

『你都鍾意行山?』我有啲好奇咁問...

「你哋嘅大自然真係好靚... 好心你哋啲人類好好珍惜佢啦。 係啦,你應該知我地嗰度沙漠黎架啦呵?」Jennifer指一指天空提醒我...

『欸... 係... 我知道』如果唔係佢提我,我都冇刻意記住佢係外星人...

反正我已經接受左Jennifer呢個特別嘅存在~

『沿著呢度行,我哋前面就係第一個大廚房啦~(戰時爐灶)』我同Jennifer介紹柏架山嘅路... 就好似一個導遊咁。

『某登啲人成日都問... 屋企廚房幾大?』

『就係咁大囉~ 大過你屋企少少咁。』我指著前面嘅空地...

Jennifer可能冇睇某登... 所以唔get呢個笑話...

空地上面有好多個正正方方,用磚頭疊出嚟嘅爐灶...

正方形嘅爐灶中間有個好大嘅窿,但係已經生滿晒雜草... 有啲爐灶就生咗啲唔同顏色嘅花出黎...

大家得閒過嚟港島行山果陣都可以黎睇下~

估唔到過左咁多年之後,柏架山嘅面貌依然冇乜大改變...

『係啦,我地要搵啲乜嘢呢其實?』我見到Jennifer手上揸住藏寶圖...

Sor,係印咗出嚟嘅Google Maps先啱...

「你望下,呢個係琴晚果隻飛機嘅飛行軌跡...」

我見到一條黑色曲線... 跟住再見到近海防基地果度有條紅線... 係琴晚支導彈嘅軌跡!

後面有幾條虛線劃咗個範圍出黎... 就好似天文台嗰啲颱風圖咁樣... 一直劃到落嚟山區呢度。

「我地要搵番隻飛機殘骸出嚟,要研究返究竟佢地用咗啲乜嘢武器。」Jennifer望住地圖跟住再望下眼前嘅環境...

但係似乎冇飛機殘骸嘅痕跡喎...

咦?我見到長凳附近有啲野?我諗住行過去執...

「恆!唔好!」Jennifer大叫,跟住佢大力拉著我!

我嚇一嚇!即刻停低腳步!

「一陣如果係染有G-Particle嘅碎片,你命都冇呀!」Jennifer好大力咁箍住咗我隻手臂...

『好彩你提一提我咋Jennifer...』好險...

我嚟到熟悉嘅環境之後放低咗戒心... 唔記得咗周圍仲有危險!

「我唔想再冇左個拍檔啦知唔知吖!」Jennifer用好緊張又帶有少少責怪嘅語氣話我...

『對唔住,頭先係我疏忽... 我會小心㗎啦...』我警惕自己提高警覺...

「嗯,等我望望...」Jennifer雙眼突然發紅...

佢再拎起手機望一望G-Particle反應嘅讀數...

「似乎冇染到G-Particle... 我哋一齊過去研究下。」Jennifer睇完手機之後就如釋重負咁...

我同佢拖住手咁慢慢行過去塊野度...

係一塊黑色嘅機翼碎片... 仲見到上面有啲斷咗嘅電線外露出嚟...

Jennifer伸手執起黎研究...

「應該喺附近啦,呢塊都似係屬於嗰架機嘅機翼碎片...」Jennifer望一望手上嘅黑色碎片...

「呢度係咪有第二個戰時爐灶...?」Jennifer突然問我...?

『係,再行後面呢條小路就到。』我指著一個寫著康怡花園嘅木牌,跟住帶佢一直行...

「好,我試試...」Jennifer將一條天線插咗落佢部電話度...

『呢個係...?』我見到佢開左個app... 似乎係分析無線電頻譜嘅東西...

「RF Scanner. 任何嘅無人機都必定裝有一啲通訊系統,佢地會將收到嘅數據傳返上總部... 如果機上面嘅通訊儀器仲未壞嘅話,我地應該有辦法搵到架機出嚟。更何況,佢地都應該有類似裝喺黑盒嘅Beacon...」Jennifer一路行,跟住間中又望下電話...

「似乎真係有Beacon... 咦!? 仲有呢個信號...?」Jennifer面色一變... 見到佢好似有啲驚咁...

『Jennifer,咩事?』我望到佢面色唔妥...

「電話都慳返,係腦聯嘅訊號...」Jennifer收起電話...

「好彩今次陪我黎嗰個係你咋... 如果係其他人,我諗嚟到呢度已經出咗事。」Jennifer繼續同我慢慢行... 佢面色凝重...

『你就咁就感受到腦聯嘅訊號喺邊?!』我有啲驚訝... 點解Jennifer咁快會知係腦聯...

「腦聯嘅訊號會不停干擾我嘅入侵能力... 就好似而家咁,我無辦法睇到你腦入邊諗緊乜野...」Jennifer控咗個頭過嚟... 但係我心入邊完全感受唔到佢...

『咁你會唔會有事架?譬如比腦聯控制之類嗰啲!』我諗起果次北角嗰個PLA我就驚...

Jennifer會唔會變到好似佢咁架?!

「唔會唔會... 佢地嘅信號同我嘅能力只係撞咗頻率,最多就令到我而家無辦法偷睇你諗乜野,但係佢地亦都控制唔到我嘅意志嘅...」Jennifer好放心咁講...

「黎,我感受到佢喺邊啦... 跟我行!」Jennifer拖住我沿著陰暗嘅黃泥路向前行...

只見第二個大廚房好快就映入眼簾...

我見到前面有啲野唔同咗...

前面嘅爐灶... 有啲爛左?!同埋呢架係...

Jennifer冇估計錯!飛機殘骸真係喺度!
更新到Chapter 46
臨訓前更新埋~
一陣起身又考試啦
好睇
多謝多謝
你追到live?!
咁都比你捕到我!
好感動
竟然會有人鍾意!
咁高汁點會唔鍾意
情節又合理,感情線、主線安排得當
而且你啲軍事嘢又唔係鳩寫,我就覺得好吸引
其實一開始無諗過寫咁多感情線架
至於情節合唔合理... 哼哼
睇埋後面先講啦

真係估唔到會有人識得欣賞我嗰啲用心安排嘅細節位姐
今日果篇遲少少出
啱啱做完個考試好攰 想訓多陣
Chapter 47: 大意了!

只見飛機嘅機身部份斷開咗,散落咗喺大廚房嘅周圍...

另外又有一啲連住電線嘅機尾部位卡住咗喺樹上...

跟住有個箱型嘅黑色金屬盒喺地下...

「訊號來源!」Jennifer指住嗰黑色金屬盒!

我即刻行埋去嘗試拆佢... 雙手抬起個金屬盒...

點知...!

「吱... 啪!」我對手突然受到電擊...

可惡!放唔低個盒!我感受到好痛... 對手痺曬...

我痛... 我好似呼吸唔到... 我... 嗚!

Jennifer見狀即刻跑咗去... 做咩吖?!

你唔係拋低我唔理掛?!

好痛好痛好痛... 我個腦嘗試叫隻手放開!但係對手嘅肌肉完全唔聽使!

我嘗試用力掙扎... 可惡!力不從心!我連想郁對腳都覺得好麻痹...

而家每一秒都好辛苦咁... 我都唔知自己嘅身體仲可以頂到啲電流幾耐... 我對手好痛...

我仲感受到個心好似抽住抽住咁... 胸口都好痛!

Jennifer... 求下你救我啦!你去咗邊吖...?

「噹!」眼前突然有硬物大力打落我對手!個箱跌咗落地下...

我個人失重心... 突然向後一傾!

Jennifer從後攬住咗我... 佢放低咗手上嘅樹枝...

『多謝您吖Jennifer...』我幾驚你唔黎救我吖...

「嗯。我應承咗你吖.... 互相照顧...」Jennifer用下巴捱落我膊頭度...

我聞到佢嘅頭髮嘅香味... 呢個動作好親密...

我背脊感受到佢微微凸起嘅雙峰... 柔軟得黎又好有彈性...

Jennifer呼吸好急促,頭先應該係跑過嚟...

等等... 一陣又比佢打架啦...

我已經瞇埋眼,預咗佢又會打我個頭...

咦?

係喎... 唔記得咗添,佢而家聽唔到我腦入邊諗乜... 嘻嘻~

我感受到Jennifer喺度喘氣...

佢嘅嬌喘聲... 好容易令人諗咗第二啲野喎~

你姑且俾我陶醉多一陣啦... 話晒都冇女仔肯攬我...

等等,做咗認真野先,我嘅理性提醒我。

「等我黎。」Jennifer原來攞咗啲工具過嚟...

唔怪得佢不停地抖大氣...

只見佢首先小心咁用螺絲批將金屬盒上面嘅電極短路...

「咔啪!」螺絲批嘅周圍擦出火花!跟住傳出一陣燶味...

跟住佢再單手掂一掂... 佢無事!

跟住佢用螺絲批借力撬開個盒...

我見到入邊有一大pack疑似26650電池組... 仲有粗嘅紅黑引線...

『呢條線剪咗佢!』我用螺絲批拎起條粗紅線... 另外一隻手拎起個電線鉗一剪!

只見盒入邊電路板上面嘅燈熄咗...

「恆?」Jemnifer把聲喺我心入邊出現!

成功咗!點知...

「碰!」我個頭俾人輕輕扑咗吓!

『嗚呀!做咩打我吖... 好痛呀...』我扮慘咁對住Jennifer講...

「成日就掛住色色我...」Jennifer喺我耳邊細細聲講...

『咁都比你發現到!?』明明頭先有腦聯干擾佢架!

我真係恨不得即刻重新接上條電線!

「比我睇到你色色過都要打!仲有你唔洗旨意吖!」Jennifer指住我揸住紅色電線嘅手!

『對唔住Jennifer大人!』Jennifer作勢想打多一吓... 我立即求饒!

「哼~」Jennifer滿意了...

「繼續搜索。我哋要將成條殘骸清走,攞返去基地嗰邊...」Jennifer繼續執起其他嘅零件,然後集中搬去一個位置...

我都跟住照做...

我見到樹上面嘅機尾部分幾完整...

成個螺旋槳同埋V字型機尾都係連埋一齊...

V字型機尾?!咁咪同果日喺北角見到嗰㗎一樣囉!

只見機尾嘅大細同一個人嘅Size差唔多...

『Jennifer!』我大聲叫佢過嚟...

Jennifer佢放低咗手上啲雜物過咗嚟睇。

「呢個要慢慢黎... 」Jennifer拎咗條繩出黎...

佢徒手爬上棵樹上面,用繩綁著隻機尾固定佢...

跟住佢將條繩搭喺粗樹幹上面... 繩嘅尾跌咗落嚟我腳邊...

我知佢想做乜野啦... 我幫佢拎住佢條繩...

Jennifer見狀滿意咁點點頭,然後拎左把短斧頭出黎...

「啪!」佢大力一劈... 原本卡住機尾嘅樹枝就咁比佢斬斷咗,我手上條繩突然大力一拉!

我慢慢放... 隻機尾慢慢垂直向下... 原來都唔係太重姐~

「碰!」Jennifer一野喺樹上跳落嚟!佢真係唔怕斷腳架咩?!

『哇你嚇得我吖!咁高跳落黎因住吖你!』我抗議!

「唔怕話多個秘密你知~ 我哋火星人嘅骨髓有Silicon-base嘅compound~ 會比你哋地球人堅韌一啲!」Jennifer笑瞇瞇咁講...

『叻啦叻啦...』我有心敷衍佢... 咁得戚吖啦?

我同Jennifer細心研究機尾內部嘅結構...

只見除左有啲斷咗嘅電線外露出嚟之外,入邊似乎有引擎... 仲有油缸?!螺旋槳亦都完好冇損傷...

我再敲敲... 原來機尾有鋼板之類嘅裝甲... 唔怪得冇爛到!

「你讀書嗰陣有冇讀Mechan N輾?」Jennifer突然咁問我...

『我哋間大學就算讀咗Mechan N輾你都係唔會識得整引擎㗎... 更何況我都唔係Mechan...』我失笑...

「放心,我遲啲教你~」Jennifer輕鬆咁拋低一句...

『吓?!』究竟Jennifer佢識幾多嘢架?!

佢而家既身影就好似發著光咁...

佢身體又健壯,又有超能力,又識得咁多實用嘅知識,又好人又溫柔喎!

Jennifer其實你係咪神嚟架?!我幾乎跪咗喺度甘拜下風... 離題了~

「我哋嘅教育制度當然同你哋嗰啲有少少唔同啦~ 以前我讀propulsion果陣case study project有研究過。」Jennifer一邊同我一齊抬隻機尾返去,一邊同我講...

「好啦,有剩嗰啲我再叫人幫手搬,我地今日淨係帶隻機尾同埋呢個盒返去。」Jennifer將隻機尾放喺Model X嘅後座,再將隻盒放咗喺車尾箱...

「恆,我有個人想比你見吓... 你等等。」Jennifer喺17寸玻璃螢幕上面撳咗個叫Nextcloud Talk嘅app出嚟...
更新到Chapter 47
想訓耐啲都唔得
Jennifer型到
佢係嗰啲有咩事肯幫你出頭嘅女仔
絕對唔係死港女
港女都有好多肯幫你出頭㗎
聽日唔知幾點醒啦
Chapter 48: 又陌生又親切的人

「好啦,有剩嗰啲我再叫人幫手搬,我地今日淨係帶隻機尾同埋呢個盒返去。」Jennifer將隻機尾放喺Model X嘅後座,再將隻盒放咗喺車尾箱...

「恆,我有個人想比你見吓... 你等等。」Jennifer喺17寸玻璃螢幕上面撳咗個叫Nextcloud Talk 嘅app出嚟...

未見過...

跟住佢打電話比一個叫Professor Y嘅人...

只見畫面出現左一個中年男子,睇落大概30幾歲左右...

佢戴黑框眼鏡,頭髮凌亂,樣貌滄桑,連鬚都未剃...

只見佢著住一件灰色T-Shirt,完全有違我對一般professor嘅印象...

佢身後係凌亂嘅辦公室,檯面有啲雜物... 有幾件電子零件,電線,手提電腦... 仲有一塊太陽能板?

我仲見到佢檯面上有隻飛機模型... 其中一隻係果日我哋見到嘅白色無人機!

「Hello Jennifer,仲有... 你。我終於同你見面啦。」Professor隔住個mon指住我...

『Hello... 我叫...』「你叫阿恆吖嘛...」我仲打算自我介紹... Professor未等我講完已經講咗出口...

「點吖,啱啱嚟到海防基地,有無啲乜嘢唔習慣吖?」Professor好關心咁問我...

『欸... 至少都叫做瞓到嘅,但係就係冇乜野食咁...』我如實咁講...

唔知點解,呢個Professor我對佢好有親切感... 但係我又覺得好陌生... 我真係未見過佢。

「瞓到都好吖,野食嗰方面到時等Jennifer帶你過嚟九龍嗰陣,我請你地兩個食野啦~」Professor真係好客氣,就算我地啱啱見面都好...

「係啦,你哋係咪有野想搵我呢?」Professor點解好似知道晒所有野咁...

「我地執到隻機翼... V字尾,有螺旋槳同埋引擎連喺上面。另外琴晚PLA個邊似乎想試探我地實力,不停挑釁我哋... 隻飛機機翼就係屬於佢地架無人機嘅... 琴晚喺我地附近發射腦聯訊號,所以比我同埋阿恆打咗落嚟。」Jennifer認真咁報告...

個Professor聽緊,但係似乎冇望住鏡頭... 佢喺度搵緊啲野...

「PLA嗰邊由得佢地啦~ 反正佢4th Gen嘅武器始終冇得同我哋Lockheed Martin嘅5.5th Gen揮。飛機嘅話... 係咪呢隻?」個Professor攞咗一隻黑色嘅飛機模型出黎... 同我當日喺北角見果隻飛機一模一樣!

『「係吖!」』我哋兩個都嗌咗出嚟...

「阿恆,琴晚隻飛機飛過海防基地嗰陣嘅速度係...?」個Professor問我...

『冇記錯係105節。』我照直回答...

Professor面色變得沉重...

「唉。我老實話你知,嗰隻飛機我都有份設計。」Professor拎起果隻模型...

唔怪得佢手上會有模型啦!原來係佢!

『你肯定佢係自己人?!』我細聲喺Jennifer耳邊講... Jennifer指住個mon,叫我聽佢講...

「恆... 你要明白,未來嘅世界好多時有啲野都係情勢所迫。我而家唔係想做乜嘢就做乜野。果隻飛機上面嘅飛行控制系統,係我當時畢業論文嘅其中一部份... 至於點解會落入PLA手上,我冇辦法向你詳盡解說。」Professor嘆咗一口氣...

『咁大球場果度果隻白色flying wing,係咪你派黎?』我有少少唔客氣咁質問... Jennifer稍為皺眉頭...

「係。當日我叫咗米國果邊將物資送去大球場,同時我亦都打算派無人機過去個邊,因為我知道你想改裝你嗰支「新」槍... 好可惜,呢度似乎有人通風報信... 我情急之下先會私底下出無人機炸毀PLA其中一邊嘅裝甲車。令到你同Jennifer吃驚,我真係唔好意思...」個Professor一五一十咁講...

佢似乎非常知諒解我會質問... 並冇責怪我以下犯上。

『你嘅立場其實企邊度架?』我開始有啲疑惑... 點解佢又要幫我哋,同時冇企硬抵抗PLA?

「我諗阿恆你應該未知道,海防基地嘅CO以及創辦人,其實係我本人。」Professor望住鏡頭嚴正咁講!

我難以置信咁望一望Jennifer... Jennifer都點點頭...

「但係由於我身份特殊,無辦法留喺嗰度,所以先會將指揮嘅工作都交埋俾Jennifer。我諗你未必會信我,但係你應該信Jennifer嘅係咪?」點解個professor連我嘅心理都捉得咁清楚...

理論上佢隔住個mon都冇可能會睇到我諗乜架喎!

「阿恆,呢個係我交比你地兩個嘅任務... 我會將你地執到嗰架飛機嘅設計圖叫某咕佢攞過嚟比你地。你哋諗辦法將隻飛機還原,攞黎幫基地做偵測機。咁樣可以減輕你地嘅人手,亦都可以避免經常啟用雷達。」個Professor竟然會將設計圖比我哋?!

『咕?』邊個咕吖?

「呵... 你有見過佢嘅... 係隻斑鳩黎架。」Professor乾笑幾聲...

『佢唔係太鍾意我...』我就好似鼻子碰到灰咁講...

我平時都好鍾意斑鳩... 甚至有次試過見到有隻受傷嘅斑鳩跑咗出馬路...

我跳咗出去執佢返黎...

「不過我知你鍾意小動物嘅~」Professor望住我慈祥一笑...

「好啦,你哋兩個要好好照顧對方吖知唔知道?」Professor語重心長咁講...

「『知道~』」我同Jennifer異口同聲成個細路仔咁講...

「吖~你哋兩隻野吖!咁恩愛吖嗱!好啦,我都要做野先... 之後你地有機會黎九龍我哋再見。」Professor講完之後就收線...

見完professor之後嘅感覺好奇怪...

我好似識得呢個人,但係我又諗唔到佢係邊個...

佢亦都異常地清楚我會擔心啲乜嘢...
更新到Chapter 48
終於有好好補眠
好sweet

你估我唔到嘅~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞