我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!

1001 回覆
33 Like 37 Dislike
所以先覺得佢慘
阿恆佢都未必返到「屋企」
希望恆仔會選擇Jennifer
個衰仔仲差好遠啦
Jenny稍為發功嗲下佢 佢就冧人
就算知道人哋係利用佢 佢都係咁
似乎功力仲未夠深
咁佢而家好歹都叫打過仗嘅男人,希望會有長進
做觀音兵就有佢份
而家研究緊好唔好陣間過12點就出文好
但係而家呢個時段 又有冇人睇先...?
我會睇呀
鍾生你似乎唔係香港時區?
我同試當眞呀慈一樣跟開美國時間
Chapter 50: 喂

喺安靜嘅柏架山道上... 車入邊只有我哋兩個…

Jennifer突然伸手一拉我個頭埋佢度...

然後我哋兩個嘅嘴唇就咁掂埋咗一齊!

Jennifer蜻蜓點水咁錫咗我一啖!

嗚呀!我真係未比女仔錫過架!!!!

佢仲要係一個咁特別嘅女仔... 我竟然...

只見Jennifer對發著綠色光嘅眼含情脈脈咁望住我...

「你而家明白我有幾唔想失去你啦?」Jennifer認真望住我講...

『嗯...』我感受到佢果種愛... 好強烈... 毫無保留嘅愛...

就好似辣椒咁啱啱食落冇乜野,但係慢慢就會感受到個後勁好強,辣到你飲水滅火都冇用...

Jennifer嘅愛... 會令到人慾火焚身...

佢佔有慾好強... 但係佢同時又會比你有自主權,唔會控制你...

「我係願意做任何野去留你喺我身邊... 包括... 嗰樣野...」Jennifer避開我嘅視線有少少怕醜咁講...

真係唔似平時嘅佢,我都比佢感動咗!

「但係我知道你終有一日會想返去... 始終呢度都唔係你嘅屋企。為咗你... 我最後都係會放你走。」Jennifer亦都有啲傷感咁講...

『我亦都應承你... 』「『臨之走前都會好好互相照顧。』」我哋兩個異口同聲咁講...

「好啦~ 要走啦!」Jennifer啟動Model X落斜!

只見佢無減速嘅意思!我嚇一嚇...

『喂!唔好吖吖吖!呢度係柏架山黎架,唔係秋名山吖吖呀!』我嚇破膽失聲大喊!

「喂我吖嗱!你死緊啦你!」Jennifer奸笑... 跟住突然大力使出一記左甩尾!

『限速50架咋喂!』死!我仲喂佢!?

『饒命啊Jennifer!饒命啊!』我慘叫...

「嘻!容 我 拒 絕~」Jennifer露出詭異嘅笑容...

『嗚吖!嗚吖!!!』我叫到好似啲升key鳥咁!

我嚇到面都青埋!身上不停標冷汗...

Model X轉急彎嘅向心力將我大力拋向座位嘅兩旁!

就係因為我喂咗Jennifer一聲... 我全程落斜足足慘叫咗15分鐘...

Jennifer真係要人叫佢全名,唔可以「喂」架!

幾經折磨終於落返黎鰂魚涌... 我幾乎比Jennifer手車嚇到靈魂出竅!

我細心一望... 水族廣場舊址附近嘅鰂魚涌已經面目全非。

左手邊嘅高級商業大廈依然空置... 右手邊嘅街市攤檔已經變得滿地雜物... 東亞銀行嘅櫥窗被人打爛埋...

我再望一望英皇道個牌... 唔係。個牌已經唔係寫住英皇道...

而家呢條路係叫「X總書記大道」...

喺2021年果陣我已經聽過當時嘅政府想去殖民化...

回歸初期,已經將XG嘅郵筒由紅色轉為綠色... 目的就係唔要好似英帝咁!

之後就係拆皇后碼頭... 果陣我仲後生,未明點解會喺新聞上面見到啲人攬住條柱賴死唔走喺度喊...

最近有人就話,有啲路牌嘅字體已經俾路政署換咗跟某國嘅標準...

甚至有啲地方已經出現簡體字路牌...

我不禁嘆一口氣... XG呢個地方已經由國際大都會降級為亞洲國際城市... 跟住再降級...

最後變成某國嘅一小撮毫不起眼嘅爛島!

首先港島呢個地方已經係當時某戰爭果陣割讓咗出去嘅土地...

再講根據某國歷史,我哋呢度不嬲係屬於蠻夷嗰啲周邊地區,同Z原嘅地方有唔同嘅文化,亦都唔聽Z原嘅指示...

係國力鼎盛果陣先俾Z原收復咗,根本就唔係自古以來!

仲有佢哋從來都無當過呢度嘅人係自己人!

唉,你係要夾硬管埋都算啦,都好心你管得好好睇睇啦!搞到成個亂葬崗咁又俾人制裁又搞到大瘟疫仲要含指大插... 都唔知今時今日仲有冇含指呢?

簡直係自取其辱,影衰本港,自閹財路!

唔經唔覺... 已經返咗黎海防基地嘅車庫。

「諗緊咩吖~ 比我頭先落斜嗰手車嚇壞咗啦?」Jennifer見我全程喺度發呆...

我望一望佢... 明明佢想知嘅話,佢大可以挨過嚟睇!

『我只係覺得,而家呢度嘅香港搞成咁... 有啲唏噓姐。』我不禁嘆一口氣...

「我就反而冇乜感覺... 我嚟到果陣呢度已經差唔多咁樣啦。人類總係要犯相同嘅錯。」

「可能呢度唔係我土生土長嘅地方啦,但係對於你黎講... 呢度始終都係你屋企。」Jennifer又肯陪我傾計喎...

『但係呢個「屋企」已經慢慢變得陌生。』我冷冷咁拋下一句,然後落車去車尾箱攞返飛機上面執到嘅嘢出嚟...

「我嗰度都係咁吖... 所以我咪選擇逃走囉~」Jennifer輕鬆咁講...

但係其實要永久離開自己由細長大嘅地方... 係一件好痛苦嘅事!

Jennifer所承受嘅痛苦,係我從來都未經歷過嘅嘢嚟!

而家嘅佢,難得仲可以咁堅強!

「係啦,你負責研究呢個,我等佢地搬返啲碎片返嚟之後我就重組架飛機。」Jennifer指住我個黑色盒...

『我諗我會需要一啲工具...』我望住盒入邊嘅電路板...

已經考慮緊點樣去拆解入邊嘅運作原理...

似乎係一塊類似Raspberry Pi嘅物體,不過係某國自煮燃發嘅取代品...

*Raspberry Pi,微型電腦,耗電量低過一般電腦好多,用USB電就推得着。通常用於處理一啲簡單嘅程序,例如發射一啲特定同重複嘅訊號,或者去收集信號嘅資料等...

我見到塊板上面仲連接幾支天線... 跟住仲有電我嗰個機關...

『我需要電線鉗同埋一部手提電腦... 另外都要SD卡讀卡器。』我同Jennifer講...

「好,我會叫人準備比你... 你去我地房研究啦~」Jennifer拖住我,同我一齊返房...
更新到Chapter 50
哎呀 唔記得推添
幫推
早吖
聽朝先出文啦
Chapter 51: 正式開工

一入房,Jennifer部電腦就響起... 係提醒我地有任務要做...

Assigned To: 恆

Mission: Investigate Blink transmitter extracted from PLAAF UAV, update Jammer Pod if necessary.

Deadline: 23:59 01/03/2035

-

Assigned To: Jennifer Pervolution, 恆

Mission: Reconstruct downed PLAAF UAV and wait for further instructions.

Deadline: 23:59 10/03/2035

吓?!要我今晚就搞掂佢?!會唔會急咗啲呀?

跟住原來隻飛機除咗Jennifer之外我都有份...

「Jennifer?」咦?佢頭先仲喺度㗎... 去咗邊呢?

我正想行出門口搵佢... 佢打開門入黎! 嚇得我...

「嗱,你嘅手提電腦... 呢度有隻USB,SD卡讀卡器... 部機舊咗少少,不過應該夠你用。」Jennifer拎起一部銀色殼嘅手提電腦俾我,另外又有一個用啡色紙盒裝著嘅SD卡Module...

我認真研究... Laptop嘅外殼印有一個齒輪符號... 設計非常簡約,冇咩特別線條,底部都冇任何標記同埋牌子...

機身嘅兩側都有一啲似乎可以掹出黎嘅模塊... 我掹咗其中一個port落嚟,換上SD卡讀卡器...

我揭開部laptop一睇... 係一個叫framework嘅牌子...

我真係完全未聽過。

*詳情大家可以睇呢個網址https://frame.work/marketplace/laptops

「係啦,你想飲野嘅就用你琴晚隻杯啦,野飲部機就喺度,記得唔好用錯我隻杯果邊嗰部機...」Jennifer指一指佢書枱右手邊裝著咗我隻杯嘅儀器...

『用錯?』有分别咩?

「用錯嘅話我今晚食咗你 你都唔會知~」Jennifer好曳咁對住我奸笑...

『得得得得得...』我真係怕左佢... 原來係安眠藥!

由於早前已經比Jennifer高速倒咗啲電腦知識比我... 我已經識得用嗰個叫Linux嘅系統...

我boot咗部Laptop, 小心翼翼咁將黑色盒入邊電路板上面嘅SD卡掹出嚟,然後插入我個讀卡器...

我將SD卡上面嘅程式抄落嚟分析...

我用盡我Year 2果陣嘅編程知識研究...

嗯... 大概明白到佢點樣指揮支天線發射訊號,唯一係唔知道佢發射咗啲乜嘢信號出黎...

我甚至有一個大膽嘅想法,如果我可以拆解到佢嘅話,我可以誤導返發射訊號嘅主機,令到佢地以為已經成功操控咗人!

唉!諗就容易!實情係我根本無辦法拆到佢啲指令究竟係咩意思...

我企起身喺Jennifer間房度行,見到窗出面嘅景色已經係日落...

我要散散心... 我慢慢行咗出去大本營...

只見大家都喺度hea緊...

「咦阿恆?做咩會過嚟嘅?」Angie留意到我出咗黎,過嚟同我打招呼...

開初見佢果陣,我仲覺得佢個人好冷酷... 估唔到佢原來會主動同我打招呼...

『係吖... 頭先做嘢做到一半冇頭緒... 放鬆下心情姐~』我面上有少少苦惱嘅表情...

「你啱啱入黎咋喎,佢地咁快有任務交畀你?!」大家都有啲驚訝咁望住我...

『仲要今晚2359添呀...』我都唔知應唔應該同佢哋我嘅任務內容...

「做咩架~ 做咩架?」Erika聽到過咗黎問我...

唉... 死就死啦... 反正講左都應該冇事掛...?

『記唔記得我哋琴晚打咗果隻無人機落嚟,上面載有腦聯發射器嘅... 我地今朝執咗隻機啲殘骸返嚟,而家研究緊個發射器...』我解釋比佢地聽...

大家都眼仔碌碌咁望住我聽我講...

『個問題係我研究到佢地點樣控制支天線發射訊號,只係我唔明白佢地發射咗嗰啲訊號係乜嘢意思...』我懊惱咁講...

「咦,我諗Jessie應該幫到你」Erika突然咁講... 跟住佢跑咗去...

嗯?原來佢係打電話叫Jessie上黎...

隔咗一陣,我見到著住黑色緊身小吊帶crop top,下身著住籃球短褲嘅Jessie跑咗過嚟...

佢真係好鬼識著衫...

唔得唔得!咁樣Jennifer會唔開心嘅!專心做嘢先!

Jessie過咗黎之後,Erika同我都詳細向佢解釋我遇到啲乜嘢難題...

『Jessie 你會識得處理?!』我有啲驚訝,因為我印象中記得佢好似係負責照顧大家嘅飲食同埋救傷㗎咋喎... 頂多咪係nursing嘅學生...

「Jessie佢以前係讀BME(生物醫學工程學系)㗎!」Erika非常之驕傲咁講...

「大家成日都覺得我呢隻IT狗樣樣都識... 我好無奈㗎... 不過呢,當大家遇到我解決唔到嘅問題果陣,我至少知道應該搵邊個去幫手~」Erika胸有成竹咁講...

就算Erika唔係最叻都好,佢真係好可靠,好值得我信任佢。

『多謝您幫手,Erika。』我連忙感激佢...

「你會唔會介意我去你房睇吓?」Jessie好奇咁望住我問我...

Jessie識得打扮自己... 只見佢微微畫左眼線... 捲曲咗眼睫毛... 顯得佢對眼幾精神...

佢今日件衫... 好顯佢對小饅頭... 我諗佢幾乎有B-C之間...

佢雖然唔係好高... 但係對腳嘅比例顯得幾修長...

喂喂喂!又掛住望女!正經嘢先!

但係如果我帶Jessie入Jennifer房... Jennifer會唔會唔開心呢?

就算我做緊任務都好... 我記得今朝我感受到Jennifer其實好怕我俾人搶走... 尤其是係Jessie!

「阿恆?」Jessie見我喺度發呆所以叫一叫我...

『吖!Sor... Sor... 』我帶Jessie行去隧道果邊...

「阿恆吖,過咗黎呢度你會唔會有啲唔習慣吖?」Jessie關心我...

『頭嗰日真係唔係太得... 不過而家好咗啲架啦 哈哈... 係呢,點解咁問?』我有啲尷尬咁答...

唔知點解我對住女仔係會緊張少少!

「我覺得你同Jennifer有個共通之處... 你哋入黎呢個基地之前,應該都唔係香港人。」Jessie認真咁望住我講...

我內心嚇一嚇... 唔通我嘅身份咁快就比Jessie識穿咗?!

我哋兩個嚟到Jennifer間房面前...
更新到Chapter 51
出面好大雨
又食負皮了
咁搞法我唔推文架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞